wil je kind niet eten

Wil je peuter of kleuter niet eten?

Natuurlijk wil je dat je kind gezond eet, maar wat als je kind dat niet wilt? Heb je een peuter of kleuter die heel kieskeurig is en steeds alleen maar dezelfde dingen wilt eten?

Dan ben je niet alleen! Maar liefst 90% van de kinderen gaan door zo’n fase heen. Voor de één zal het kortdurend zijn en voor de ander kan het jaren duren.

Voor ouders kan dit een heel moeilijke en frustrerende periode zijn. Hier kan je een aantal tips vinden, maar uiteindelijk is het een fase waar je samen door heen moet gaan. Veel ouders zijn bang dat hun kind een tekort aan iets oploopt, dit zal maar heel zelden het geval zijn.

Baby’s en vaste voeding

Gedurende het eerste levensjaar groeien kinderen het meest. Zodra je rond 6 maanden je baby vaste voeding gaat geven, zal je merken dat je baby in het algemeen heel bereid is om van alles te proeven.

Dit is ook logisch. Hij heeft namelijk heel veel voedingsstoffen nodig, dus zal van nature veel willen proberen. Dit is dus een hele goede tijd om je kind met heel veel smaken kennis te laten maken. Een kind van 6 maanden zal veel eerder bereid zijn om spruitjes (puree) te eten, dan een kind van 2!

Tussen 1-3 jaar

Een peuter groeit nog steeds snel, maar lang zo snel niet meer als een baby. Hij heeft daarom relatief gezien minder voeding nodig en kan zich veroorloven om kieskeurig te worden. Niet gek dus dat hij alleen wilt eten wat hij ook lekker vindt!

Nu is het natuurlijk wel zo dat hij alleen kan kiezen wat hij lekker vindt, als je hem die keus ook geeft. Als er geen keus is, zal hij wel moeten eten wat de pot schaft. Als je dat te rigoureus vindt, kan je de keus tussen 2 gezonde opties geven. Maar kinderen zijn slim en er zullen dus een aantal zijn die denken ach, er is vast ook wel een derde mogelijkheid. Bovendien heeft een kind alle tijd van de wereld, terwijl jij waarschijnlijk nog een heleboel dingen moet doen.

De wereld verkennen …

Vanaf ongeveer 18 maanden begint je peuter zelfstandiger te worden. Hij begint de wereld steeds verder te verkennen en begint duidelijke voorkeuren te ontwikkelen. Ook met eten. De kans is groot dat hij niet langer bereid is om iets nieuws te eten. Bovendien kunnen peuters heel wispelturige eters zijn: wat de ene dag heerlijk is, is de volgende dag vies.

Echt kunnen kauwen

Pas als een kind 4 jaar oud is kan het echt goed kauwen, dus tot die tijd helpt het om eten op een makkelijke manier aan te bieden. Bijvoorbeeld groenten in dunne reepjes, zodat het makkelijk vast te houden is en makkelijk af te bijten.

Kijk gedurende deze tijd dus extra uit met voedsel waar een kind in zou kunnen stikken, zoals bijvoorbeeld druiven, snoeptomaatjes, pindakaas zonder boter. Natuurlijk kan je druiven geven, maar het is dan een goed idee om ze te halveren. Hetzelfde geldt voor snoeptomaatjes.

Soms is het de texture van het eten waar een peuter niet van houdt. Daar kan je dus ook mee experimenteren.

Kleuters

Veel kinderen zijn best bereid om eten te proberen wat hun vriendje lekker vindt. Hier kan je dus handig gebruik van maken. Check met de ouders van het vriendje wat de favoriete groenten of fruit zijn en serveer die. De kans is groot dat jouw kind het ook zal willen proberen, maar ga niet aandringen. Zet een schaaltje voor alle twee samen neer en kijk wat er gebeurt.

Laat je kind meehelpen!

Kinderen vinden het ontzettend leuk om mee te helpen. Dus probeer je kind zo vroeg mogelijk bij boodschappen doen en maaltijden bereiden te betrekken. Zorg wel dat je kind al wat gegeten heeft voordat je boodschappen gaat doen en laat je kind zien hoe en waarom je bepaalde voedingsmiddelen kiest.

