Anti-biotica vooral in kip

Anti-biotica in vlees
Photo by Microbe World on Foter.com / CC BY-NC-SA

Anti-biotica resistentie bij mensen als gevolg van het feit dat er zoveel anti-biotica wordt gebruikt in veehouderijen en kippenopfokbedrijven wordt een steeds groter probleem.

Anti-biotica resistentie: altijd ernstig

Dit geldt ook voor Nederland. Inmiddels vallen er zelfs doden doordat anti-biotica niet meer werkt bij ernstige infecties. Dit komt doordat bacteriën resistent zijn geraakt voor steeds meer soorten anti-biotica.

ESBL bacterie

In monsters uit supermarkten, blijkt dat ongeveer 15% van het rundvlees en varkensvlees besmet is met ESBL  en maar liefst 90% van het kippenvlees in supermarkten. Deze bacterie is resistent tegen anti-biotica. Dus als je een infectie hebt met ESBL zal je lichaam hem zelf moeten bestrijden, want anti-biotica zal niet helpen.

Aangezien steeds meer vlees besmet is met deze bacterie, is de kans dat je een infectie oploopt ook steeds groter. Dit is natuurlijk vooral een probleem voor mensen met een zwak immuunsysteem (hele jonge kindere, ouderen en mensen die ziek zijn en immunosuppressants moeten nemen).

Toch kunnen zelfs gezonde mensen heel erg ziek worden van deze bacterie. Dus zorg dat je je vlees heel goed gaart zodat de bacterie tijdens het kookproces gedood wordt en zorg dat er geen kruisbesmetting kan plaatsvinden. Dus alles wat met het rauwe vlees in contact is geweest (je handen, messen, snijplank etc.) goed schoonmaken voordat je andere dingen aanraakt.

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*