Deze Italiaanse ovenschotel met venkel past heel goed binnen het keto dieet. Venkel wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Het heeft een anijsachtige smaak, het is dan ook heel lekker bij vis of gevogelte en in combinatie met tomaten.
Venkel kan ook heel goed rauw in een salade gebruikt worden. Het is namelijk lekker knapperig. Je raspt dan de zachtere zijkanten en je gebruikt de harde kern niet.
De hele venkelplant is eetbaar: de venkelknol, maar ook de stelen, het loof en de zaden kan je eten. Een gemiddelde venkelknol weegt ongeveer 200-300 gram.
Italiaanse ovenschotel met venkel, room en Parmezaanse kaas
Deze venkelschotel maak je met room en Parmezaanse kaas.
Ik gebruik Parmigiano Reggiano, want deze kaas is een soort ‘superfood’. Deze kaas bevat niet alleen heel veel mineralen en vitamine, maar ook Omega 3 vetzuren!
Goede bron van vitamines en mineralen
Venkel is een echt ‘superfood‘. Het bevat niet alleen veel vitamines en mineralen maar ook een heleboel andere stoffen die heel goed voor onze gezondheid zijn. Het is een heel bijzondere plant, die zowel in traditionele geneeskunde als moderne geneeskunde veelvuldig gebruikt wordt.
Helaas bevat venkel relatief veel koolhydraten. Je kan het wel eten, zolang je een niet te grote portie neemt. Door extra vet toe te voegen en een hogere macro voor vetten zal je je echter eerder verzadigd voelen en de kans dat je ‘overeet’ kleiner maken.
Italiaanse ovenschotel met venkel
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 600 gram venkel ongeveer 3-4 bollen
- 50 gram roomboter
- 60 gram Parmezaanse kaas
- 50 ml slagroom
- 150 gram mascarpone
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180° celsius.
- Maak de venkel schoon, haal eventueel lelijke bladeren eraf en snij de venkel dan in vier kwarten. Kook de venkel in een pan met ruim water en wat zout totdat het bijtgaar is. Je moet er net een vork in kunnen prikken, dit duurt meestal zo’n 15 minuten afhankelijk van de grootte van de stukken venkel.
- Beboter een ovenschaal. Zodra de venkel bijtgaar is, de venkel in een vergiet goed laten uitlekken en de rest van de boter in kleine stukjes over de venkel verspreiden.
- Doe de slagroom met de mascarpone in een kom en meng met een vork of handmixer. Je wilt de slagroom niet opkloppen!
- Rasp de Parmezaanse kaas.
- Leg de uitgelekte venkel in de ovenschaal en maak op smaak met wat zout en peper. Strooi er dan de geraspte Parmezaanse kaas overheen en giet de double cream erover heen. Bak in de voorverwarmde oven totdat het mooi goudbruin is (ongeveer 15-20 minuten).