keto dieet vlees van de slager

Vlees: een goede bron van vitamines en mineralen

Hoe vaak per week eet je vlees? Denk je dat vlees gezond is of dat het beter is om minder vlees te eten? Op het moment wordt van veel kanten aangeraden om minder vlees te eten. Dit zou beter voor het milieu zijn en beter voor je gezondheid.

Bovendien wordt ons al jarenlang aangeraden om vooral kip en ander mager vlees te eten. Varkens en rundvlees bevat namelijk meer verzadigde vetten en verzadigde vetten zouden slecht voor je gezondheid. Deze gedachte is gebaseerd op het werk van Ancel Keys. Inmiddels weten we dat er nogal wat problemen zijn met dit onderzoek.

Verzadigde vetten en transvetten

Er komt steeds meer bewijs dat het probleem de bewerkte voeding, plantaardige oliën en suikers zijn als het om hart-en vaatziektes gaat. Er is een groot verschil tussen dierlijke verzadigde vetten die niet bewerkt zijn en kunstmatige transvetten. Kunstmatig geproduceerde transvetten zijn zonder meer heel slecht voor onze gezondheid en voedselproducenten moeten ze nu dan ook zoveel mogelijk verminderen (in Amerika zijn ze nu verboden).

Toch is in Nederland varkensvlees nog steeds het meest populair, gevolgd door kip en op de derde plaats rundvlees (Universiteit van Wageningen). Bovendien eten we in Nederland lang niet zo veel vlees als in omringende landen.

Hoe gezond is vlees?

Er is steeds meer onderzoek dat uit wijst dat mensen van nature meer vleeseter dan planteneter zijn. Dit is waarom we vergeleken met andere primaten veel grotere hersenen maar juist een korter darmstelsel hebben. Hierdoor kunnen we minder goed onze voedingsstoffen uit plantaardige bronnen halen. Vlees heeft dus zeker in de evolutie van de mens een heel belangrijke rol gespeeld!

Vlees bevat veel vitamines en mineralen

Vlees is een heel goede en natuurlijke bron van gezonde vetten en eiwitten, maar ook van vitamine B1, B6, B12 en het mineraal zink. Bovendien bevat vlees ook kleinere hoeveelheden vitamine B2 en ijzer, fosfor en seleen.

Niet al het vlees is natuurlijk hetzelfde. Zo bevat lever veel vitamine A en het is daarom een goed idee om regelmatig een stukje lever (of kippenlevertjes of slagersleverworst) te eten. Een uitzondering is als je zwanger bent, dan moet je juist oppassen met vitamine A aangezien het in te grote hoeveelheden schadelijk is voor de foetus. Dit betekent niet dat je helemaal geen vitamine A nodig hebt, maar de juiste hoeveelheid is extra belangrijk.

B-vitamines

Varkensvlees is een heel goede bron van vitamine B1 en rundvlees bevat juist weer veel vitamine B6 en B12 en zink. Kippenvlees bevat vitamine B3, B5 en B6.

Het is dus een goed idee om verschillende soorten vlees af te wisselen om zo niet alleen aan eiwitten maar ook aan je benodigde vitamines te komen. Als je vegetariër bent is het belangrijk om te zorgen dat je geen vitamine B tekort krijgt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.