wat eet je kind niet op het oerkracht dieet

3. Wat eet je kind niet op het Oerkracht-dieet?

Op het Oerkracht-dieet eet je kind pure voeding. Je kind eet dus geen bewerkte producten en snelle koolhydraten (suikers). 

Je kind eet daarom geen:

  • fastfood
  • kant-en-klaar eten
  • bewerkte voeding
  • soja(producten)
  • zoetstoffen (suiker, stevia, ahornsiroop, acaciasiroop, honing, etc.)
  • zaadoliën (zonnebloemolie, raapzaadolie, sesamolie, soja olie, etc.)
  • zuivelproducten of producten die sporen van melkeiwitten bevatten
  • gluten of producten die sporen van gluten kunnen bevatten
  • granen of pseudo granen(boekweit, sorghum, rijst, teff, etc.)
  • peulvruchten

Je kind drinkt geen:

  • frisdrank
  • zuiveldrank
  • vruchtensap en fruitdrinks
  • energie drankjes

Waarom?

Er zijn een aantal redenen waarom je kind deze producten niet kan eten en/of drinken op het Oerkracht-dieet. 

Het Oerkracht-dieet is vooral bedoeld voor kinderen met een koemelkallergie en glutenintolerantie. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat als je glutenintolerant bent, de kans dat je een koemelkallergie hebt ook veel groter is. Dit is natuurlijk al helemaal het geval bij jonge kinderen, want veel jonge kinderen zijn allergisch voor koemelk.

Chronische ontstekingen

Kinderen met allergieën hebben vaak last van chronische ontstekingen, zoals bijvoorbeeld oorontstekingen. Dit kan het resultaat van de allergie zijn, maar er zijn ook een heel aantal andere factoren die meespelen, zoals:

  • stress
  • onvoldoende slaap
  • een verstoorde darmflora
  • onvoldoende beweging
  • verkeerde voeding

Deze factoren beïnvloeden elkaar en kunnen elkaar versterken, want het menselijk lichaam is een heel complex systeem met vele feedback loops.

Als je kind niet genoeg slaap krijgt, snakt het naar de verkeerde voeding, namelijk voeding met veel suiker en snelle koolhydraten. Hierdoor heeft je kind dan even energie, maar voelt zich daarna nog vermoeider en weer hongerig. Als je kind te vaak eet of de verkeerde dingen eet (bijvoorbeeld te veel suikers of fast food) dan raakt de darmflora van je kind verstoort. Als de darmflora verstoort is, zit je kind niet goed in z’n vel, is eerder ziek (allergische reacties, intoleranties, virussen, etc.) en voelt zich eerder gestrest.

Goede voeding is belangrijk

Goede voeding is dus heel belangrijk, maar hetzelfde geldt natuurlijk voor voldoende slaap, minder stress en voldoende beweging. 

Tegenwoordig worden kinderen omringt door slechte voeding. Overal is eten, maar het is zelden gezond eten. Het is daarom belangrijk om je kind zoveel mogelijk bij de voedingskeuzes te betrekken en uit te leggen waarom bepaalde voeding wel goed is en andere voeding niet. En geef natuurlijk het goede voorbeeld! Marketing is direct op kinderen gericht. Dit maakt het zowel voor ouders als kinderen een stuk moeilijker om gezond te eten. En het gaat er niet alleen om wat je kind eet, maar natuurlijk ook om wat je kind drinkt!

1. Fastfood

McDonalds richt zich specifiek op teenagers met hun app, waardoor ze de kinderen binnenlokken door de hele tijd kortingscodes of gratis producten te geven. Junk food is verslavend. Zodra je kind eenmaal een paar keer per week naar McDonalds geweest is, zal hij steeds vaker willen gaan.  En het is natuurlijk goedkoop, veel goedkoper dan wat eten in een café. 

Fastfood wordt direct in verband gebracht met heel veel gezondheidsproblemen. Het bevat vrijwel geen goede voedingsstoffen en al bijna helemaal geen vezels. Fastfood bestaat voornamelijk uit snelle koolhydraten en ongezonde vetten. 

Door regelmatig fastfood te eten, verandert de darmflora. De bacteriën die short chain fatty acids (bijvoorbeeld butyrate) maken, gaan dan dood. Deze vluchtige vetzuren spelen een belangrijke rol in het tegengaan van chronische ontstekingen. Als je kind dus regelmatig fastfood eet heb je een veel hoger risico op chronische ontstekingen.

 

2. Frisdrank en fruitdrinks

Frisdrank en fruitdrinks zitten vol met suiker (natuurlijke of kunstmatige zoetstoffen). Het is al lang bekent dat als je kind regelmatig frisdrank of andere drankjes met veel suiker drinkt, de kans dat hij overgewicht ontwikkeld veel groter is. En onderzoek heeft uitgewezen dat als je overgewicht hebt, de kans op bepaalde soorten kanker veel groter is. 

 

 

De Universiteit van Melbourne heeft aangetoond dat zelfs als je geen overgewicht hebt en regelmatig frisdrank drinkt, je kans op kanker groter is. Bovendien is er een direct verband tussen het drinken van frisdrank en tandbederf, diabetes type 2 en hart-en vaatziekten

3. Kant-en-klare producten

Zodra je op etiketten van kant-en-klare producten kijkt, zie je lange lijsten ingrediënten. Ga er maar vanuit als er meer dan 5 ingrediënten inzitten, het een product is wat je liever niet aan je kind geeft.

Pure voeding heeft niet van allerlei smaakmakers nodig. Pure voeding heeft geen additieven nodig om de textuur beter te maken en pure voeding hoeft niet oneindig lang bewaart te worden!

Kant-en-klaar producten bevatten bijvoorbeeld:

  • glucosestroop (glucose-fructose stroop)
  • ander vormen van suikers (maltose, dextrose, sucrose, etc.)
  • zoetstoffen
  • zaad-oliën (raapzaadolie, zonnebloemolie, palmolie, canola olie, etc.).
  • additieven (xanthaan gom, andere soorten gom, kleurstoffen, smaakstoffen, nitrieten, nitraten, zout, etc.)

Op het Oerkracht-dieet vermijd je dit soort ingrediënten, je wilt pure voeding! Glucosestroop (high fructose corn syrup) is ontzettend slecht voor je kind. Voor het lichaam van je kind is het net zo slecht als alcohol. Alleen de lever kan het verwerken en kinderen die te veel glucosestroop binnenkrijgen hebben een grote kans dat ze een vervette lever krijgen en ook dat ze overgewicht ontwikkelen. In Amerika zit er zelfs glucosestroop in zuigelingenvoeding en het gevolg is dat er nu al obese baby’s van 6 maanden oud zijn!

 

4. Geen zuivelproducten

Veel jonge kinderen hebben een koemelkallergie. Het is dan ook de meest voorkomende voedselallergie onder kinderen. De meeste kinderen groeien over deze allergie heen, maar een kleine groep kinderen blijft de rest van hun leven een koemelkallergie houden. 

5. Geen gluten

Op het Oerkracht-dieet eet je kind ook geen gluten. In Nederland is 1% van de bevolking gediagnosticeerd met coeliakie, maar het werkelijke aantal coeliakie patiënten is waarschijnlijk veel hoger. Bovendien blijkt dat veel mensen die een glutenintolerantie hebben ook een melkallergie hebben. Daarnaast zijn er ook steeds meer kinderen die geen coeliakie hebben maar wel glutensensitiviteit. Zij voelen zich dus veel beter als ze geen gluten eten. 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.