In Nederland kan je niet zoveel soorten room kopen, maar gelukkig kan je ze heel makkelijk (en snel) zelf maken.
Vet-percentages
De verschillende soorten room verschillen in de hoeveelheid vet die ze bevatten. In het algemeen bevat de room die je in de supermarkt koopt niet zo veel vet als bijvoorbeeld room bij de groothandel (bijvoorbeeld SLIGRO) of room in het buitenland.
- Slagroom 30%- 40%
- Heavy Cream 36%
- Mascarpone 42%
- Double Cream 48%
- Clotted Cream 55%
- Single Cream 18% (=Light Cream)
Slagroom (30%-40%)
Slagroom heeft een vetpercentage tussen de 30% en 40%. De goedkopere slagroom bevat vaak 30% vet, de duurdere room bevat 35% en bij bijvoorbeeld de SLIGRO kan je ook slagroom met een vetpercentage van 40% kopen.
Hoe hoger het vetpercentage in de room, des te makkelijker je het kan kloppen en hoe langer de room mooi stijf blijft.
Dit is waarom aan room met een lager vetpercentage vaak E407 (carrageen) als stabilisator wordt toegevoegd. Dit is een interessant artikel over sommige gezondheidsproblemen als gevolg van carrogeen.
Als je alleen zo nu en dan slagroom eet, krijg je natuurlijk maar heel kleine hoeveelheden carrogeen binnen. Mocht je dit echter toch niet willen dan kan je zelf slagroom maken.
Zelf rauwe melk afromen
Er zijn heel veel boerderijen in Nederland waar je melk bij de boer kan kopen. Dit is rauwe melk, dus deze melk is nog niet gepasteuriseerd. Dit betekent dat je deze melk zelf kan afromen. Die room kan je dan opkloppen als slagroom.
Hoeveel room je van een liter rauwe melk kan afromen, hangt af van wat de koeien eten. Je zal dus soms meer room hebben dan andere keren. In het algemeen krijg je minimaal 50 ml room van 1 liter melk, maar dit kan oplopen tot 100 ml. Om rauwe melk af te kunnen romen, moet je de melk eerst 24 uur in een ruime kom in de koelkast zetten. De room gaat bovendrijven en na 24 uur heb je een duidelijk zichtbare laag room. Die kan je er met een metalen lepel voorzichtig vanaf scheppen. Je moet zorgen dat je de melk niet roert, want dan kan je niet meer afromen.
Heavy (whipping) cream (36%)
Dit is een soort slagroom die je veel in Amerika, maar ook wel in Engeland tegenkomt. In Nederland kan je het niet kopen, maar je kan het wel zelf maken. Dit is room met een vetpercentage van 36%.
Het voordeel van deze room is dat het veel steviger blijft als je het geklopt hebt. Je kan het dus prima in de koelkast bewaren, zonder dat het in elkaar zakt. Het is een beetje zoals ouderwetse slagroom in Nederland (niet meer te krijgen tegenwoordig). Vroeger deed je namelijk geen Klop-Klop en andere pakjes/zakjes in je slagroom, want de room had een veel hoger vetpercentage dan tegenwoordig.
Dus als je van te voren de slagroom wilt kloppen om het dan in de koelkast te bewaren, dan is het het beste om een slagroom met een vetpercentage van 35% te gebruiken. Jumbo eigen merk, AH eigen merk en Melkan slagroom bevatten allemaal 35% vet.
Mascarpone (42%)
Mascarpone is eigenlijk niet een room, maar een roomkaas met een vetpercentage van 43%. Mascarpone kan je goed gebruiken om sausjes of desserts in te dikken.
Door het hogere vetpercentage kan je mascarpone ook aan warme gerechten (bijvoorbeeld spitskoolpuree) toevoegen en zal het niet gaan schiften.
Double cream (48%)
Double cream heeft een vetpercentage van 48%. In Nederland, kan je het zo ver ik weet, alleen in Engelse en Amerikaanse winkels kopen.
