gedragsverandering door slaaptekort

Gedragsverandering door een slaaptekort?

Als je kind of puber onvoldoende slaap krijgt, heeft dit een direct effect op gedrag en hoe je kind zich emotioneel voelt.

Gedragsproblemen

Kinderen die te weinig slaap krijgen of geen goede kwaliteit slaap, hebben veel vaker gedragsproblemen. Ze worden druk, kunnen zich niet goed concentreren en kunnen agressief of juist teruggetrokken worden.

ADHD

Kinderen die onvoldoend slapen hebben vaker een kort lontje, voelen zich snel geirriteerd.

Slaaptekort bij kinderen kan soms leiden tot een ADHD diagnose, omdat het gedrag op ADHD kan lijken. Bovendien blijkt dat ongeveer de helft van alle kinderen met ADHD ook slaapproblemen heeft.

Depressie en angstaanvallen

Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die te weinig slapen of een verstoorde slaap hebben een veel grotere kans hebben om depressief te worden of last te krijgen van angstaanvallen als ze ouder worden. Het effect hoeft dus niet direct te zijn, het kan enige tijd duren voordat je dit gaat merken aan je kind.

Al na twee dagen verstoorde slaap …

Toch zijn twee nachten verstoorde slaap al voldoende om emoties van je kind te veranderen.

Na twee nachten verstoorde slaap of onvoldoende nachtrust, kunnen kinderen positieve emotionele ervaringen al zodanig in hun hoofd veranderen dat ze ze niet meer als positief ervaren worden en eerder worden vergeten. Hierdoor komt dus meer focus op negatieve ervaringen, die ze wel goed onthouden en bovendien gaan ze meer dingen als negatief bekijken.

Hierdoor kunnen ze emotioneel gezien in een negatieve spiraal komen. In het Engels wordt dit ‘maladaptive emotional processing’ genoemd – positieve dingen worden dan door de hersenen verkeerd verwerkt en als negatief opgeslagen!

Leerproblemen

Kinderen die te weinig slaap krijgen hebben een grotere kans om problemen op school te hebben. Hun geheugen werkt minder goed en ze kunnen het geleerde dus niet goed onthouden.

Ze kunnen zich minder goed concentreren en zijn dus eerder afgeleid. Bovendien reageren ze vaak langzamer en hebben daardoor meer tijd nodig om een taak te volbrengen. Ze krijgen dan bijvoorbeeld een toets niet binnen de toegestane tijd af.

Kinderen met een slaaptekort zijn ook minder goed met problemen oplossen en hebben een minder goed ruimtelijk inzicht. Hierdoor scoren ze vaak slechter tijdens rekenen of wiskunde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.