Kalfslever zal je niet snel in een supermarkt vinden, ook je slager heeft het misschien niet altijd op voorraad. Bestel het dus tijdig bij je slager en vraag je slager om het in plakken van ongeveer 1,5 cm te snijden. Je rekent dan één zo’n plak per persoon.
Kalfslever: gezond en beter voor het milieu
Het is een goed idee om regelmatig (1-2 keer per maand) orgaanvlees te eten. Kalfslever is niet alleen lekker, maar ook heel gezond.
Kalfslever is een goede bron van vitamine A, B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine), B12 (cobalamine), foliumzuur, maar ook bijvoorbeeld voor vitamine C. Het is ook een heel goede bron van veel mineralen, zoals fosfor, ijzer, koper, selenium en zink.
Omdat lever zo vol met vitamines en mineralen zit, heb je er niet veel van nodig. Je hoeft het dus maar één of maximaal twee keer per maand te eten, want je wilt ook weer niet te veel vitamine A binnenkrijgen.
Het is ook veel beter voor het milieu als we niet alleen de gebruikelijke stukken vlees eten, maar het hele dier gebruikt wordt. In Italië wordt dit van ‘neus tot staart‘ eten genoemd. Deze aanpak maakt deel uit van de ‘slowfood‘ beweging en gaat verspilling tegen. Als je alles (voor zover mogelijk) van een dier gebruikt, heb je natuurlijk veel minder dieren nodig.
Meer of minder (toegevoegd) vet?
Deze kalfslever maak je met flink wat toegevoegd vet. Je gebruikt namelijk zowel olijfolie als roomboter. Dit heeft alleen zin als je de jus vervolgens ook eet. Het is daarom een goed idee om dit gerecht met bijvoorbeeld bloemkool, broccoli of boontjes te serveren. Dan kan je de jus daarover heen schenken. Een salade is dus een minder goed idee.
Mocht je een kalslever gerecht met minder toegevoegde vetten willen, kijk dan naar deze kalfslever uit Genua.
Kalfslever
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 500 gram kalfslever in plakken van 1-1,5 cm
- 100 gram rode ui
- 30 ml extra vierge olijfolie
- 45 gram roomboter
- versgemalen peper
- 2 eetlepels platte peterselie
Instructies
Kalfslever
- Smelt de boter met de olijfolie in een ruime koekenpan.
- Maak de uit schoon en snij de ui in stukjes. Voeg de uit aan de gesmoten boter toe en laat 5 minuten op laag vuur fruiten.
- Was de peterselie, dep droog en hak of knip zowel de steeltjes als de blaadjes in stukjes.
- Zet het vuur hoger en bak de plakken lever aan beide kanten. Bak ongeveer 1 minuut per kant. De lever moet aan de binnenkant nog roze zijn.
- Maak de lever op smaak met peper en zout. Serveer de lever met de uien en strooi de peterselie er over heen.
Vandaag voor het eerst lever gegeten. Ik wilde het al jaren maar het stond mij ook tegen. Toen ik deze aantrekkelijke foto zag besloot ik het te gaan proberen. Het smaakte mij erg goed. Bedankt!