gezonde voeding

Hoe kan je stress voorkomen of verminderen?

Hoe kan je stress bij je kind voorkomen? Iedereen, jong en oud, heeft met stress te maken, het ene kind heeft meer met stress te maken dan het andere kind. En voor het ene kind is het makkelijker om met stressvolle situaties om te gaan dan voor het andere kind.

Als ouder kan je stressvolle situaties tot op zekere hoogte verminderen, maar je zal ze nooit helemaal kunnen voorkomen. Toch zijn er wel een aantal algemene dingen waar je al direct mee kunt beginnen. Stress, angst en depressie zijn verschillende manieren van reageren op vervelende en/of stressvolle gebeurtenissen of situaties. Hoe je kind reageert heeft zowel een psychologisch als lichamelijk aspect. Het gezegde is niet voor niks ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’.

Stress aanpakken

‘De volgende vijf stappen kunnen helpen om de stress van je kind te verminderen:

  1. gezonde voeding
  2. open communicatie
  3. voldoende beweging
  4. voldoende slaap
  5. voldoende ontspanning

1. Gezonde voeding

Er is steeds meer bewijs dat niet alleen de genen, maar ook je darmflora bepaalt wie je bent en hoe je je voelt.

Er is een direct verband gevonden tussen een minder goede darmflora en stress, angst, geheugenproblemen.

Een goede darmflora heeft veel verschillende soorten bacteriën en grote aantallen bacteriën. Eerst werd er gedacht dat er ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën waren. Als je dan maar zorgde dat je vooral goede bacteriën had, dan was je gezond. Zo simpel blijkt het echter niet te zijn! Je lichaam heeft juist heel veel verschillende bacteriën nodig en die bacteriën moeten elkaar in balans houden. Je wilt dus niet dat een bepaald soort bacterie de overhand krijgt! Dit is waarom men nu terugkomt op het gebruiken van probiotica (bijvoorbeeld drankjes, poeders of pillen die veel ‘goede’ bacteriën zouden bevatten). Er is niet zoiets als ‘goede’ bacteriën!

Hoe krijg je heel veel en heel veel soorten bacteriën in je darmflora? De darmflora wordt direct beïnvloedt door wat je wel en wat je niet eet. Als je kind veel suiker, bewerkt voedsel en/of fastfood eet (en drinkt!) dan gaan een heleboel soorten bacteriën dood. De overlevende bacteriën die wel goed tegen suiker kunnen, koloniseren dan de darmflora. Dit verzwakt het immuunsysteem van je kind, want een groot deel van ons immuunsysteem zit in onze darmen. Het beïnvloed echter ook hoe je kind zich voelt. Dit is waarom wetenschappers onze darmflora nu ook wel onze tweede hersenen noemen.

Het is dus van groot belang dat je kind gezond en puur voedsel eet en zo min mogelijk bewerkte producten. Je kan dit bereiken door zoveel mogelijk zelf te koken met pure ingrediënten, dus groente, vlees, gezonde vetten, noten, zaden en pitten etc. Je wilt kant-en-klaar eten en eten uit pakjes en zakjes zo veel mogelijk vermijden. Daar zitten namelijk van allerlei toevoegingen in die ons lichaam niet nodig heeft en niet goed voor ons zijn.

2. Open communicatie

Probeer elke dag met je kind te praten over zijn/haar dag. Maak het quality time.

Laat vooral je kind zelf praten!

Probeer niet te onderbreken. Door aan jou te vertellen wat er die dag gebeurd is, kan je kind gebeurtenissen op een rijtje zetten en leuke of minder leuke dingen verwerken. Doordat je weet wat er speelt, kan jij hierbij helpen, eventueel door tips te geven of een rollenspel te spelen, maar alleen luisteren kan ook al voldoende zijn.

3. Voldoende beweging

Beweging is voor iedereen ontzettend belangrijk en dit geldt zeker voor kinderen in de groei. Hoe je beweegt maakt minder uit dan dat je beweegt. Dus wandelen, fietsen, sporten, buitenspelen, alles is goed.

Het beste is natuurlijk als je kind elke dag voldoende beweging krijgt. Hoeveel beweging? Volgens Dr Robert Lustig, een bekende Amerikaanse kinderarts, moeten kinderen minimaal net zoveel bewegen als ze op hun telefoontje/tablet zitten. Hij raadt aan om dat ook af te wisselen. Half uurtje op je telefoontje geweest? Dan even lekker een half uurtje buitenspelen/wandelen/sporten.