Je kan in plaats van double cream een dikke room maken door 1/3 deel 35% slagroom te mengen met 2/3 deel clotted cream. Je krijgt dan een room met een vetpercentage van 48%.
Clotted cream (55%)
Clotted cream is een Engelse room die vooral bekend is van de scones met jam. Het lijkt op mascarpone maar heeft een hoger vetpercentage, namelijk 55%.
Het wordt meestal in desserts gebruikt, maar het kan ook in roomsauzen gebruikt worden. Als ik bijvoorbeeld champignon roomsaus maak, dan voeg ik een paar eetlepels clotted cream (wel van te voren al uit de koelkast halen!).
Ik doe dit met de pan van het vuur af. Even roeren en meteen serveren. Het geeft een mooie dikke roomsaus. Clotted cream kan je bij de Jumbo, AH en Hoogvliet kopen.
Zure room en crême fraîche
Zure room kan zowel in koude als warme sauzen gebruikt worden. Zure room bevat ongeveer 10% vet. Zorg dus wel dat het niet mee kookt, want dan gaat het schiften.
Dus haal de pan van het vuur, roer er wat zure room door (room wel weer van te voren uit de koelkast halen) en dan direct serveren.
Zure room kan je ook gebruiken om koude sausjes en dips van te maken, gewoon puur of met wat bieslook/fijngehakt bosuitje erdoor gemengd. Je kan het ook aan guacamole toevoegen.
Zoals de naam al zegt, het geeft het eten wel een beetje een zuur smaakje. Het combineert dus vooral goed met pittige gerechten.
Creme fraîche kan ook zowel in warme als koude gerechten gebruikt worden. Het bevat ongeveer 35% vet, dus het schift minder snel dan zure room. Toch moet je heel erg oppassen als je het toevoegt aan een warm gerecht (niet laten koken) en ook zorgen dat je het niet direct uit de koelkast gebruikt.
Ik gebruik creme fraîche hoofdzakelijk in dips. Het is heel romig en fris, maar ik vind het iets minder zuur dan zure room smaken. Lekker bij pittig eten, bijvoorbeeld Tex Mex of als een dip bij een schaal met crudité’s (fijn gesneden groente om te dippen).
Room in warme recepten
Je kan ook room in warme recepten gebruiken, bijvoorbeeld in sauzen. Je moet dan wel uitkijken dat de room niet gaat schiften. Kijk dus uit met gewone slagroom!
Zorg dat de temperatuur beneden het kookpunt is blijft, want anders gaat het hoogstwaarschijnlijk schiften.
Verder is het belangrijk dat de verschillende ingrediënten ongeveer dezelfde temperatuur zijn. Dus doe geen room uit de koelkast direct in een pan die al warm is!
Veel mensen weten niet wat pouring cream is en het is ook heel lastig te vinden op internet. Dit vond ik: ‘ Pouring cream is cream that has a fat content of about 35 percent and is commonly used to make whipping cream. Whipping cream is often used in pies, some cakes and as a topping on desserts. Turning pouring cream into whipping cream is a simple process that can be performed with a wire whisk or mixing machine. ‘ Pouring cream is dus gewoon ongeslagen slagroom!
Ja, dat klopt, al heeft veel slagroom in de supermarkt een lager vetpercentage (30%). De goedkopere slagroom bevat vaak 30% en de wat duurdere heeft vaak wel een vetpercentage van 35%. Even op de verpakking kijken dus.
Mocht je het keto dieet al langere tijd volgen en fat-adapted zijn, maar nog wel willen afvallen, dan is slagroom met een vetpercentage van 30% juist beter. Je hebt dan namelijk minder vet uit je voeding nodig en je wilt dan je lichaam aanmoedigen om lichaamsvet te verbranden om aan energie te komen. Desondanks blijven ook dan nog steeds gezonde vetten de belangrijkste energiebron, want die zorgen er voor dat je in ketose kan blijven.