Ik haal mijn hamburgers altijd bij de slager. Ik wil namelijk gemalen vlees zonder toevoegingen.
Je kan hamburgers natuurlijk ook in de supermarkt kopen. Hamburgers van de supermarkt bevatten behalve vlees ook nog heel veel andere ingrediënten. Er zit echt van alles en nog wat in. Deels waarschijnlijk uit noodzaak, om te zorgen dat ze langer goed blijven en deels zullen het wel smaakmakers zijn.
Dit zit er bijvoorbeeld allemaal in hamburgers van de Jumbo:
- rundvlees 88,8%
- water
- tapiocazetmeel
- zout
- aroma’s
- paneermeel (rijstmeel, aardappelzetmeel, tapiocazetmeel, maltodextrine, zout, gist)
- specerijen
- tomaat
- uienextract
- antioxidanten: E301 en E331
- voedingszuur: E325
- conserveermiddel: E262
- en het kan sporen bevatten van mosterd
Dit geldt natuurlijk voor alle supermarkten. In AH hamburgers zit het volgende:
- 96% rundvlees
- zeezout
- aardappelzetmeel
- specerijen
- tomatenpoeder
- fruitextract (citrus, granaatappel)
- natuurlijk aroma
Waarom al die toevoegingen?
Hamburgers worden gemaakt van gemalen vlees. Gemalen vlees bederft sneller, want de bacteriën die als gevolg van het slachtproces aan de buitenkant van het vlees zitten worden door het malen door het vlees heen verspreid.
Als je dit soort vlees bij de slager koopt, moet je het binnen 1 of 2 dagen gebruiken of op de dag dat je het koopt invriezen. Als je het echter bij de supermarkt koopt, blijft het veel langer goed. Dat is natuurlijk niet voor niks! Er is namelijk van alles aan toegevoegd.
Toch is dat natuurlijk maar het halve verhaal. Ik denk niet dat hamburgers langer goed blijven door ‘granaatappel’ of ‘natuurlijk aroma’ toe te voegen. Het zal ongetwijfeld ook zijn om de smaak, de structuur en de kleur te verbeteren.
Als ik boodschappen doe, wil ik goede kwaliteit producten met zo min mogelijk toevoegingen. Ik wil etiketten met zo min mogelijk ingrediënten zien.
Goede kwaliteit vlees heeft al een goede structuur en mists goed bereid een lekkere smaak. Als dat dus verbeterd moet worden, weet ik al genoeg!
Gras gevoerd of graan gevoerd vee
Bij mijn slager kan je kiezen uit hamburgers van eigen vee, dat op gras gevoerd is en Angus burgers van graangevoerd vee. Als je die keuze hebt, raad ik aan om altijd voor gras gevoerd vee te gaan. Veel gezonder!
Als het kan, kies voor kwaliteit en niet kwantiteit
Bij de Jumbo kan je 4 hamburgers kopen voor €2,99 en bij AH voor €2,85 (deze informatie is van 24 augustus 2018). Niet duur natuurlijk.
Bij mijn slager betaal je €1,10 per hamburger. De slager is dus duurder. Toch praten we over een heel klein verschil, namelijk een verschil van 35 cent per persoon. Ik houd er van om mijn hamburgers nog een beetje rood van binnen (medium rare) te hebben, dus dan is het nog belangrijker om te zorgen dat je goede kwaliteit vlees hebt.
Op een keto dieet is het bovendien heel belangrijk dat je een gewone portie eiwitten eet. Als je te veel eiwitten binnenkrijgt gaat je lichaam die omzetten in suikers (glucose), wat natuurlijk niet de bedoeling is op een ketogeen dieet.
Hamburger met roquefort
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 4 hamburgers
- 100 gram roquefort
- 2 eetlepels roomboter
- peper en zout
Instructies
- Smelt de boter in een koekenpan op matig-hoog vuur. Zodra de boter goed heet is het vuur iets lager draaien en de hamburgers in de pan doen.
- Bak de hamburgers 3-4 minuten en draai ze dan om. Bak de andere kant ook 3-4 minuten (medium-rare). Je wilt de hamburgers maar 1x keren en ga niet met een spatel op de hamburgers drukken want dan maak je ze droog! Als je ze doorgebakken wilt, bak je elke kan 5 minuten.
- Laat de burgers een paar minuten rusten, voordat je ze serveert!