Heb je het keto dieet langere tijd met succes gevolgd? En nu zit je in een situatie dat je toch weer terug bent gegaan naar een standaard dieet met veel koolhydraten? Aangekomen in gewicht, opgeblazen gevoel, weinig energie? En toch vind je het heel moeilijk om het keto dieet weer op te pakken?
Dit kan komen door stress. Langdurige (chronische) stress leidt vaak tot eetbuien, terwijl acute (plotselinge) stress je honger juist onderdrukt. Dit heeft met je hormonen te maken.
Chronische verhoogd cortisol
Bij langdurige stress heb je een chronisch verhoogd cortisol niveau en hierdoor is de kans dat je insuline resistent wordt veel groter.
Stress zorgt er namelijk voor dat je lichaam toegang krijgt tot glucose. Dit is snelle energie en dit stelt je lichaam in staat om snel te reageren. Vroeger werd acute stress veroorzaakt door een direct gevaar en je moest dan vechten of vluchten (‘fight or flight’). Dit is hoe de mens heeft kunnen overleven.
Tegenwoordig is stress echter veel vaker niet acuut maar chronisch. Dan is het helemaal niet zo positief dat stress ervoor zorgt dat je lichaam toegang heeft tot snelle energie, want dit verhoogt de kans dat je op den duur dus insuline resistent wordt.
Dit wordt nog verder versterkt doordat de continu hoge insulinespiegel er ook voor zorgt dat je je constant hongerig voelt. Dit is niet zo vreemd, want insuline is het vetopslaghormoon. Zolang je insulinegehalte in je bloed hoog is, zal je geen lichaamsvet kunnen verbranden om aan energie te komen. Het zal dan ook heel lastig zijn om in ketose te komen of te blijven.
Als je aan chronische stress lijdt is de kans dat je veel buikvet hebt veel groter. Hier kan je daar meer over lezen.
Stress-eten
Onderzoek heeft laten zien dat vrouwen die snacken, even iets beter met chronische stress om kunnen gaan. Door te snacken kan je je tijdelijk even wat beter voelen. Dit hangt overigens af van wat je eet. Zo kan een stukje pure chocolade (85% of hoger cacao niveau) er voor zorgen dat je hersenen meer serotine aan maken en daar ga je je beter door voelen.
Het eten is dan een quick fix om je snel wat beter te voelen.
Stress-eten en koolhydraten
Als je chronische stress voel,t heb je waarschijnlijk vooral trek in koolhydraten, vooral eten dat veel suiker én vet bevat. Deze combinatie leidt er ook toe dat je hersenen meer serotine aanmaken en daardoor ga je je dus beter voelen. Dit is waarom je bijvoorbeeld zin krijgt in chips.
Hierdoor loop je wel het risico om in een vicieuze cirkel te belanden. Het eten van koolhydraten leidt ertoe dat je bloedsuikergehalte stijgt en je dus meer insuline gaat aanmaken. Insuline is het vetopslag hormoon. Je zal geen lichaamsvet kunnen verbranden en weer eerder zin krijgen in nog een snack. Uiteindelijk leidt dit tot insuline resistentie. Er is daarom een direct verband tussen stress, koolhydraten en insuline resistentie.
Verschil tussen mannen en vrouwen
Er is overigens een verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen gaan vooral comfort foods eten en mannen zijn meer geneigd om alcohol te drinken en/of te roken. Ook roken (nicotine) helpt met het produceren van serotine, dus dit is waarom je je beter gaat voelen als je een sigaret rookt.
Hoe ga je om met stress-eten?
Het is het allerbeste als je de bron van je stress kan aanpakken en hierdoor je stress kan verminderen.
In de tussentijd kan het ook helpen om een andere uitlaat voor je stress te vinden, hier kan je lezen hoe je met stress om kan gaan.
Voeding om stress te verminderen
Er is een direct verband tussen stress en overgewicht. Voeding speelt dus een belangrijke rol. Hier kan je daar meer over lezen.
Er zijn bepaalde voedingsstoffen die stress kunnen helpen verminderen, bijvoorbeeld omdat ze de productie van serotine en dopamine op gang brengen en andere stoffen die de productie van de stresshormonen cortisol en adrenaline kunnen verminderen.
Bovendien spelen bepaalde vitamines en mineralen ook een belangrijke rol.