Keto groenten

Slow food, real food

Sinds 2016 volg ik het keto dieet. Ik begon destijds met het keto dieet om af te vallen.

Gezond en slank

Maar het ging mij niet alleen om het afvallen. Ik wilde niet alleen slank worden, ik wilde vooral gezond worden én blijven. Destijds vond ik veel informatie over het keto dieet op het Dietdoctor website.

Dr Andreas Eenfeldt, die samen met zijn broer het Dietdoctor website opzette, beklemtoonde in zijn filmpjes dat mensen bang gemaakt zijn om ‘echt’ eten te eten, om bijvoorbeeld dierlijke vetten te eten.

We zijn verteld dat je ziek wordt van dierlijke vetten. Sinds het veranderde voedingsadvies is onze gezondheid slechter en slechter geworden. We eten minder vet en worden dikker. Niet alleen dikker, we worden zieker. Er is meer kanker, meer Alzheimer, meer diabetes, meer depressie, minder gezondheid!

Niet alleen volwassenen, nee ook kinderen. Obese babies! En het wordt nog steeds erger.

Er moet iets gebeuren. Want nee, eet minder en beweeg meer, dat werkt niet. Dat is wel duidelijk.

Opereren dan maar? Maagverkleiningen? Is dat onze toekomst? Dr. Andreas Eenfeldt vroeg zich in zijn toespraak op de Low Carb Breckenridge Conferentie 2018 af of mensen die een maagverkleining krijgen een maag hebben die ziek is, die beschadigd is? Nee, de maag is prima. Het probleem is dus niet de maag. Waarom zou je een stuk van de maag weghalen, terwijl hij niet beschadigd is? Dat is toch domweg niet logisch? Misschien wordt je er slank door, maar toch niet gezond?

Maagverkleining werkt heel goed op de korte termijn, maar niet op de lange termijn. Dus wat is het echte probleem?

Wat is er met ons eten gebeurd?

We hebben nu bijna een wereldwijde obesitas crisis. Ja, er zijn nog steeds een aantal landen waar mensen sterven door honger, maar in het grootste deel van de wereld worden we inmiddels ziek, ziek van het eten dat we eten.

Zelf geloof ik absoluut dat dit te maken heeft met:

  • hoe ons eten geproduceerd wordt;
  • wat voor eten nu nog geproduceerd wordt;
  • hoe ons eten bewerkt wordt.

Wat wij tegenwoordig eten is niet te vergelijken met wat onze voorouders aten. De gewassen die we nu nog telen zijn heel anders (zie deze blog over tarwe en gluten), onze groenten zijn heel anders, denk maar eens aan spruitjes, boerenkool, appels. Noem maar op. Alles wordt zoeter/groter/mooier.

Hetzelfde geldt voor de dieren die we eten. Het is toch van de zotte dat we nu ‘langzaam groeiende kip’ hebben. Weet je hoe oud die is als hij geslacht wordt? Nou, de Jumbo Nieuwe Standaard Kip is dan minimaal 49 dagen. DAGEN. Het zijn dus gewoon gigantisch uit de kluiten gewassen kuikens, niks niet kip.

Het stopt daar niet. Probeer in Nederland maar eens een koekje te kopen dat gewoon met suiker, meel en boter is gemaakt. Ja, in Italië kan ik dat nog wel vinden, al wordt het daar ook steeds moeilijker. Niet in Nederland! Overal zitten plantaardige oliën in, glucosestroop, andere soorten suiker, waarom? Slagroom? Daar zit xanthaan gom in (verdikkingsmiddel), waarom? In Italië zit dat er niet in, waarom zit het bij ons wel in onze slagroom? Ik zou zo nog een hele tijd door kunnen gaan, maar mijn punt is, wat is er in hemelsnaam gebeurd met ons eten?

Slow food, real food

Zelf ben ik een enorme voorstander van écht, natuurlijk eten, als het even kan lokaal geproduceerd, in lijn met de slow food, real food beweging.

Ik zie het liefst eten op traditionele wijze geproduceerd, op traditionele wijze bereid. Deze beweging kan je karakteriseren als ‘Back to the Future’.

Het begon in 1989 in Italië. Het was een reactie tegen de oprukkende fast food-ketens. Toen McDonald’s een restaurant opende op de historische Spanish Steps in het centrum van Rome, was voor de bekende Italiaanse journalist Carlo Petrini de maat vol.

Voor hem was het niet alleen fast food wat een probleem was, maar het feit dat het de eeuwenoude Italiaanse eetcultuur onder druk zette. Het even snel een burger naarbinnen werken staat natuurlijk haaks op het uitgebreid samen met familie en vrienden in alle rust van voedsel genieten.

Slow food is Engels voor ‘langzaam voedsel’. Deze beweging is heel breed, het gaat om de manier waarop voedsel wordt geproduceerd, de manier waarop het wordt bereid, de manier waarop het wordt gegeten.

Het doel is ondermeer om de traditionele keuken (niet alleen de Italiaanse, maar waar je ook maar bent) te behouden en daarmee ook de traditionele gewassen, zaden, dieren en landbouwgebruiken uit dat gebied te behouden.

Eén van de aspecten is dus om ‘vergeten’ groenten weer op je bord te krijgen. Ik vind dit om een aantal redenen heel belangrijk.

Ten eerste vanuit een ecologisch perspectief. Ik vind het heel riskant dat we minder en minder variëteiten in groenten, fruit, maar ook niet-eetbare planten hebben. En dat geldt ook niet alleen voor planten, maar net zo goed voor dieren. Juist die variëteit is zo belangrijk om te zorgen dat bepaalde plantziekten (schimmels, virussen) niet een hele oogst kunnen vernietigen.

Ten tweede is ons voedsel inmiddels zodanig veranderd dat je heel veel niet meer kan eten op een keto dieet. Fruit en groenten zijn steeds verder ‘veredeld’ met als gevolg dat ze steeds ‘zoeter’ smaken en volgens mij is er ook een flink risico dat ze steeds minder voedingsstoffen bevatten. Ouderwetse groenten en fruit smaakten heel anders.

Boerenkool en spruiten roken niet heel lekker als je ze kookte, maar ze bevatten toen wel een heleboel goeds. Ja, ze smaakten veel bitterder dan nu, maar is dat erg? Nu hebben ze bijna helemaal geen smaak, het wordt dan een soort eenheidsworst.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor fruit. Fruit wordt groter en groter en zoeter en zoeter. Voor mij hoeft dat dus niet. Geef mij maar een klein stuk fruit met minder (natuurlijke) suikers, dat kan ik namelijk wel eten op een keto dieet!

Ik heb het gevoel dat onze smaak op deze manier aan het verarmen is en ik vind dat vooral voor de jonge generatie heel jammer. En ik vind het ook heel bezwaarlijk dat wij hier helemaal geen inspraak in hebben.

En dit is niet het enige, net zoals de dieren, moeten ook de groenten vooral snel groeien. Dag en nacht moeten ze groeien. Is het dan gek dat onze groenten totaal anders smaken dan groenten die op de traditionele manier in een land zoals Italië, Spanje of Frankrijk geteeld worden? En ze smaken niet alleen anders, onze spinazie bevat ook meer nitraat als gevolg van onze manier van telen. Hier kan je daar meer over lezen. Nee, daar wordt ik dus niet blij van.

Niemand vraagt de bevolking wat ze wil, het wordt van bovenaf voor ons bepaald. De slow food, real food beweging probeert hier dus tegengas tegen te geven en dat is volgens mij heel belangrijk!

Dat is waar ik dus in geloof. Lekker eten met pure ingrediënten en als het even kan geen toevoegingen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.