8. Vooruitgang meten: niet alleen de weegschaal!

Je wilt snel afvallen. Je houdt je goed aan het dieet en je wilt natuurlijk weten of je al af bent gevallen. Je gaat jezelf dus wegen, elke dag, misschien wel meerdere keren per dag. En dan tot overmaat van ramp ben je niet alleen niet afgevallen, nee, je bent zelfs aangekomen!

Herkenbaar? Heb je het gevoel dat afvallen niet lukt?

Snel afvallen?

Natuurlijk wil je snel afvallen. De hele dieetindustrie speelt hierop in door je te beloven dat je met hun afvalshakes, eiwitshakes, speciale repen, etc. binnen de kortste keren slank bent.

Supergoede marketing, absoluut! Maar het werkt niet en de dieetindustrie weet dit ook dondersgoed. Daarom ga je namelijk steeds weer terug naar ze, om het weer opnieuw te proberen. Even viel je namelijk best wel goed af, alleen toen kwam al het gewicht er al snel weer aan en nog wat extra ook. Zo krijg je dus dat jojo-en met je gewicht en dat is funest voor je stofwisseling en je hormonen.

Afvallen en slank blijven

Hoe doe je het dan wel? Afvallen en slank blijven?

Het allerbelangrijkste is dat je realistische doelen zet en die zonodig aanpast. Het gaat niet alleen om afvallen, uiteindelijk gaat het om je gezondheid. Je kan beter wat dikker zijn en dan ook op dat gewicht blijven, dan steeds maar te jojo-en. Het beste is natuurlijk een gezond gewicht bereiken en dat dan ook houden. En dat kan. Het kan met het keto dieet als je keto of koolhydraatarm (iets minder strict dan keto) uiteindelijk je leefstijl maakt. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf.

Motivatie is heel belangrijk

Je moet je motivatie op peil houden, ook als het wat minder gaat of als je een gewichtsplateau bereikt. Het helpt enorm om over je ervaringen met afvallen, frustraties, maar ook als het goed gaat, te kunnen praten met anderen die hetzelfde meemaken. Dit is waarom je als keto lid toegang hebt tot de forums. Het is namelijk bewezen dat de extra ondersteuning het verschil kunnen uitmaken tussen doorgaan of opgeven.

Verder is het belangrijk dat je jezelf niet ontmoedigt. Natuurlijk wil je je vooruitgang meten, maar weeg jezelf het liefst maximaal 1x per week, op ongeveer hetzelfde tijdstip en natuurlijk met dezelfde weegschaal. Het is verleidelijk om vaker te wegen, maar dat is eigenlijk niet zo’n goed idee. Je gewicht varieert namelijk gedurende de dag, dus het risico als je je vaak gaat wegen is, dat je soms zwaarder bent, soms lichter.

Als je opeens zwaarder bent, terwijl je je wel goed aan het dieet houdt, dan kan dat best demotiverend werken, terwijl je misschien alleen maar zwaarder bent, omdat je net veel gedronken hebt of nog naar de WC moet.

Wist je trouwens dat gewichtsverlies vaak in stappen gebeurt en helemaal niet zo geleidelijk? Het kan dus heel goed zijn dat de weegschaal geen verandering laat zien, maar je kleding wel! Daarom is het belangrijk om vooruitgang op een aantal verschillende manieren te meten.

Meten is weten!

Het is een goed idee om je vooruitgang op een aantal verschillende manieren te meten. Minimaal zou ik de volgende gegevens bijhouden:

 • gewicht
 • BMI
 • buikomvang

Als je wilt, kun je ook nog extra gegevens bijhouden, zoals:

 • heupomvang
 • dijbeenomvang
 • nekomvang
 • ketonen in je urine/bloed/adem (hier gaat het er niet om dat je er zoveel mogelijk hebt! Het gaat erom dat je er wat hebt, zodat je weet dat je vet aan het verbranden bent)

Als lid van keto recepten kan je dit doen met de gewichtstracker. Daarmee houd je ook nog andere dingen bij, zoals hoe voel je je, heb je je aan het dieet gehouden, heb je genoeg gedronken? Voel je je gezonder, fitter, energieker? Dat is ook vooruitgang. Vooruitgang meten is ook kijken of je je gezonder voelt!

