De T-bone steak bevat een bot in de vorm van een T, dus vandaar de naam T-bone steak. Dit stuk vlees bestaat uit twee stukken vlees, namelijk de tournedos en de entrecote. Het is dan ook één van de duurste stukken rundvlees. Het vlees heeft ook een mooie vetrand die zorgt dat het vlees zo lekker mals en sappig blijft als je het gaart.
Bistecca Fiorentina
Ik kom veel in Italië en ga vrijwel elke keer ook naar Florence. Daar zie je de T-bone steak bij de meeste restaurants wel op het menu staan. Het heet dan ‘Bistecca Fiorentina’. Dit is een supergrote steak die makkelijk tussen de 600 gram en 1 kilo kan wegen!
Op tijd uit de koelkast
Dit geldt eigenlijk voor al het vlees, maar als je zo een prachtig stuk vlees hebt, is het nóg belangrijker natuurlijk! Haal het vlees een goed half uur voordat je het gaat bereiden uit de koelkast, zodat het op temperatuur kan komen. Als je dit niet doet, riskeer je dat je vlees taai wordt.
Aanbraden en dan de oven in
Er zijn verschillende manieren om een T-bone steak te bereiden, maar de lekkerste methode is om het vlees eerst aan te braden en het dan in de oven te doen. Ik vind zelf medium-rare het lekkerst.
Ik braad het vlees in mijn gietijzeren grill pan aan in half extra vierge olijfolie met half roomboter op hoog vuur. Je kan in plaats van half boter en half extra vierge olijfolie ook alleen extra vierge olijfolie gebruiken. Gebruik niet puur roomboter! Je braadt namelijk op een heel hoge temperatuur je vlees snel aan zodat al de vleessappen behouden blijven. Als je daar alleen boter voor zou gebruiken, zou je boter verbranden.
Als het vlees rondom bruin is, doe ik het in de voorverwarmde oven met wat takjes rozemarijn om na te garen. Ik bak het zo’n 20-30 minuten totdat de kerntemperatuur 45° Celsius is. Dan haal ik het uit de oven en wikkel het losjes in aluminiumfolie, dan gaat het met de vleesthermometer in het vlees opnieuw de oven in totdat de kerntemperatuur 50° Celsius is. Zelf gebruik ik deze vleesthermometer. Het lijkt misschien omslachtig, maar dat valt heus wel mee.
Het is ook heel belangrijk om het vlees even te laten rusten (10-15 minuten) als het uit de oven komt. Je hebt dan uiteindelijk een superlekker, mals, stuk vlees.
Lekker met mierikswortelsaus
Ik serveer eigenlijk al het medium-rare rundvlees (steak, rosbief, biefstuk) altijd met mierikswortelsaus. Heel simpel en heel lekker.
Je kan mierikswortelsaus kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar je kan het ook heel simpel zelf maken. Het moeilijkste aan mierikswortelsaus maken is om verse mierikswortel te vinden. In het algemeen moet je het van te voren bij je groentenman bestellen, want de meesten hebben het niet op voorraad. Je hebt maar een klein stuk nodig. Met een stuk mierikswortel dat zo’n 7.5-10 cm lang is maak je een hele pot mierikswortelsaus. Ik maak het met mayonaise en een beetje zelfgemaakte yoghurt.
Keto aardappeltjes
Ik vind keto aardappeltjes en gestoomde broccoli heel lekker bij T-bone steak, maar je kan natuurlijk ook een lekkere salade of geroosterde groenten erbij serveren. Terwijl je T-bone steak in de oven is, kan je wat lekkere mayonaise maken voor bij je keto aardappeltjes.
T-bone steak (Bistecca Fiorentina)
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Vlees
- 800 gram T-bone steak
- 60 gram roomboter
- 30 ml extra vierge olijfolie
- peper en zout
- 3-4 takjes rozemarijn
Mierikswortelsaus
- 50 ml mayonaise
- 1 eetlepel mierikswortel (Kühne)
- 1 theelepel citroensap
- 50 ml volle yoghurt
Instructies
- Haal het vlees een uur van te voren uit de koelkast zodat het op temperatuur kan komen.
Vlees
- Verwarm de oven voor op 80° celsius om het vlees straks te laten nagaren.
- Gebruik bij voorkeur een gietijzeren grillpan of anders een andere braadpan die heel heet mag en kan worden! Zet je grillpan op hoog vuur. Doe de boter en olijfolie in de pan en meng het even snel door, zodat de boter niet kan oververhitten.
- Wrijf het vlees met zout en peper in.
- Leg het vlees in de pan zodra de pan gloeiend heet is. Bak het in enkele minuten rondom bruin.
- Leg de takjes rozemarijn bij het vlees in de grillpan of in een ovenschaal en zet in de voorverwarmde oven. Laat het vlees zo’n 20-30 minuten nagaren. Check na 20 minuten de kerntemperatuur met een vleesthermometer. Je wilt een kerntemperatuur van 45° celsius hebben.
- Zodra het vlees een kerntemperatuur van 45° celsius heeft, haal je het uit de oven en wikkel je het losjes in aluminiumfolie, zet het dan terug in de oven met de vleesthermometer in het vlees. Je wilt een kerntemperatuur van 50° celsius bereiken.
- Zodra het vlees de juiste kerntemperatuur heeft bereikt, haal je het uit de oven en laat je het 10-15 minuten rusten. Dek het af met aluminiumfolie. Daarna kan je het in dunne plakken snijden en serveren met mierikswortel saus.
Mierikswortel saus
- Doe de mayonaise, yoghurt en mierikswortel in een kom en meng door elkaar heen.
- Maak op smaak met citroensap. Als het te heet is voeg je meer citroensap en/of yoghurt toe en als het niet heet is geen of minder citroensap of meer mierikswortel.