hoeveel verborgen suiker eet jouw kind

Hoeveel (verborgen) suiker eet jouw kind?

Hoeveel suiker krijgt jouw kind per dag? Veel kinderen krijgen veel meer suiker binnen dan ouders denken …

Buiten de deur is overal suiker

Suiker. Veel ouders proberen hun peuter zo min mogelijk zoetigheid te geven. Dit verandert vaak als het kind naar het kinderdagverblijf gaat. Daar beginnen de glaasjes limonade en koekjes.

Ook op de basisschool krijgen de kinderen heel wat zoetigheid. Veel scholen vragen ouders om gezonde traktaties als een kind jarig is. In mijn ervaring houden de meeste ouders zich daar niet aan en bovendien als de school zelf iets organiseert, bijvoorbeeld juffendag, Sinterklaas, Kerst, etc., houdt de school zelf zich er ook niet aan. In het algemeen is er volop snoep, koek en limonade aanwezig zijn. Als een kind dus in een grote klas zit, is de kans groot dat er elke week wel een keer op wat zoets wordt getrakteerd. Zelfs als er gezamenlijk op school ontbeten wordt (voorleesontbijt), zie ik overal chocolade pasta, jam, hagelslag, wit brood etc. Niet gezond dus!

Niet alleen kinderdagverblijven, scholen en voor-en naschoolse opvang zijn een probleem. Wat denk je van sportclubs? Op de club van mijn dochter, worden kinderen na de tennisles naar de kantine gestuurd voor een koekje en een bekertje limonade. Goed bedoeld natuurlijk, maar niet gezond.

Samen boodschappen doen? Er is een grote kans dat je kind een snoepje bij de kassa krijgt of dat er schoteltjes staan met koekjes, snoepjes etc. om te proeven.

Dus waar je ook komt, overal is zoetigheid. Dit is lastig voor volwassenen die bijvoorbeeld minder zoet willen eten, maar het is natuurlijk nog veel moeilijker voor kinderen.

Vreemd als je niet van zoetigheid houdt

Kinderen krijgen van jongs af aan overal waar ze komen zoetigheid. Zoetigheid wordt op die manier dus de gewoonste zaak van de wereld. Zoetigheid is dus niet iets voor speciale gelegenheden, het is helemaal niet speciaal. Elke dag krijgen de meeste kinderen wel snoep, koekjes, zoet broodbeleg.

Zelfs kinderen die uit zichzelf helemaal niet zo gek zijn op zoetigheid, wordt aangeleerd om zoetigheid te eten. ‘Kom nou, je lust toch wel een koekje?’ ‘Limonade is toch veel lekkerder dan water?’

Volwassenen leggen zelfs druk op kinderen om ongezonde keuzes te maken.

Het is dus helemaal niet gek dat onze kinderen zo gewend zijn geworden aan zoet, dat ze inmiddels suikerverslaafd zijn. Heel wat partijen hebben hier een rol ingespeeld. Dus als jouw kind ook helemaal verzot is op zoetigheid, voel je dan niet schuldig. Je bent zelf slechts een schakel in het geheel.

Kant-en-klare producten

In kant-en-klare producten zit bijna altijd suiker en/of andere zoetstoffen. Logisch dat in koekjes, gebak, chocola suiker zit, maar waarom zit er ook suiker in gehakt, worst, schnitzel? Waarom zit er bijna altijd suiker en/of andere zoetstoffen in kruidenmixen? In sausjes?

En wat nog vreemder is, in producten die speciaal voor kinderen bedoeld zijn, zit vaak meer suiker dan in soortgelijke producten voor volwassenen.

Een voorbeeldje: Jumbo Special Flakes Chocolade bevatten per 100 gram 20,7 gram suikers, maar Jumbo Choco chips voor kinderen bevatten per 100 gram 27,5 gram suikers! Kellogg’s Coco Pops maken het nog bonter en bevatten per 100 gram maar liefst 30 gram suikers!

Dus als je wilt dat je kind minder suiker binnenkrijgt, is het verstandig om zoveel mogelijk te stoppen met kant-en-klare producten en al helemaal met kant-en-klare producten die speciaal voor kinderen bedoeld zijn!

Steeds meer zieke kinderen

Obesitas, diabetes type 2, immuunziekten, allergieën, ADHD, maar ook kanker, nemen ook onder kinderen enorm toe. Er is weinig twijfel dat dit gelinkt is aan onze leefstijl en dus ook onze voeding.

Juist voor kinderen in de groei is het belangrijk dat ze goede voeding krijgen.

