Zalm met citroen is een simpel, lekker en gezond gerecht.
Een goede bron van Omega 3 vetzuren
Wilde zalm bevat veel Omega 3 vetzuren en dat is heel goed voor ons. Het is aan te raden om minimaal twee keer per week vette vis (bijvoorbeeld zalm, makreel, sardientjes etc.) te eten.
Omega 3 vetzuren gaan onder meer ontstekingen tegen. Als je dus veel last van (chronische) ontstekingen hebt of auto-immuunziekten dan kan het zijn dat je te weinig Omega 3 vetzuren binnenkrijgt in vergelijking met Omega 6 vetzuren. Hier kan je meer lezen over het belang van Omega 3 vetzuren en hier kan je meer lezen over het belang van de juiste verhouding tussen Omega 3 en Omega 6 vetzuren.
Gekweekte zalm bevat minder Omega 3
Helaas zit er in gekweekte vette vis veel minder Omega 3 vetzuren dan in wilde zalm. Bovendien zit er in gekweekte zalm vaak vooral de ALA vorm van Omega 3. Dit komt omdat zalmkwekerijen de zalm meer en meer vegetarisch voedsel geven.
Zalm is een carnivoor en wilde zalm eet vooral kleine schelpdiertjes, krill, waardoor het veel Omega 3 in de vorm van DHA en EPA binnenkrijgt en in zijn vlees opslaat. Dat is de vorm die ons lichaam goed kan opnemen.
In gekweekte zalm zit veel ALA en ons lichaam kan die vorm niet zo goed opnemen. Hier kan je meer lezen over de verschillen tussen wilde en gekweekte zalm.
Keto starter of al een tijd(je) bezig?
Dit is een ideaal recept als je net met een ketogeen dieet begint, door het extra toegevoegde vet. Als je al een tijdje ketogeen eet, dan raad ik aan ongeveer de helft van de boter te gebruiken. Je bent namelijk al een vetverbrander (in ketose) en dan is het de bedoeling dat je overbodig lichaamsvet verbrandt, want dat is hoe je afvalt. Een andere optie is om deze Tandoori zalm te maken.
Zalm met citroen
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 500 gram zalmfilet
- 2 citroenen
- 100 gram roomboter
- ¼ theelepel zout
- ¼ theelepel peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden celcius.
- Beboter een ovenschaal, die groot genoeg is om de stukken zalm naast elkaar te kunnen leggen.
- Leg de stukken zalm in de ovenschaal.
- Strooi wat zout en peper over de stukken zalm.
- Was de citroenen en snijdt ze in plakken.
- Leg de rest van de boter op de zalm.
- Leg de schijven citroen op de zalm.
- Zet de schaal in de oven en bak in zo'n 20 minuten totdat de zalm gaar is. Je kan dit checken door een stuk zalm door te snijden en dan moet het mooi licht roze zijn en mag het er niet rauw uitzien.