Deze halloumi-courgette burgers zijn vegetarische keto burgers. De halloumi en ei zorgen voor de juiste hoeveelheid eiwitten en de courgette zorgt dat je burger meer volume krijgt.
Munt en courgette zijn een gouden combinatie, maar je geeft deze Halloumi-courgette nog meer smaak door ook wat citroen en bosui toe te voegen aan je beslag.
Het is belangrijk dat je veel van het vocht uit de courgette haalt voordat je je halloumi-courgette burgers gaat bakken. Je doet dit door de courgette in een aantal plakken te snijden en daar wat zout over te strooien. Laat 10-20 minuten staan en dep de courgette plakken dan met keukenpapier. Je zal allemaal kleine druppeltjes op de courgette zien zitten. Nu kan je de courgette raspen (met de hand of een keukenmachine) en dan duw je de geraspte courgette stevig met een lepel tegen de zijkanten van een zeef. Zo kan je een hoop vocht uit de courgette halen en krijg je een mooi stevig burger beslag. Een andere optie is om de geraspte courgette in een theedoek te doen en die dan uit te wringen, zodat het vocht zoveel mogelijk door de theedoek opgenomen wordt.
Courgettes
Courgettes zijn de perfecte keto groente. Net als bloemkool hebben ze geen sterke smaak van zichzelf en zijn daardoor heel veelzijdig te gebruiken.
Ze zijn laag in koolhydraten en een goede bron van onder meer kalium, calcium, fosfor, folaat, vitamine B6 en vitamine C. Nu is het wel zo dat je aardig wat vitamine C verliest door de courgettes te bakken. Vooral als je net met het keto dieet begint kan een tekort aan kalium tot keto griep leiden. Hier kan je daar meer informatie over vinden. Als je het keto dieet al langer volgt, dan is dit meestal geen probleem, mede doordat je veel onbewerkt eten, waaronder dus courgettes en avocado’s eet. Ook avocado’s zijn een heel goede bron van kalium.
Dip
Deze halloumi-courgette burgers zijn heel lekker met een koriander-munt dip (raita).
Halloumi-courgette burgers
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1 courgette
- 250 gram halloumi
- 1 bosuitje
- 10 gram munt
- 1 citroen
- 2 eieren
- 2 eetlepels psylliumvezels
- 2 eetlepels lijnzaadmeel
- 30 gram jonge kaas
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
Instructies
- Halveer de courgette in de lengte en strooi wat zout over de courgette. Hierdoor komt het vocht naar boven. Laat 10-20 minuten staan.
- Rasp de halloumi en doe in een kom.
- Maak het bosuitje schoon en snij in ringetjes.
- Haal de muntblaadjes van de takjes af en hak of snij in stukjes. De takjes weggooien.
- Gebruik een zesteur of een rasp om de citroen te zesten.
- Dep de courgette droog met wat keukenpapier.
- Rasp de courgette.
- Doe alle ingrediënten (behalve psyllium, lijnzaadmeel en olijfolie) in de kom. Meng door elkaar heen.
- Duw het burgerbeslag nu tegen de zijkanten van een zeef zodat je zoveel mogelijk vocht eruit kan laten gaan.
- Voeg nu de psyllium en het lijnzaadmeel toe en laat 5 minuten staan zodat het beslag steviger wordt. Je kan het ook in een theedoek doen en die dan stevig uit wringen zodat het vocht in de theedoek trekt.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de burgers 5 minuten op matig-hoog vuur.
- Zet het vuur nu lager en leg een paar plakjes jonge kaas bovenop de burger. Laat nog een minuut of 3 bakken. Deze burgers zijn niet enorm stevig en je kan ze daarom niet heel goed omkeren. Daarom bak je ze eerst op matig-hoog en dan op matig vuur.