Bij gehaktballen denk ik altijd aan echt ouderwetse Hollandse kost! Toch is dit recept net even anders, want deze gehaktballen maak ik zoals mijn Italiaanse schoonmoeder dat doet. Het is heel simpel, maar geeft de gehaktballen heel veel extra smaak en je krijgt een heerlijke jus.
Ik maak deze gehaktballen met rundergehakt, maar je kan ze natuurlijk ook met kipgehakt, half-om-half gehakt of lamsgehakt maken.
Gehakt van de slager of supermarkt
Ik maak deze gehaktballen met gehakt van de slager. Als je vers gehakt gebruikt (dus zonder conserveringsmiddelen) is het extra belangrijk dat je het op de dag zelf gebruikt of invriest. Vers gehakt blijft namelijk niet heel lang goed.
Een goede slager maalt vlees in gehakt en voegt geen conserveringsmiddelen toe. Dit is waarom gehakt van de slager vrij snel verkleurt. Dat is heel normaal en dus positief. Je kan het gewoon eten.
Waar je wel op moet letten is dat gehakt zonder conserveringsmiddelen korter goed blijft. Aan de buitenkant van vlees zitten bacteriën en door het malen worden die bacteriën door het hele vlees verspreid. Dit is waarom gehakt zonder conserveringsmiddelen om die bacteriën te doden dus eerder bederft.
Je kan natuurlijk ook gehaktballen maken met gehakt van de supermarkt. Het voordeel van gehakt uit de supermarkt is dat het langer goed blijft. Hou je wel altijd aan de aangegeven datum waarbij je het moet gebruiken. Het nadeel van supermarkt gehakt is dat er nogal wat toevoegingen inzitten. Zo zit er in Jumbo rundergehakt: water, azijn, zonnebloemolie, E301, E262, voedingszuur en citroenzuur.
Kruiden
Gehaktballen zijn het lekkerst als je je eigen kruiden gebruikt. Ik gebruik peper, zout en nootmuskaat als basis. In Italië voeg je wat gefruite ui, knoflook en bleekselderij toe. Veel Italiaanse gerechten bevatten die combinatie als basis, het wordt de soffrito genoemd. In een traditionele soffrito zit ook wortel, maar op het keto dieet laat je die weg.
Makkelijk mee te nemen
Ik maak het liefst kleine gehaktballetjes Italiaanse stijl. Elk gehaktballetje weegt tussen de 30-50 gram. Omdat ze wat kleiner zijn, kan je deze gehaktballen ook heel goed mee naar school of werk nemen.
Als je nog geen lunchbox hebt, dan raad ik je deze aan, want je kan dan een deel van de lunchbox eruit halen en in de magnetron zetten (met het gehaktballetje) terwijl je broodje of salade in het andere deel niet de magnetron ingaan. Verder heeft hij ook een bakje voor een sausje of een dip.
Tzatziki
Ik vind Tzatziki lekker met deze gehaktballetjes. Voor jonge kinderen zou ik geen dip erbij doen, want dat kan wat rommelig met de lunchdoos en hun schooltas worden.
Gehaktballen
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 bleekselderij stengels
- 1 teentje knoflook
- 500 gram rundergehakt
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
- 0.5 theelepel nootmuskaat
- 0.5 theelepel peper
- 0.5 theelepel zout
Instructies
- Maak de ui en de knoflook schoon en snij in kleine stukjes. Was de bleekselderij, dep droog en snij ook in kleine stukjes. Als er blaadjes aanzitten, die ook gebruiken.
- Verwarm de helft van de olijfolie in een braadpan op matig hoog vuur.
- Voeg de ui en knoflook aan de braadpan toe zodra de olie heet is en zet het vuur dan lager (matig). De ui en knoflook moeten fruiten zodat ze zacht en de ui glazig wordt.
- Voeg de bleekselderij toe aan de ui en knoflook en laat nog 5 minuten fruiten op matig vuur.
- Maak het gehakt op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Voeg de ui, knoflook en bleekselderij nu aan het gehakt toe en meng goed door elkaar.
- Maak nu kleine gehaktballetjes.
- Voeg de rest van de olijfolie aan de braadpan toe. Zodra de olie goed warm is, de gehaktballetjes eerst laten bruinen op matig-hoog vuur. Ga ze niet te snel keren want dan breken ze.
- Zodra de gehaktballetjes aan de buitenkant bruin zijn het vuur lager zetten naar matig-laag en de deksel half op de pan doen. Laat 10 minuten zachtjes bakken.
Lekker ga ik proberen