Beweging en al helemaal als je lekker buiten kan bewegen, is heel goed voor je lichaam en je geest. Beweging en frisse lucht helpen met ontspannen en je kind zal beter en makkelijker kunnen slapen. En beweging is de beste manier om stress te verminderen. Hier kan je lezen waarom dit is.

4. Voldoende slaap

Steeds meer kinderen hebben een chronisch slaaptekort. Dit is een beetje een kip en ei verhaal. Het is namelijk gebleken dat als je heel gestrest bent, je slechter slaapt, maar er is ook gebleken dat als je chronisch te weinig slaap krijgt, je gestrester wordt.

Het helpt om te zorgen dat je een vaste slaaproutine hebt. Dus elke dag op ongeveer dezelfde tijd naar bed gaan en dezelfde handelingen voordat je naar bed gaat.

Bijvoorbeeld een lekker bad. Je kan dan 1x per week 50 gram magnesiumsulfaat aan het badwater toevoegen en de rest van de tijd lekker badschuim of rustgevende aromatherapie producten.

Veel kinderen vinden het ook fijn om na een bedtijd verhaaltje, nog even naar een CD te luisteren met een verhaal dat ze goed kennen. Zo’n verhaal is namelijk niet spannend en dus heel voorspelbaar. Zo kan een kind makkelijk jaar in jaar uit elke avond naar dezelfde CD luisteren. Dit geeft rust.

Het is ook belangrijk om elke ochtend ongeveer op dezelfde tijd op te staan. Als je kind niet uit zichzelf wakker wordt, weet je dat hij extra slaap nodig heeft. Probeer de bedtijd dan te vervroegen, totdat je kind ’s ochtends uit zichzelf wakker wordt. Eerst moet je kind zich weer aan de vroegere bedtijd aanpassen, dus hij zal misschien niet direct in slaap vallen. Verwacht dus geen wonderen, maar neem hier een aantal weken de tijd voor.

Het helpt ook om te zorgen dat de slaapkamer goed donker is. Als je lichtdoorlatende gordijnen hebt, dan kan het een goed idee zijn om die te vervangen door verduisterende gordijnen. Die komen in allerlei kleurtjes en patronen, maar de donkere kleuren verduisteren vaak toch wel beter dan de lichte kleuren.

Verder is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat er geen telefoontjes in de slaapkamer liggen. Telefoontjes kunnen leiden tot een onderbroken slaap en dat is vaak nog slechter dan te weinig slaap. Onderbroken slaap is vaak slechte kwaliteit slaap!

De verleiding om toch steeds even op een telefoontje te kijken, kan een kind uit zijn slaap houden. Bovendien lichten de schermpjes soms op of zijn er van allerlei toontjes die een kind dat bijna slaapt weer helemaal uit zijn slaap haalt. Geen telefoontjes in de slaapkamer dus.

Hier kan je meer lezen over het belang van voldoende slaap voor kinderen.

5. Voldoende ontspanning

Tot slot is het ook heel belangrijk dat een kind tijd krijgt om te ontspannen. Rust begint met niks te moeten, niks te hoeven.

Het feit dat wij als volwassenen het vaak heel druk hebben, moet niet betekenen dat onze kinderen het ook druk moeten hebben. Laat je kind lekker naar muziek luisteren, tekenen, een puzzel maken, een verhaal bedenken, of gewoon niks doen.

Eerst verveelt je kind zich misschien, maar ook dat heeft waarde. Je kind zal leren zichzelf bezig te houden.

Je kan ook samen met je kind ontspannen door bijvoorbeeld ‘mindfulness’ te doen. Voor kinderen die zich erg gestrest voelen, kan dit echt de moeite waard zijn. Je leert kinderen dan hoe ze zelf ook met stressvolle situaties kunnen omgaan. Een andere optie is om eens naar yoga te kijken. Er zijn speciale cursussen voor kinderyoga, maar je kan natuurlijk ook samen thuis yoga oefeningen doen!

Maar het kan ook zijn dat jouw kind daar helemaal geen zin heeft en veel liever elke zondagmiddag iets samen met de familie doet. Ga wandelen als het een mooie dag is, combineer met een picknick – kinderen vinden dat heel leuk. Of doe een bordspel samen, ga naar een museum, ga samen koken. Juist het samen doen is belangrijk, wat het is dat je samen doet maakt eigenlijk niet zo uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.