Onderaan deze blog kan je een interessant interview met Professor Dr Robert Lustig zien. Hij is een kinderneuro-endocrinoloog aan de universiteit van Californië.
Hij vond uit door de behandeling van kinderen met hersentumoren, dat je door een te veel aan insuline niet alleen obees werd maar dat ook je gedrag verandert. Je hebt geen energie meer om veel te bewegen.
Als je daarentegen de hoeveelheid insuline kan beperken, wordt je uit jezelf veel actiever. Er is dus een direct verband tussen ons gedrag en onze hormonen.
Hij ziet tegenwoordig steeds meer kinderen met een vervette lever. Vroeger zag je een vervette lever, diabetes type 2 en hersenaandoeningen hoofdzakelijk bij alcoholisten. Nu ziet hij deze aandoeningen bij steeds meer kinderen.
Suiker is een combinatie van glucose en fructose
Kinderen krijgen deze aandoeningen omdat ze te veel suiker binnen krijgen. Hij noemt suiker ’toxisch’ (giftig) niet vanwege de calorieën, maar vanwege hoe ons lichaam met een te veel aan suiker omgaat. Hoe het ons metabolisme beïnvloed. Suiker bestaat voor de helft uit glucose en de helft uit fructose (vruchtensuiker).
Ons lichaam heeft glucose nodig, maar onze lever kan dit zelf maken. Fructose daarentegen heeft ons lichaam niet nodig en kan het ook niet goed verwerken. Alleen onze lever kan het omzetten in vet en dat vet wordt dan opgeslagen de lever (vervette lever). Hij noemt suiker dan ook de alcohol voor kinderen.
Niet alle calorieën zijn hetzelfde!
Jarenlang is ons verteld dat een calorie een calorie is. Dus als je te veel eet en te weinig beweegt wordt je dik. Dat blijkt echter niet zo te zijn als het om het menselijk lichaam gaat. Ons lichaam gaat met verschillende soorten stoffen anders om, ook al hebben ze evenveel calorieën. Het gaat niet om de calorieën, het gaat om hoe ons lichaam voedingsstoffen verwerkt.
Wie betaalt wetenschappelijk onderzoek?
In het verleden heeft de voedselindustrie (vooral de suikerindustrie en de frisdrankproducenten) wetenschappers betaald om onderzoek te publiceren dat bewijst dat verzadigd vet ongezond is en dat suiker geen probleem voor onze gezondheid is.
Er is natuurlijk ook onafhankelijk onderzoek naar de rol van suiker door andere wetenschappers. Die komen met heel andere bevindingen. Echter er is veel meer onderzoek gedaan door gesponsorde wetenschappers en dat onderzoek (want er is veel meer van) voert de boventoon en krijgt de meeste aandacht. Maar, dat maakt het nog niet waar!
Verborgen suikers
Robert Lustig legt uit dat we veel suiker binnen krijgen zonder het ons te realiseren. Als kijkt naar hoeveel suiker je per dag binnenkrijgt, dan geldt voor de gemiddelde Amerikaan dat hij 35% suiker binnenkrijgt via frisdrankt, 16% via zoetigheid en maar liefst 49% door verborgen suikers, bijvoorbeeld door salade dressing, broodjes, sausjes, etc.
Hoe voorkom je dat je ziek wordt?
Suiker is verslavend en verwoest je lichaam. In het verleden heeft de overheid door volksgezondheidscampagnes de volksgezondheid verbeterd. Denk aan anti-roken, alcohol en autogordels. Robert Lustig wil dat er nu zo’n campagne komt over suiker.
Echter er staan grote belangen van voedselproducenten op het spel, die veel belasting betalen en veel invloed hebben. Daar bovenop vinden veel gewone burgers dat de overheid zich niet moet bemoeien met wat ze eten. Deze krachten maken grote campagnes om mensen te informeren over de gevaren van suiker heel moeilijk. Totdat mensen zich realiseren dat suiker de bron is van veel stofwisselings-ziekten, zullen meer en meer mensen (inclusief -jonge- kinderen!) sterven als gevolg van een vervette lever, diabetes type 2 en een aantal soorten kanker. Hij wil dat diabetes type 2 ‘bewerkte voedingsziekte‘ genoemd wordt. Hij wil dat de verkoop van frisdrank in ziekenhuizen verboden wordt.
The Bitter aftertaste of sugar
In 2015 werd een rapport ‘The Bitter aftertaste of sugar’ door Morgan Stanley gepubliceerd. Zij lieten zien hoe economische groei in de Verenigde staten in 2035 er uit zou zien onder een ‘laag’suiker scenario’ en een ‘hoog’ suiker scenario (zoals in het heden). Onder het lage suikerscenario zou de economische groei 2,9% per jaar zijn en zou het stabiel zijn. Onder het hoge suiker scenario, met suikerconsumptie zoals nu, zou er geen economische groei meer zijn (de groei zou 0,0% zijn). Dit is het gevolg van het feit dat de jongere mensen die normaal zouden werken, ziek worden en niet meer kunnen functioneren. Het gezondheidsstelsel kan dit niet meer aan en sociale voorzieningen worden onbetaalbaar. De consequenties zijn dus niet alleen desastreus voor het individu door een slechte kwaliteit van leven en vroegtijdige dood, maar ook voor de maatschappij zelf.
Je kan het interview met Dr Robert Lustig op YouTube bekijken door op de volgende link te klikken:
Dr Lustig Type 2 Diabetes is processed food disease
Het Morgan Stanley rapport kan je vinden door op de volgende link te klikken: