Venkel is een lekkere en veelzijdige groente, venkelzaadjes kan je gebruiken in kruidenmixen maar ook om thee van te zetten. Venkel zit bomvol met vitamines en mineralen. Het bevat vooral veel vitamine E, vitamine K en rauwe venkel bevat ook veel vitamine C. Het bevat ook fosfor, zink, kalium, koper, mangaan, selenium, niacine, folaat, choline, bèta-caroteen, luteïne en zeaxanthine.
Medicinale eigenschappen
In de traditionele geneeskunde wordt het al heel lang gebruikt als medicijn voor verschillende aandoeningen. Wetenschappelijke studies laten zien dat het veel medicinale eigenschappen heeft en dat er ook potentieel is om het in de moderne geneeskunde te gebruiken.
Venkel wordt bij maar liefst 43 verschillende aandoeningen gebruikt en is de meest gebruikte plant voor medicinale doeleinden. Er is uitgebreid onderzocht hoe het kan dat één plant zoveel verschillende werkingen kan hebben.
Het blijkt dat het ook heel veel waardevolle stoffen bevat, zoals:
- flavonoïden
- fenolische verbindingen
- 21 vetzuren (waaronder caprylzuur)
- aminozuren
Door de aanwezigheid van deze stoffen heeft venkel heel veel bijzondere eigenschappen:
- antimicrobieel (tegen kunnen gaan van infecties veroorzaakt door micro-organismen als bacteriën, virussen en schimmels)
- antiviraal (kan worden gebruikt in de behandeling van infecties veroorzaakt door virussen)
- ontstekingsremmende
- antimutagenisch (het gaat gen verandering tegen)
- antioxidant
- antinociceptief (het stimuleert het anti-pijn systeem van het lichaam, het vermindert pijn)
- antipyretisch (het heeft koortsverlagende eigenschappen)
- krampstillend
- antitrombotisch (het kan de vorming van bloedstolsels tegengaan)
- apoptotisch (het stimuleert geprogrammeerde celdood (van kapotte of overbodige cellen) – dit is gelinkt aan autofagie
- cardiovasculair (helpt met tegengaan van hart-en vaatziekten)
- chemomodulerend (remmen van celdeling)
- antitumor (groei van tumoren tegengaan)
- hepatoprotectief (verhoogt de weerstand van de lever)
- hypoglycemisch (reguleert bloedglucose)
- hypolipidemisch (vermindert ophoping van vet in het bloed)
- kan stress verlagen
- kan het geheugen versterken
Kanker
Er wordt veel onderzoek gedaan hoe venkel kan helpen zowel om kanker te voorkomen als te behandelen. Venkel kan namelijk het cel DNA helpen repareren en mutaties tegengaan. Bovendien helpt het chronische ontstekingen tegengaan en is het hoog in anti-oxidanten. Venkel bevat als één van de weinige planten ook relatief veel selenium en selenium kan de productie van T-cellen verhogen en daardoor het immuunsysteem activeren.
In deze studie wordt gekeken hoe neutraceuticals kunnen helpen in de behandeling van kanker. Neutraceuticals zijn medicijnen gebaseerd op individuele stofjes die bijvoorbeeld in planten zoals venkel, kurkuma, fenugriek en zwarte komijn voorkomen.
Oogaandoeningen
De Romeinen en Grieken gebruikten venkel onder meer voor oogaandoeningen. Zowel de bol, de stengels als de venkelzaden kunnen de oogdruk verminderen en helpen in de behandeling van glaucoom. Grazers met oogproblemen willen dan ook graag venkel eten en het is bewezen dat het hun oogproblemen vermindert. Tegenwoordig wordt venkel in de vorm van oogdruppels ook voor honden met glaucoom (staar) gebruikt.
Spijsvertering
Venkel wordt ook gebruikt voor verschillende spijsverteringsproblemen, waaronder brandend maagzuur, darmgas, een opgeblazen gevoel, verlies van eetlust en koliek bij zuigelingen.
Menstruatiepijn
Venkelthee kan mogelijk helpen met het verlichten van menstruatie pijn. In deze studie kan je daar meer over lezen. Dit kan komen doordat venkel een krampstillend effect kan hebben.
Pijnstillend
Er zijn ook studies die hebben laten zien dat venkel een pijnstillend effect kan hebben. In deze studie wordt het pijnstillende effect beschouwd als vrijwel even effectief als aspirine.
Angststoornis
In proeven met ratten is gebleken dat venkel kan helpen in de behandeling van angststoornissen. Het grote voordeel van venkel is dat het geen bijwerkingen heeft zoals de huidige generatie drugs voor de behandeling van angststoornissen.
Borstvoeding
Venkelthee wordt vaak aangeraden aan vrouwen die borstvoeding geven om de melkproductie op gang te brengen. Twee kleine studies hebben gevonden dat venkel zowel de melkproductie als het vetgehalte van de melk kan verhogen.
Schermbloemigen
Venkel behoort tot de schermbloemigen en is familie van peterselie, dille, koriander en wortels. De hele venkelplant is eetbaar: de venkelknol, maar ook de stelen, het loof en de zaden kan je eten. Een gemiddelde venkelknol weegt ongeveer 230 gram.
Venkel oliën
Als je de venkelbollen of andere stukken van de plant gebruikt zal je niet snel te veel van één van de stoffen binnenkrijgen, bovendien is het feit dat je juist een combinatie van de verschillende stoffen binnenkrijgt wat het gezond maakt.
Als je echter supplementen gaat gebruiken, die bijvoorbeeld methylchavicol (estragool) bevatten, dan moet je wel oppassen. Ik raad daarom aan om gewoon alleen de plant te gebruiken, tenzij op advies van een arts je de olie moet gebruiken.