Kinderen vinden samen koken ontzettend leuk. Samen gezonde muffins maken (je kan heel goed groeten in muffins verwerken!) is zo gedaan en kinderen vinden het superleuk. Natuurlijk smaakt het ook veel beter als je zelf mee geholpen hebt.

Ik geef zelf ook kookworkshops aan (jonge) kinderen en gebruik die om tegelijkertijd rekenen te oefenen. Je kan je kind van jongs af aan al leren wegen, meten en verhoudingen begrijpen. Eigenlijk is het allemaal helemaal niet zo moeilijk en kinderen vinden dit heel leuk!

Maak het leuk en kleurrijk

Het oog wil ook wat en dat geldt zeker voor kinderen. Het kan dus een hoop uitmaken hoe je het eten opdient. Er zijn heel simpele manieren om het net wat leuker te maken. Ik gebruik daarom graag kookringen. Je kan zo een groentenpuree in de vorm van een hart of een konijn of een andere vorm opdienen. Het is echt zo klaar en ziet er natuurlijk veel leuker uit.

Bovendien helpt het om te zorgen voor verschillende kleuren, veel vrolijker en kinderen reageren daar vaak heel positief op.

Kindervoeding vol suiker

Speciale voeding voor kinderen is pas relatief nieuw en cultuurgebonden. Pas in de vorige eeuw begonnen voedingsproducenten zich speciaal op peuters en kleuters te richten. Daarvoor, en nu nog steeds in heel veel niet-Westerse landen, werd geen onderscheid gemaakt tussen voeding voor volwassenen en voeding voor kinderen.

Zuigelingen natuurlijk uitgezonderd, maar verder is het gewoon marketing. Je betaalt meer voor een leuk cartoon plaatje op de verpakking en een hoop extra suiker. Waarom zit er in hemelsnaam meer suiker in kindervoeding??? Voeding gericht op kinderen is zeker niet gezonder!

Natuurlijk zal de marketing vertellen dat er ook veel extra vitamines en mineralen inzitten. Dat kan wel zo zijn, maar die zijn toegevoegd en zitten niet van nature in het product. Ons lichaam kan veel beter vitamines en mineralen opnemen die van nature in onze voeding zitten. Dat geldt dus ook voor het lichaam van je kind.

Mocht je je toch zorgen maken over eventuele vitamine of mineralen tekorten, dan is het nog steeds een beter idee om je kind een supplement te geven dan ontbijtgranen met veel suiker en wat toegevoegde vitamines en mineralen. Voor verreweg de meeste kinderen is een supplement echter niet nodig.

Er is één uitzondering op deze regel en dat is vitamine D. Dit is een heel belangrijke vitamine en omdat we in Nederland niet veel zon hebben en kinderen vitamine D nog niet zo heel goed kunnen aanmaken raad ik je wel aan om een jong kind een vitamine D supplement te geven. Hier kan je daar meer over lezen.

Niet te veel tussendoortjes!

Hoe meer tussendoortjes je aanbiedt, hoe minder trek je kind met lunch en avondeten zal hebben. Helemaal niet gek dus als je kind dan niet wilt eten. Dus als je het gevoel hebt dat je kind maar heel weinig eet, probeer dan een week bij te houden hoe vaak je je kind iets geeft (ook kleine beetjes! Een hapje hier en een hapje daar telt toch op!).

Probeer drie duidelijke maaltijden te creëren. Routine en regelmaat zijn belangrijk voor kinderen. Het geeft ze houvast, maar ook hun lichaam stelt zich hierop in.

Als je een tussendoortje geeft, geef dan iets gezonds. Geef bovendien niet te veel (het is geen maaltijd!). Bijvoorbeeld een plakje kipfilet of een plakje leverworst en wat reepjes groenten. Geef bij voorkeur ook geen gedroogd fruit (rozijntjes etc.), want dit bevat veel suiker, heeft weinig voedingswaarde en is heel slecht voor de tanden van je kind.

