Deze Paneer Malai Tikka heeft ontzettend veel smaak door de lekkere specerijen combinatie en doordat je de paneer met de specerijen mix marineert. Bovendien verhoog je de hoeveelheid eiwitten en vetten door in een combinatie van labneh en room te marineren. Labneh is uitgelekte yoghurt en bevat hierdoor meer eiwitten en minder koolhydraten dan yoghurt. Hier kan je zien hoe je zelf heel makkelijk labneh kan maken.
Paneer
Paneer is een heel goede vegetarische bron van eiwitten en wordt dan ook heel veel in de Indiase keuken gebruikt. Ook paneer kan je eenvoudig zelf maken. Het heeft wel wat tijd nodig, want je wilt de paneer een aantal uur (liefst de hele nacht) onder een gewicht zetten (bijvoorbeeld een glazen pot met zout), om een compactere, stevigere kaas te krijgen.
Aangezien ik heel vaak paneer gebruik, één van de favoriete ontbijtjes in ons huishouden is namelijk Paneer Bhurji, heb ik sinds kort een kaaspers gekocht. Dit maakt het persen van de paneer een fluitje van een cent. Je doet de uitgelekte paneer in de pers, draait de pers goed stevig aan en een aantal uur later heb je prachtig stevige paneer.
Paneer Malai Tikka
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Marinade
- 100 ml Labneh
- 50 ml slagroom (35% vet)
- 0.5 groene chili peper
- 1 teentje knoflook
- 2 cm gemberwortel
- 4 kardemom peultjes
- 0.25 theelepel karwij zaadjes
- 0.25 theelepel witte peper
- 0.5 theelepel gemalen koriander
- 0.5 theelepel Garam Masala
- 0.5 theelepel Kasuri Methi
Spiesjes
- 250 gram paneer
- 0.5 ui
- 0.5 groene paprika
Instructies
- Laat een aantal uur van te voren de yoghurt uitlekken om labneh te maken. Dit kan ook langer van te voren. Je laat de yoghurt 2-3 uur uitlekken en kan de labneh dan in de koelkast bewaren.
Marinade
- Meng de labneh met de room in een kom.
- Haal de zaadjes uit de kardemompeultjes en maak ze fijn tot een poeder met een vijzel.
- Snij de chili peper in heel kleine stukjes. Maak de knoflook schoon en doe in een knoflook pers of rasp tot een fijne puree. Maak de gember schoon en als de gember heel vers is rasp het in een puree en anders in heel kleine stukjes snijden.
- Doe de gember, knoflook en alle specerijen in de kom met labneh en meng goed door elkaar heen.
- Snij de paneer in niet te kleine blokjes die straks op spiesjes passen. Doe de paneer in de kom met de labneh.
- Snij de paprika in stukjes en doe in de kom.
- Maak de ui schoon, snij in stukken die op de spiesjes passen en doe in de kom met de paneer en paprika. Schep voorzichtig door zodat alles met marinade bedekt is. Zet minimaal 2 uur in de koelkast.
Spiesjes
- Verwarm de oven voor op 220° Celsius.
- Rijg paneer, paprika en ui aan spiesjes.
- Grill de spiesjes 25 minuten in de oven.