Niet alleen gewicht, maar ook waar vet wordt opgeslagen

Heb je last van je heupen? Je knieën?

Door op een gezonde manier af te vallen, zal ook de druk op je heupen en knieën verminderen. Dit is ook de reden waarom ik niet aanraad om enorm te gaan sporten als je flink overgewicht hebt. De kans dat je namelijk blessures krijgt is gewoon heel groot. Ga dus eerst afvallen en dan komt het sporten daarna wel!

De reden dat overgewicht in verband wordt gebracht met tal van ziekten, heeft deels te maken met waar je lichaam overtollig vet opslaat. Als je veel vet rond je middel opslaat, dan is het belangrijk om juist dat vet kwijt te raken. Dit vet rond de organen leidt namelijk tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, zoals hart-en vaatziekten, diabetes en kanker.

Gelukkig kan je hier wel degelijk wat aan doen met behulp van het keto dieet! Als je je afvraagt of jij ook vet rond je organen hebt, dan kan je dit simpel checken door de omtrek van je middel meten.

Je middel meten

Je doet dit als volgt:

 • kijk waar je ribben ophouden en waar de bovenkant van je heupen zit
 • meet met een centimeter tussen de bovenstaande punten in
 • adem gewoon terwijl je meet (dus niet je adem inhouden)

Ongeacht wat je BMI is, wordt het aangeraden dat je probeert af te vallen als de omtrek van je middel:

 • 94cm of meer is (voor mannen)
 • 80cm of meer is (voor vrouwen)

Je hebt namelijk een groot risico om ernstige gezondheidsproblemen te krijgen.

Als de omtrek van je middel:

 • 102cm of meer is (voor mannen)
 • 88cm of meer is (voor vrouwen)

is het van belang dat je dringend probeert af te vallen. Waarschijnlijk heb je al een aantal gezondheidsproblemen en mogelijk ben je in het voorstadium van diabetes of heb je al diabetes. Als je diabetes hebt kan het keto dieet je mogelijk helpen om dat om te keren, maar dit moet wel onder begeleiding van een arts.

Geen vooruitgang?

Zo frustrerend! Je doet alles goed en toch maak je geen vooruitgang.

Dat kan natuurlijk gebeuren. Het is mij ook overkomen. Vaak eet je dan toch meer koolhydraten dan je denkt.

Dus hou een paar dagen heel goed bij wat je eet en tel het aantal koolhydraten op en zorg dat het niet meer dan 20 gram koolhydraten per dag is. Of als je lid bent van keto recepten, gebruik dan een paar weken de kant-en-klare menu’s of de menu-planner.

Je kan natuurlijk ook met ketostix meten of er ketonen in je urine zitten. Als je het keto dieet nog niet zo lang volgt zijn ketostix een prima optie. Zelf vind ik dat de bevestiging die je door ketostix krijgt, heel motiverend kan werken.

Het is ook mogelijk dat het afvallen niet lukt omdat je een gewichtsplateau hebt bereikt. In zo’n situatie is het echt een goed idee om zo nu en dan een maaltijd te gaan overslaan. Ook hier is een forum voor om je hiermee te helpen.

Even wat extra hulp nodig?

Heb je net dat extra zetje nodig? Vind je het prettig om wekelijks te bespreken hoe het gaat? Wekelijks doelen en een plan hoe je je doelen wilt bereiken op te stellen? Wil je hulp met het opstellen van een weekmenu en een bewegingsschema?

Wanneer moet je niet vasten en niet op dieet

Een aantal mensen moeten niet zo maar een dieet gaan volgen (dus ook niet het keto dieet) en ook niet zo maar gaan vasten. Dit geldt als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medische problemen hebt/medicatie slikt. Als dit op jou van toepassing is, zorg dan dat je de juiste medische begeleiding hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *