Vaak wordt er gedacht dat mensen te dik zijn, omdat ze te weinig zelfdiscipline hebben. Ze eten gewoon te veel.
Meer calorieën komen binnen dat ze verbruiken. Ze eten dus te veel en bewegen te weinig, logisch toch? Elk pondje gaar door het mondje?
De calorie in – calorie uit theorie klopt niet
De meeste artsen en diëtisten gebruiken de calorie in – calorie uit theorie. Ze rekenen uit hoeveel calorieën je maximaal mag eten op een dag en gaan er dan vanuit dat als je je daar goed aan houdt, dat je afvalt. Als je niet afvalt, dan heb je je er dus (stiekem) niet aan gehouden, want aan de theorie kan het natuurlijk niet liggen.
In deze podcast legt Jason Fung (in het Engels) uit, dat deze theorie wel degelijk fout is. En dit is al bekend sinds studies uit de zestiger jaren in de vorige eeuw.
Dit verklaart waarom mensen op diëten op de korte termijn wel goed kunnen afvallen, maar dat ze uiteindelijk vrijwel altijd (onderzoek wijst uit in 98% van de gevallen!) niet alleen weer aankomen, maar meer aankomen dan ze voor dat ze aan hun dieet begonnen wogen!
Waarom klop calorie in – calorie uit niet?
Deze theorie gaat ervan uit dat het menselijk lichaam een simpele machine is zonder feedback (terugkoppeling) systeem.
Dus het gaat er vanuit dat elk lichaam op dezelfde manier met calorieën en exercise omgaat. Het stelt een bepaald aantal calorieën gelijk aan een bepaalde hoeveelheid lichaamsvet. Dus als je minder eet en dezelfde hoeveelheid exercise doet (of meer exercise) dan moet je wel afvallen.
Hormoonhuishouding
Onze lichamen zijn alleen niet simpel en ze zijn zeker niet allemaal hetzelfde.
Onze hormoonhuishouding speelt een enorm belangrijke rol en bepaalt in grote mate of we wel of niet dik worden. Als ons lichaam merkt dat er minder energie in de vorm van calorieën binnenkomt, kan het namelijk reageren door onze basisstofwisseling te vertragen. Het gaat op de ‘spaarstand’, het wordt dus superzuinig! Hoe dit gebeurt legt Jason Fung in deze podcast (in het Engels) uit.
Hij legt uit dat ons gewicht in hoge mate door onze hormoonhuishouding wordt bepaald.
Insuline is het vetopslaghormoon. Mensen die het grootste deel van de dag een laag insuline niveau in hun bloed hebben, zullen dus in het algemeen veel slanker zijn.
Mensen die een hoog insuline niveau hebben, zullen steeds hongerig zijn en dus meer eten. Dit is waarom diabetici die medicijnen krijgen om hun insuline niveau te verhogen, vaak heel veel in gewicht aankomen en uiteindelijk obees worden. De medicijnen maken deze mensen in zo’n geval obees!
Dit is een heel korte samenvatting van deze podcast.
Jason Fung
Deze podcast is echt het luisteren waard, want Jason Fung bespreekt ook een heleboel studies die dit inderdaad (al sinds 1960) bewezen hebben. Hij duurt ongeveer 40 minuten. Er is eerst een paar minuten introductie en muziek, maar daarna komt Jason Fung en legt hij uit wat er dus mis is met de ‘minder eten, meer bewegen’ dieet aanpak.
Hier kan je meer over Jason Fung lezen.