Snijbiet met gepocheerde eieren eet je met labneh. Ik maak deze labneh extra romig door een tweede stap toe te voegen. Wat dit gerecht speciaal maakt is de toevoeging van Baharat, een heel lekkere Arabische specerijenmix. Je kan Baharat van het merk Jonnie Boer in de meeste supermarkten kopen.
Labneh met room
Labneh kan je heel snel en makkelijk zelf maken door volle yoghurt door een theedoek te laten uitlekken. Ik zou de yoghurt voor dit gerecht een half uur laten uitlekken. Hier kan je meer over labneh lezen. Zodra de yoghurt een half uur heeft uitgelekt, voeg ik 100ml slagroom aan de uitgelekte yoghurt toe en roer dit even door elkaar heen. Ik laat het dan nogmaals een minuut of 10 uitlekken en wat ik overhoud roer ik nog even door. Je hebt dan een extra romige labneh!
Snijbiet of spinazie
Ik vind snijbiet heel lekker en vind dat dit veel meer smaak dan de meeste spinazie heeft. Je kan snijbiet heel goed en makkelijk zelf groeien, hier kan je daar meer over lezen. Ik laat de planten aan het einde van het seizoen gewoon staan. Ik heb op die manier gedurende het hele jaar, ook gedurende de winter, snijbiet. Je kan kleine blaadjes goed door salade doen voor extra smaak en voedingsstoffen.
Snijbiet is een groente die niet heel lang houdbaar is. Het wordt snel slap. Het is waarschijnlijk daarom moeilijker verkrijgbaar. Je kan het wel vaak in biologische winkels en soms ook op de markt vinden.
Je kan de snijbiet ook door spinazie vervangen. Spinazie heeft meestal wel minder smaak, tenzij je Turkse spinazie kan vinden. Turkse spinazie wordt ook wel wilde spinazie genoemd. Het heeft grovere bladen en veel meer smaak. Vaak kan je het op de markt of in een Turkse winkel vinden.
Lichte maaltijd
Dit gerecht is ideaal als je het keto dieet al langere tijd volgt en een goede vetverbrander bent geworden. Het is dan namelijk de bedoeling dat je de hoeveelheid vet in je maaltijden iets vermindert om je lichaam aan te sporen nog meer lichaamsvet te verbranden. Hier kan je daar meer over lezen.
Snijbiet met gepocheerde eieren
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Labneh met room
- 700 ml volle biologische yoghurt (Jumbo)
- 100 ml slagroom
- 1 eetlepel verse majoraan
- 0.25 theelepel sumac
Gesmoorde snijbiet
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 sjalot
- 3 teentjes knoflook
- 0.5 cayenne peper
- 1 theelepel Baharat
- 200 gram snijbiet
Gepocheerde eieren
- 4 eieren
- 1 eetlepel azijn
Instructies
Labneh met room (dit kan de avond van te voren gedaan worden)
- Leg een theedoek in een kom en giet hier de yoghurt in.
- Bind de theedoek vast met een postelastiek en hang de theedoek op boven een kom, zodat de yoghurt kan uitlekken.
- Laat de yoghurt 30 minuten uitlekken. Je zal zien dat er heel snel heel veel vocht uit de yoghurt lekt.
- Leeg de kom en leg de theedoek met yoghurt in de kom. Maak de theedoek open.
- Giet de room bij de uitgelekte yoghurt.
- Roer even goed door elkaar heen.
- Knoop de theedoek weer dicht en hang weer boven de kom. Laat nog 10 minuten uitlekken.
- Je kan de labneh nu direct gebruiken of in een schaaltje in de koelkast bewaren.
- Haal de majoraanblaadjes van de takjes af en voeg de majoraan en sumac aan de labneh toe. Roer door elkaar heen.
Gesmoorde snijbiet
- Maak de sjalot, cayenne peper en teentjes knoflook schoon en snij in kleine stukjes.
- Was de snijbiet en snij de bladeren in grote stukken en de stengels in kleinere stukken.
- Verhit de olijfolie in een braadpan op matig-hoog vuur.
- Zodra de olie heet is het vuur op matig zetten en de stukjes knoflook, cayenne peper en sjalot toevoegen. Let op dat de knoflook niet verbrandt.
- Zodra de sjalot glazig wordt en de knoflook iets gekleurd is, de snijbiet en baharat toevoegen, roer even door elkaar heen.
- Laat op matig vuur met de deksel op de pan garen totdat de snijbiet slap wordt.
Gepocheerde eieren
- Breng een ruime pan met zo'n 5-10 cm water aan de kook. Voeg 1 eetlepel azijn aan het water toe.
- Breek een ei voorzichtig (zodat de dooier heel blijft) in een theezeefje boven een beker. Beweeg het zeefje een beetje heen en weer zodat het water uit het ei door het zeefje lekt. Het eiwit en eigeel blijven in het zeefje. Als je heel verse eieren hebt, is dit niet nodig.
- Zodra het water kookt, zet je het vuur heel laag, zodat het water net tegen de kook aan blijft. Voeg het ei uit het zeefje aan de pan met water toe. Herhaal dit voor de andere eieren. Zodra het eiwit stevig is, haal je de gepocheerde eieren uit de pan.
Serveren
- Serveer de gesmoorde snijbiet met de labneh en gepocheerde eieren. Maak eventueel op smaak met wat peper en zout.