Deze Hongaarse runderlappen moet in meerdere uren heel zachtjes gaar stoven. Je kan ze daarom heel goed in een slowcooker maken, maar in een gietijzeren braadpan op het fornuis kan ook.
Paprika en kummel
Je gebruikt een typische Hongaarse specerijen mix voor deze Hongaarse runderlappen, namelijk milde paprikapoeder en kummelzaadjes. Kummel is hetzelfde als karwij zaadjes. Deze zaadjes hebben een beetje een anijsachtige smaak, maar de smaak is minder sterk dan anijszaadjes.
In de Hongaarse keuken combineer je paprikapoeder, kummel, tomaat (of tomatenpuree) en majoraan met elkaar om een heel lekkere basis te krijgen waar je vervolgens je vlees op heel laag vuur in laat stoven. Deze combinatie geeft je vlees heel veel smaak.
Slowcooker
Als je dit gerecht in de slowcooker wilt maken, dan moet je het vlees wel eerst aanbraden in een pan op het fornuis (op hoog vuur). Terwijl je dit doet, zet je je slowcooker al op de hoge stand om voor te verwarmen. Vervolgens doe je het gebruinde vlees in de slowcooker met de deksel erop, zodat het warm blijft en zet je de slowcooker op de lage stand. Ga nu de uien met de specerijen in het achtergebleven vet in de braadpan fruiten. Dat mengsel schenk je vervolgens over het vlees in de slowcooker. Je wilt dat het vlees net onder staat, dus voeg eventueel wat gekookt water toe. Je kan je vlees dan in 5-6 uur op de lage stand van de slowcooker laten garen.
Hongaarse runderlappen
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 500 gram sukadelappen
- 125 gram roomboter
- 1 rode ui
- 4 theelepels milde paprikapoeder
- 0.5 theelepel kummelzaadjes
- 1 theelepel gedroogde majoraan
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 groene paprika
Instructies
- Leg het vlees een uur voordat je het gaat bereiden uit de koelkast zodat het op temperatuur kan komen.
- Pel de ui en snij in stukjes.
- Strooi peper en zout over het vlees en snij het vlees in blokjes.
- Verhit de roomboter in een braadpan op hoog vuur.
- Voeg het vlees toe en bruin het op hoog vuur aan alle kanten.
- Schep het vlees uit de braadpan en doe het in een voorverwarmde slowcooker of doe het in een kom en dek de kom af met aluminiumfolie zodat het vlees warm blijft.
- Doe de ui in de braadpan en zet het vuur op laag. Voeg nu de paprikapoeder toe. Roer even door en laat een aantal minuten op laag vuur fruiten.
- Voeg nu de kummel, majoraan en tomatenpuree toe. Meng door elkaar heen en giet in de slowcooker. Als je dit gerecht op het fornuis maakt, voeg je nu het vlees weer aan de pan toe.
- Voeg eventueel een scheutje water toe zodat het vlees net onder staat. Laat het vlees in 3-4 uur op heel laag vuur gaar stoven op het fornuis of in 5-6 uur in de slowcooker op de lage stand.