Voeding met hoge kwaliteit bouwstoffen (eiwitten, koolhydraten en vetten) en de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen. In suiker zit niks wat een kind nodig heeft! In suiker zit geen enkele vitamine of mineraal. Niks gezonds, alleen maar lege calorieën!

Hoeveelheid suiker geleidelijk afbouwen

Het is daarom zeker de moeite waard om de hoeveelheid suiker die kinderen krijgen af te gaan bouwen. Dit geldt ook als je kind geen overgewicht heeft. Suiker is slecht voor het gebit, voor je bloedsuikergehalte, en het zijn lege calorieën.

Suiker doet niks voor ons lichaam. Als je veel suiker binnenkrijgt is de kans groot dat je tegelijkertijd tekorten oploopt aan voedingsstoffen die je wel echt nodig hebt.

Thuis: suikervrije zone?

Gezonde lunch naar school

Ik zou beginnen om thuis een suikervrije zone te maken. Je zou kunnen instellen dat er gedurende zes dagen van de week geen koekjes, snoepjes, limonade, gebak, chips, etc. beschikbaar zijn. Dus ook niet mee naar school als tussendoortje of lunch.

Een gezonde lunch maken is niet veel werk en ik zal de komende tijd lunch-ideeën voor kinderen op de website zetten en in 2019 kom ik met een boek met gezonde lunch-ideeën voor kinderen.

Suikerverslaafd?

Het is belangrijk dat de kinderen de vermindering in suiker niet als straf gaan ervaren.

Als ze op dit moment veel suiker eten, zijn ze misschien al suikerverslaafd. Als je dan ineens helemaal met suiker stopt, voel je je niet lekker, krijg je hoofdpijn.

In dat geval is het verstandig om de hoeveelheid suiker af te bouwen over een periode van 2-3 weken. Elke week halveer je de hoeveelheid snoep/koek/limonade/chocolademelk etc. dat je kind binnenkrijgt.

Hoe jonger het kind, hoe sneller dit in het algemeen geaccepteerd wordt.

Probeer er ook iets leuks tegenover te zetten. Bijvoorbeeld eens in de week iets lekkers bij de thee, met de hele familie samen of laat je kind sparen voor iets wat het graag wil hebben. Voor hele jonge kinderen zou je een systeem met stickers kunnen gebruiken. Elke dag dat het kind geen zoetigheid heeft gegeten krijgt het een sticker en voor een afgesproken aantal stickers mag het iets leuks kopen.

Zoetigheid voor speciale gelegenheden

Maak een uitzondering voor speciale gelegenheden. Het is geen strafkamp.

Maar niet elke dag is een speciale gelegenheid! Op den duur zal je merken dat het veel leuker is om wat lekkers te eten op een speciale gelegenheid. Dit is hoe traktaties ook altijd bedoeld waren: als een traktatie, als iets speciaals!

En als er dan iets zoets op tafel komt, kies dan iets wat ze echt lekker vinden.

Ga voor kleinere hoeveelheden en voor kwaliteit. Het beste is het natuurlijk als je zelf koekjes/taart/dessert maakt. En het is eigenlijk nog beter om het samen met je kinderen te maken. Bij voorkeur niet iets uit een pak, want daar zit vaak veel rommel in.

Maak iets lekkers met losse ingrediënten. Koekjes maak je met bloem, boter, suiker, chocolade of vanille of een andere smaakmaker en eventueel eieren. Pannenkoeken maak je met melk, bloem, een beetje zout en eieren (1 beker melk, 1 beker meel, 1 ei en een snufje zout –  de maat van de beker maakt niks uit, zolang je maar dezelfde beker voor de melk en het meel gebruikt!).

Zodra je zelf dingen gaat maken, zal je merken hoe simpel het is. Het lijkt dat kant-en-klare pakken tijd besparen, maar dat valt best tegen. Je moet er nog steeds van alles bij doen. Je moet het nog steeds door elkaar mengen en je moet het nog steeds bakken.

Als je geen tijd hebt om zelf koekjes, etc. te maken zoek dan naar koekjes gemaakt van meel, roomboter, suiker, eventueel eieren en chocolade/vanille. Geen glucosestroop, geharde vetten (dat zijn namelijk de zeer schadelijke transvetten), geen plantaardige oliën, zoals palmolie, zonnebloemolie, raapzaadolie, etc.

Dit zal niet altijd lukken en als het een keertje niet lukt is dat natuurlijk ook niet het einde van de wereld. Het feit dat je kind de meeste tijd veel minder suiker, glucosestroop, zaadoliën binnenkrijgt, is al een enorme plus.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.