Deze traditionele Italiaanse paddenstoelensaus, salsa alla boscaiola, eet je normaal met pappardelle, tagliatelle of een andere wat bredere lange pasta. Toch zou je het ook prima met keto rijst kunnen eten.
Porcini
Je hebt niet heel veel porcini nodig, maar ik zou de porcini niet weglaten. Het is namelijk de porcini die deze saus de meeste smaak geeft.
Porcini koop je gedroogd en moet je in een bakje met kokend water weken. Dit vocht krijgt veel smaak en wil je dan ook in je saus gebruiken. Echter kan er nogal eens wat zand of kleine steentjes tussen de gedroogde porcini zitten.
Zodra de porcini lang genoeg geweekt hebben en mooi zacht en groot zijn geworden haal je ze uit het vocht. Giet het vocht nu door een zeefje met een koffiefilter of stukje keukenpapier om het zand en eventuele steentjes eruit te filteren.
Salsa alla boscaiola
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 0.5 rode ui
- 2 plakjes ontbijtspek
- 125 gram champignons (bij voorkeur kastanje champignons)
- 15 gram gedroogde porcini
- 125 ml slagroom
- 1 handvol platte peterselie
- 1 eetlepel Parmigiano Reggiano
- peper en zout
Instructies
- Doe de gedroogde porcini in een kommetje en giet er koken water bovenop, zodat de porcini onder water staan. Laat ze 15 minuten weken. Haal de porcini eruit en giet het vocht door een papieren koffie filter in een beker. Dit vocht gebruik je voor de saus, maar je moet het filteren want er kan zand in zitten.
- Doe de platte peterselie in een kom met koud water. Maak de knoflook en ui schoon en snij in kleine stukjes.
- Borstel de champignons schoon en snij in stukjes of plakjes.
- Snij de plakjes ontbijtspek in stukjes.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan op matig-hoog vuur en voeg de knoflook en ui toe zodra de olie heet is. Zet het vuur dan wat lager en laat een minuut of 5-10 zachtjes fruiten.
- Voeg nu de stukjes spek, porcini, vocht van de porcini en champignons toe en laat een minuut of 10 zachtjes bakken. Als de champignons gaar zijn, zet je het vuur uit en voeg je de room toe. Roer door elkaar heen, maak op smaak met peper en zout.
- Rasp de Parmezaanse kaas en meng door de saus.
- Laat de platte peterselie uitlekken en knip in stukjes. Strooi over de pasta saus.