Dit gerecht is het lekkerste met cantharellen. Cantharellen zien er niet alleen heel mooi uit, maar ze hebben ook een heel verfijnde smaak. Als ze niet in het seizoen zijn kies dan een ander soort paddestoel met veel smaak.
Ik heb het hier met King Boleet gemaakt. De smaak van de hoed en de steel van deze paddestoel zijn een beetje nootachtig. Hij is familie van de oesterzwam.
Een andere optie is eekhoorntjesbrood (porcini), dit is ook een boleet. Je kan deze paddestoel ook gedroogd kopen en hem dan een minuut of 5 in heet water zetten voordat je hem gaat grillen of bakken. Deze paddestoel is in Nederland beschermd, dus je mag hem absoluut niet plukken. Bovendien vind ik het zelf sowieso veel te riskant om zelf paddestoelen te gaan zoeken, want de verkeerde paddestoel eten is heel gevaarlijk.
Paddestoelen schoonmaken
Soms zit er wat aarde of zand op de paddestoelen en wil je ze dus even schoonmaken. Vooral delicate paddestoelen zoals cantharellen, King Boleet of porcini wil je niet met water schoonmaken, want ze verliezen hier veel smaak door.
Het is daarom het beste om ze met een zacht borsteltje even af te borstelen. Zelf heb ik er een speciaal borsteltje voor, dat ik dan ook uitsluitend voor paddenstoelen gebruik. Met dit borsteltje kan je het zand makkelijk overal weg borstelen en het is zacht genoeg zodat het de paddestoel niet beschadigd.
Als je maar zelden paddestoelen eet, is het waarschijnlijk niet de moeite waard. In dat geval kan je proberen om het zand met wat keukenpapier weg te halen. Als je regelmatig paddestoelen eet en al helemaal als je duurdere paddestoelen, zoals cantharellen, King Boleet of porcini eet, dan raad ik zo’n borsteltje zeker aan. Het is heel zonde als je gerecht niet lekker smaakt, omdat er zand in zit!
Groenten medley met kruidenkaas
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Groenten medley
- 125 gram (baby) courgettes
- 125 gram cantharellen of King Boleet of porcini
- 6 bosui
- 1 teentje (verse) knoflook
- 1 citroen
- 1 theelepel korianderzaadjes
- 1 laurierblaadjes
- paar takjes tijm
- zwarte peperkorrels
- 75 ml witte wijn
- bieslook om te garneren
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
Kruidenkaas
- 100 gram feta
- 100 gram roomkaas
- 2 eetlepels slagroom
- 2 eetlepels mascarpone
- 1 teentje (verse) knoflook
- 1 eetlepel gemengde verse kruiden Bijvoorbeeld dragon, platte peterselie en basilicum
- snufje cayenne peper
- peper en zout
Instructies
Kruidenkaas (kan van te voren al gemaakt worden)
- Meng de room met de mascarpone tot een gladde massa. Klop met een garde.
- Hak of knip de kruiden fijn en maak het teentje knoflook schoon. Als je verse knoflook gebruikt kan je ook een deel van de stengel gebruiken. Snij de knoflook in heel kleine stukjes.
- Snij de feta in kleine stukjes of prak fijn met een vork.
- Doe alle ingrediënten voor de kruidenkaas in een kom en meng goed door elkaar heen.
- Maak op smaak met cayenne peper, peper en zout. Proef of het zout nodig heeft want dit hangt van het soort roomkaas af.
- Doe de roomkaas in één of meerdere kookrinen (je wilt één rondje kruidenkaas per persoon) en laat eventueel in de koelkast opstijven.
Groenten medley
- Was de courgettes en bosuitjes en dep droog. Snij de courgettes in de lengte in 2 of 3 stukken. Haal eventuele lelijke blaadjes of worteltjes van de bosuitjes af en snij ze in 2 of 3 stukken (ongeveer even lang als de courgette stukken).
- Maak de paddestoelen schoon met een champignonborsteltje of wat keukenpapier (niet met water!). Als je grote paddestoelen hebt zoals de King Bolus snij ze dan in de lengte in mooie plakken.
- Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan op matig-hoog vuur. Zodra de olie heet is bak je de courgettes, bosuitjes en paddestoelen op matig-hoog vuur. Keer na een paar minuten de groenten en paddestoelen, zodat beide kanten kunnen bruinen.
- Zodra de paddestoelen aan beide kanten lichtbruin zijn geworden, het vuur lager zetten. Voeg nu een platgedrukt teentje knoflook toe. Voeg ook het laurierblad, korianderzaadjes, wat geplette peperkorrels en de tijm (rits van de takjes af en gooi de takjes weg) toe.
- Pers een halve citroen uit en voeg het sap aan de groenten toe. Voeg ook de witte wijn toe en roer voorzichtig door (paddestoelen mogen niet breken). Zet het vuur zo laag mogelijk, maar de groenten moeten wel zachtjes blijven koken en doe een deksel op de pan. Laat een minuut of 5-10 zachtjes koken.
Serveren
- Leg een flinke portie kruidenkaas in een kookring op een bord. Rangschik dan de courgette en bosui op het bord en leg daarna voorzichtig de paddestoelen op het bord. Schenk een beetje van het kookvocht over de groenten en paddestoelen. Haal de kookring voorzichtig weg en garneer de kruidenkaas met een takje verse kruiden of versier met een voedingsstempeltje.