Keto chia chocoladepudding is een supergoede bron van vezels.
Goede bron van vezels
Een vaak gehoord bezwaar tegen het keto-dieet van artsen is dat het niet genoeg vezels zou bevatten en daarom niet gezond is.
Op zich is dit wel grappig, want het huidige Westerse dieet bevat zeker niet genoeg vezels. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde darmflora. Juist op een keto-dieet heb je een veel betere kans om een gezonde darmflora te ontwikkelen.
Gezonde darmflora
Het is inmiddels wel bekend dat door hoge suikerconsumptie je darmflora verslechterd (veel bacteriën die je nodig hebt bijvoorbeeld om een goed immuunsysteem te ontwikkelen sterven als gevolg van de suikers).
Stoppen met suiker eten is dus sowieso een heel goede start. Toch kan je je darmflora nog verder verbeteren door te zorgen dat je voldoende onverteerbare vezels (non-resistant starch) eet. Deze vezels kunnen wij niet verteren, maar de bacteriën in onze darmflora wel en ze dienen dan ook als voeding voor die bacteriën.
Non-resistant starch (onverteerbare vezels)
Chiapudding is natuurlijk gemaakt met chia-zaadjes. Deze zaadjes bevatten relatief veel non-resistant starch, dus door het regelmatig eten van Chia-zaadjes help je je darmflora te verbeteren!
Constipatie
Bovendien doordat chia zaadjes zo uitzetten in je darmen, helpen ze ook met een goede stoelgang.
Er is steeds meer medisch onderzoek naar het verband tussen hoe lang bepaald eten in onze darmen blijft en darmkanker. Het wordt steeds duidelijker dat een goede stoelgang hierbij weleens van groot belang kan zijn.
Dit is extra belangrijk als je overschakelt naar het keto dieet, want sommige mensen krijgen dan last van constipatie.
Door te zorgen dat je extra drinkt, voldoende electrolyten (zouten) binnenkrijgt en af en toe een chia toetje, kan je dat dus makkelijk verhelpen.
Kijk uit met kinderen!
Deze zaadjes zwellen flink op als ze met vocht in aanraking komen, eet ze dus niet in hun droge vorm!
Ook zorgen dat kinderen ze niet in hun droge vorm eten!
Het is ook een goed idee om een extra glas water te drinken.
Chia chocoladepudding met slagroom
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 100 ml kokosmelk
- 20 gram 85% chocola Ik gebruik 85% Hands Off my chocolate
- 1 theelepel vanille extract
- 1.5 eetlepel chia zaadjes 1 eetlepel is 15 gram
- 50 ml slagroom optioneel, wel meegeteld in de voedingswaarden
Instructies
- Snij de chocola in kleine stukjes en smelt in een au bain marie pan. Als je geen au bain marie pan hebt, smelt het dan in de magnetron, maar niet op de hoogste setting, want dan verbrandt de chocola en wordt het bitter.
- Meng de chia zaadjes, het vanille extract en de kokosmelk goed door elkaar heen, bijvoorbeeld met een staafmixer of heel goed met een vork mengen.
- Voeg nu de gesmolten chocola toe en meng weer goed door elkaar heen.
- Schenk in een glas of dessertschaaltje en zet minimaal 1 uur (maar de hele nacht mag ook) in de koelkast om op te stijven.
- Voor het serveren, de slagroom kloppen en een toef slagroom op de pudding doen.