Meiknol puree is een romige, witte puree gemaakt van meiknolletjes. Meiknolletjes worden ook wel meirapen of knolrapen (niet koolraap!). Het is een ouderwetse groente, die weer terug aan het komen is. De Romeinen en de Grieken hadden al meiknollen. Meiknollen zijn familie van broccoli, spruitjes en boerenkool. Ze behoren tot de brassica’s en dit is een plantengroep die je op het keto dieet graag eet, want ze zijn heel gezond en relatief laag in koolhydraten. Normaal probeer je geen knolgewassen op het keto dieet te eten, omdat die vaak veel zetmeel bevatten, maar dit geldt dus niet voor meiknolletjes.
Meiknollen
Meiknollen zijn stevige wit-paarse knollen. Ze zijn meestal niet heel groot, al kan je soms wel grote meiknollen van bijna 1 kilo tegenkomen.
Je kan ze zowel rauw in een salade als gekookt in bijvoorbeeld meiknolpuree eten. Vooral als je ze rauw eet hebben ze een ets pittige smaak. Als je ze kookt wordt de smaak een stuk milder en iets zoeter. Meiknollen kan je ook heel goed aan soep of stoofschotels toevoegen en als je ze roostert kan je de iets zoete smaak beter uit laten komen.
Meiknollen zijn in het voorjaar en de lente al te koop, dus veel eerder dan bijvoorbeeld koolrabi. Meiknollen die in de herfst worden geoogst, heten herfstrapen. De blaadjes van de meiknol kan je ook eten en worden wel raapsteeltjes genoemd.
Meiknol puree
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 500 gram meiknollen
- 200 gram mascarpone
- snufje zout
Instructies
- Snij de top en de bodem van de meiknol af en schil de meiknollen met een dunschiller.
- Snij de geschilde meiknollen in plakken van ongeveer 1 cm dik en snij de plakken dan in blokjes.
- Doe de blokjes meiknol in een kookpan en voeg water en een snufje zout toe zodat ze net onder staan. Doe de deksel op de pan en kook in 10 minuten bijtgaar (je moet er met een vork in kunnen prikken).
- Giet de gare meiknol af. Pureer de bijtgare meiknol met een handblender.
- Voeg de mascarpone toe en meng goed door elkaar heen.