Deze Marokkaanse kip is een super makkelijk en lekker recept voor in de slowcooker. Je hoeft de kip niet aan te braden, dus het is gewoon een kwestie van alle ingrediënten in de slowcooker doen en de slowcooker aan te zetten. Als je nog geen slowcooker hebt, dan zou ik zeker overwegen om er een te nemen. Vooral als je het druk hebt is een slowcooker ideaal! Je eten is dan namelijk klaar zodra je thuiskomt en dit maakt het veel makkelijker om gezond te eten!
Marokkaanse keuken
Eigenlijk net zoals de Italiaanse keuken zijn veel recepten uit de Marokkaanse keuken eenvoudig en niet moeilijk om te maken. Wat Marokkaans eten zo lekker maakt is de combinatie van de ingrediënten en de tijd voor koken nemen. Dit is waar een slowcooker een enorm handig hulpmiddel is.
Ook kenmerkend voor de Marokkaanse keuken is de combinatie van zoet met hartig. Aan veel gerechten wordt fruit toegevoegd en ja, dit is het soort fruit dat je niet op het keto dieet kan eten.
Smen
In de traditionele Marokkaanse keuken gebruik je geen roomboter maar Smen. Smen is een gekruide, gefermenteerde roomboter. Het geheim zit ook hier in tijd. De lekkerste en beste Smen is jaren (!) oud. Industrieel geproduceerde smen is een heel ander product en niet aan te raden.
Ik gebruik dan ook roomboter in plaats van Smen. Maar mocht je in Marokko op vakantie zijn en de kans hebben om traditioneel gemaakte smen te kopen, dan is dit zeker de moeite waard. De beste smen is meerdere jaren out en ruikt naar blauwe kaas, maar heeft toch een vrij milde smaak. Er is niet één recept voor Smen, elke familie heeft haar eigen recept.
Citroenen
Een belangrijk ingrediënt in de Marokkaanse kip zijn de citroenen. Je kan in Marokkaanse en Turkse winkels ingemaakte citroenen kopen of je kan natuurlijk zelf citroenen inmaken. Ingemaakte citroenen zijn vrij zout, dus voeg geen extra zout aan je gerecht toe!
Als je geen ingemaakte citroenen hebt dan kan je biologische citroenen gebruiken. Je gebruikt namelijk de hele citroen, inclusief de schil. In dat geval is het wel een goed idee om zout toe te voegen.
Bijgerecht
Saffraan bloemkoolrijst gaat heel goed met deze Marokkaanse kip, maar spinazie of een salade is ook lekker.
Slowcooker Marokkaanse kip
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 1 kg kip braadsticks met vel en bot
- 2 citroenen (onbespoten)
- 100 gram groene olijven zonder pit
- 90 gram rode ui
- 2 theelepels komijnzaadjes
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 eetlepel kaneel
- 0.05 gram saffraandraadjes of poeder (1 buisje)
- 500 ml kokend water
- 100 gram roomboter
- ⅛ theelepel zout (alleen als je verse citroenen gebruikt)
Instructies
- Pel de ui en hak in kleine stukjes.
- De citroenen goed wassen en dan halveren. Snij elke helft in 4 stukken (met schil).
- Doe alle ingredienten in de slowcooker en mix door elkaar.
- Voeg de ui, stukken citroen en olijven aan de kip toe.
- Breng het water aan de kook. Voeg nu de specerijen aan de slowcooker toe en zodra het water kookt, ook het kokende water.
- Snij de boter in stukken en voeg aan de slowcooker toe. Roer even door.
- Zet de slowcooker op hoog om dit gerecht in 4-6 uur klaar te hebben of op laag om dit gerecht in 8-10 uur klaar te hebben. Als er genoeg vocht is toegevoegd, dan kan dit gerecht nooit te lang koken, dus zelfs 8 uur op de hoge setting is nog steeds goed.