Slaap zorgt ervoor dat je lichaam kan herstellen van dagelijkse activiteiten en inspanningen. Tijdens je diepe slaap (aan het begin van de nacht) maakt je lichaam groeihormoon. Aan het einde van de nacht, maakt je lichaam cortisol aan. Cortisol zorgt ervoor dat je ’s ochtends vol energie wakker wordt.
Slaap versterkt het immuunsysteem en zorgt voor weerstand tegen aandoeningen. Het klopt dus inderdaad dat: ‘wie ziek is, moet slapen’.
Cytokines en T-cellen
Als je slaapt maakt je lichaam onder andere:
- cytokines
- T-cellen met hoge mate van integrine activering
Cytokines zijn een soort eiwitten, die helpen om infecties te bestrijden en ontstekingen tegen te gaan. Een tekort aan slaap leidt echter tot een toename van ontstekings veroorzakende cytokines.
T-cellen zijn een type witte bloedcellen die van groot belang zijn voor de immuunreactie van ons lichaam. Wanneer T-cellen een specifiek doel herkennen, zoals een cel die door een virus geïnfecteerd is, dan activeren ze kleverige eiwitten – integrines – die hen in staat stellen zich aan de geïnfecteerde cel vast te klikken en deze cel te vernietigen.
Je lichaam kan echter alleen integrines activeren, als de hoeveelheid adrenaline en prostaglandine laag is. Gedurende je slaap is je adrenaline en prostaglandine niveau veel lager dan als je wakker bent. Vandaar dat voldoende slaap cruciaal is voor een goed werkend afweersysteem.
Het is daarom heel belangrijk dat je genoeg slaap krijgt om gezond te blijven en dit geldt nog meer zo tijdens het griepseizoen.
Slaap activeert het geheugen van je immuunsysteem
Slaap zorgt er niet alleen voor dat je heel veel informatie in je geheugen kan opslaan, het zorgt er ook voor dat je lichaam informatie in het geheugen van je afweersysteem kan opslaan.
Het immuunsysteem ‘herinnert’ zich een ontmoeting met een bacterie of virus door fragmenten van deze bacterie of het virus te verzamelen en die informatie op te slaan in de T-cellen. Hierdoor kunnen de T-cellen in actie komen als ze dit virus of die bacterie weer waarnemen, maar ook als ze een ziekteverwekker die daarop lijkt waarnemen. Dit laatste is vooral bij virussen ontzettend belangrijk.
Virussen kunnen vrij makkelijk en snel een deel van hun eiwitten veranderen (muteren). Het is dus heel belangrijk dat je immuunsysteem ze desondanks nog steeds kan herkennen. Vooral gedurende je diepe slaap kan je lichaam alle relevante informatie opslaan om te zorgen dat je een gemuteerd virus nog steeds kan herkennen.
Hoeveel slaap heb je nodig?
Volwassenen hebben 7-8 uur slaap nodig, tieners 9-11 uur en jongere kinderen 10+ uur. Je zou misschien denken dat hoe meer je slaapt, des te beter, dat is echter niet zo.
Kan je te veel of te lang slapen?
Het blijkt dat als je regelmatig als volwassene 10 uur slaapt (terwijl je gezond bent), dat dit een indicatie is dat de kwaliteit van je slaap niet goed genoeg is. Het kan zijn dat je moeite hebt om in slaap te vallen en je slaapcyclus verstoord is geraakt.
Boost voor je immuunsysteem
Behalve voldoende slaap kan je je immuunsysteem ook versterken door af en toe te vasten, zoals intermittent fasting of langer vasten. Maar één van de eenvoudigste manieren om je immuunsysteem zo goed mogelijk te helpen is door geen suiker te eten en het keto dieet te volgen.