Voor kinderen en pubers is het heel belangrijk om een goede slaaproutine te hebben. Hier hoort bij om elke dag ongeveer dezelfde tijd naar bed te gaan en ook dezelfde tijd op te staan. Als deze routine verstoord wordt, kan een kind al snel een slaaptekort oplopen.
Overgewicht
Een tekort aan slaap vergroot de kans dat een kind overgewicht krijgt. Dit komt doordat de regulatie van de neuro-hormonen leptine en ghreline verstoord wordt en deze hormonen geven aan wanneer we honger hebben en wanneer we verzadigd zijn.
Verzwakt afweersysteem
Kinderen die niet goed of onvoldoende slapen hebben een veel grotere kans om ziek te worden. Ze zijn vaker verkouden, krijgen eerder griep, etc. Kinderen met een slaaptekort hebben minder T-cellen en meer ontsteking veroorzakende cytokinen. Ze krijgen dan niet alleen eerder virussen maar ook bacteriële infecties. Als een ziek kind slaapt, helpt koorts om de ziekteverwekkers onder controle te krijgen. Als het kind niet slaapt, is de koortsreactie veel minder efficiënt.
Onderzoek heeft ook aangetoond, dat een slaaptekort vaccinaties minder effectief maakt. Het lichaam is minder effectief in reageren op het vaccin door het maken van anti-lichamen.
Een tekort aan slaap verzwakt dus het immuunsysteem.
Chronische ontstekingen
Een chronisch slaaptekort leidt tot chronische ontstekingen in het lichaam en is daarom in verband gebracht met een grotere kans op hart-en vaatziekten. Hoe langduriger het slaaptekort, hoe hoger het CRP niveau in het bloed. Het CRP niveau geeft aan of je ontstekingen hebt.
Groeiachterstand
Een langdurig slaaptekort wordt ook in verband gebracht met groeiachterstand. Dit is niet zo vreemd, want het lichaam maakt gedurende de slaap groeihormoon aan en dit proces wordt door slaaptekort verstoord.