Drinken

Het is natuurlijk net zo belangrijk om te zorgen dat je kind voldoende en gezond drinkt. Water en melk (zonder toegevoegde smaakjes!) zijn de gezondste opties.

Als je kind een koemelkallergie heeft, dan kan je afhankelijk van de leeftijd van je kind en in overleg met je huisarts, Neocate of een ander vervangend product overwegen. Het is absoluut af te raden om soja melk te geven, want dit kan leiden tot de ziekte van Kawasaki bij kinderen. Gelukkig groeien de meeste kinderen tegen de tijd dat ze 1 jaar zijn over een koemelkallergie heen.

Vruchtensap is geen goed idee! Vruchtensap is geen vervanger voor fruit, want de belangrijkste voedingsstoffen die in fruit zitten zitten er niet meer in. Er zit maar heel weinig goeds in, in feite is het gewoon duur suikerwater! Een stukje fruit is veel gezonder, want het bevat niet alleen vitamines en mineralen, maar ook voedingsvezels. Ook je kind heeft voldoende voedingsvezels voor een gezonde darmflora nodig!

Limonade is ook geen goed idee. Een kind dat opgroeit met water en melk, heeft hier echt geen behoefte aan. Ook op het kinderdagverblijf is het het beste als je kind water en/of melk zonder toevoegingen drinkt. Yoghurt drankjes, Fristi’s, etc. zijn niet gezond! Een kommetje gewone yoghurt met wat fruit en misschien wat noten en zaden is een veel betere optie!

Het is een fase

Uiteindelijk blijft het een kwestie van:

  • geduld
  • aanhouden (dus blijf proberen!)
  • duidelijkheid (consistent blijven).

Zodra je kind weet dat je de ene keer wat anders op tafel zet bij protest en de andere keer niet, dan zal hij natuurlijk blijven proberen. Probeer dus duidelijk te zijn en consistent te blijven.

Blijf gezonde voeding aanbieden en producten met zo min mogelijk (toegevoegde) suiker. Het kan ook helpen om eten op verschillende manieren te presenteren. Je kan reepjes groenten in de vorm van een bloem leggen met een gezonde dip (houmous, creme fraîche) of er een huisje mee bouwen.

Het helpt om etenstijd leuk en ontspannend te maken. Mindful eating begint al als kinderen jong zijn!

Speciale gelegenheden

Natuurlijk kan je voor speciale gelegenheden een uitzondering maken, maar laat het inderdaad speciaal blijven!

Kinderen hebben niet elke dag snoep of koekjes nodig, geef ze gezonde tussendoortjes als ze daar behoefte aan hebben.

Als ouder wil je je kind zo blij en gelukkig mogelijk zien. Juist nee kunnen zeggen hoort hier ook bij, want zo hou je je kind gezond.

Kind met overgewicht?

Ook in Nederland zijn er steeds meer kinderen die met overgewicht te maken hebben. Als jouw kind overgewicht heeft, neem dan maatregelen. Het is ook voor een kind, net als voor een volwassene, veel makkelijker om een beetje gewicht te moeten verliezen, dan heel veel kilo’s!

De eerste en misschien wel belangrijkste stap is om een week lang bij te houden wat je kind precies eet. Als blijkt dat je kind veel zoetigheid en/of kant-en-klaar producten eet (daar zit namelijk vaak veel suiker in en weinig voedingswaarde, waardoor je kind eerder zal overeten), dan is het belangrijk om dit af te gaan bouwen. Ik zou dit over een paar weken doen en niet plotseling. Het moet niet als een straf voelen! Het is belangrijk om dit samen met de hele familie te doen.

In sommige gevallen kan overgewicht ook een medische oorzaak hebben. Door een week lang bij te hebben gehouden wat je kind daadwerkelijk eet, kan je hier achter komen. Als je kind vrijwel geen zoetigheid of kant-en-klaar producten eet, bespreek dan met je huisarts of het consultatiebureau wat je het beste kan doen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.