Diet delusion van Gary Taubes

‘The Diet Delusion’ – Waarom calorieën tellen niet werkt

Gary Taubes is een heel bekende Amerikaanse wetenschaps- en gezondheidsjournalist en hij is mede-oprichter van de liefdadigheidsinstelling Nutrition Science Initiative (NuSI.org).

The Diet delusion

In dit boek (in Amerika verschenen onder de titel ‘Good Calories, Bad Calories’) laat Gary Taubes zien dat een vetarm dieet niet leidt tot gewichtsverlies en geen betere gezondheid bevordert. Obesitas wordt niet door de hoeveelheid calorieën die je eet veroorzaakt, maar door de kwaliteit van de calorieën. Koolhydraten, met name geraffineerde koolhydraten zoals wit brood en pasta, verhogen je insuline gehalte en bevorderen de opslag van vet. 

Hij onthult ook hoe charismatische persoonlijkheden de acceptatie van onbewezen theorieën kunnen afdwingen. Bijvoorbeeld, voedingsdeskundige Jean Mayer overtuigde Amerikanen dat lichaamsbeweging leidt tot gewichtsverlies, terwijl de feiten laten zien dat lichaamsbeweging je hongerig maakt waardoor het juist de calorie-inname kan verhogen. Volgens een samenvatting van de medische literatuur uit 2000, “impliceren sommige onderzoeken dat fysieke activiteit gewichtstoename zou kunnen remmen. . . sommigen dat het gewichtstoename zou kunnen versnellen; en sommige dat het helemaal geen effect heeft. “Toch bevelen de recente voedingsrichtlijnen van de overheid, 60 tot 90 minuten matig intensieve training per dag aan. En toch wordt een caloriearm dieet om gewicht te verliezen aangeraden. Deze aanbevelingen zijn dus niet op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd.

Gary Taubes laat zien dat genen, hormonen en chemie net zo’n rol spelen in gewichtstoename als gedrag. De verhalen van Taubes over slechte wetenschap en gebrekkige laboratoriumtests zijn soms briljant en verhelderend. 

Dit zijn z’n conclusies:

  1. Het eten van vet (verzadigd of niet) maakt je niet dik, leidt niet tot hart-en vaatziekten of andere chronische aandoeningen.
  2. Het probleem zijn koolhydraten en hun effect op het insuline niveau. Hoe meer bewerkt de koolhydraten des te groter het negatieve effect op onze gezondheid is.
  3. Suikers zijn bijzonder schadelijk, waarschijnlijk door de combinatie van glucose en fructose. Door een hoog insuline gehalte komt de lever onder enorme stress.
  4. Geraffineerde koolhydraten veroorzaken hart-en vaatziekten en diabetes door het effect dat ze hebben op insuline en de bloedsuikerspiegel. 
  5. Obesitas is een stoornis van overmatige vetophopingen, niet te veel eten en geen sedentair gedrag.
  6. Je wordt niet dik doordat je te veel calorieën eet en je valt niet langdurig af door minder calorieën te eten dan je nodig hebt voor je dagelijkse energiebehoefte. 
  7. Obesitas wordt veroorzaakt door een onbalans tussen je hormonen. 
  8. Insuline is de belangrijkste regulator van vetopslag. Wanneer de insulinespiegels verhoogd zijn – hetzij chronisch of na een maaltijd – hopen we vet op in ons vetweefsel. Wanneer de insulinespiegels dalen, laten we vet uit ons vetweefsel vrijkomen en gebruiken het als brandstof.
  9. Door de insulinesecretie te stimuleren, maken koolhydraten ons dik en veroorzaken uiteindelijk obesitas. Hoe minder koolhydraten we eten, hoe slanker we worden.
  10. Door het stimuleren van vetophopingen verhogen koolhydraten ook de honger en verminderen de hoeveelheid energie die we verbruiken in metabolisme en fysieke activiteit (leptine resistentie). 

Hij onderbouwt al zijn argumenten met heel veel bewijs. Dit maakt wel dat zijn boeken niet altijd makkelijk zijn om te lezen en je er echt wel tijd voor moet uittrekken. Maar ze bevatten zoveel informatie, dat dit wel de moeite waard is. 

Andere boeken van Gary Taubes

Deze boeken zijn verkrijgbaar in het Engels en twee boeken zijn ook in het Duits vertaald. Je kan ze ook als e-boek bestellen.

Website van Gary Taubes

Hier is een link naar zijn website. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.