Snijbiet is een oude en misschien wat vergeten groente. Het is een bladgewas waarvan je zowel de stengels als de bladeren kan eten. Hier kan je het recept voor gesmoorde snijbiet vinden.
Snijbiet wordt ook weleens ‘warmoes’ genoemd. Warmoes is een verzamelnaam voor verschillende soorten bladgroenten, waar snijbiet, spinazie, andijvie etc. toe behoren.
Snijbiet kan je in veel kleuren kweken en dat staat heel vrolijk op tafel. Afhankelijk van het ras dat je kiest, zijn de stengels paars, roze, rood, oranje, geel, verschillende kleuren groen of wit.
Speciale zaadjes
De zaadjes van snijbiet bestaan eigenlijk uit meerdere zaadjes.
Het is daarom handig om ze niet te dicht op elkaar te zaaien, want uit één zaadje kunnen meerdere plantjes komen. Bovendien wordt snijbiet aardig groot.
Zaaien
Snijbiet zaai je vanaf eind maart tot aan augustus. Je zaait het direct in vochtige grond, dus je hoeft het niet eerst in een kastje of op de vensterbank te laten groeien. Als je wat later zaait (vanaf mei), dan kan je de zaadjes het beste eerst een aantal uur in lauw water laten weken. Dit versnelt het kiemproces.
Makkelijke plant
Snijbiet is een sterke groente die over het algemeen geen last heeft van ziektes of beestjes. Zelfs lichte vorst is voor snijbiet geen probleem.
Snijbiet vraagt niet veel onderhoud. Het is belangrijk dat je regelmatig water geeft, want het houdt van vochtige grond.
Oogsten
Snijbiet kan je vanaf juni tot de herfst oogsten. Je kan snijbiet meerdere keren oogsten want de stengels en bladeren groeien vanzelf weer verder na het oogsten. Als je snijbiet regelmatig oogst, bevordert dit de groei.
Je kan wachten tot snijbiet vrij groot wordt en dan de stengels en grote bladeren gebruiken, maar je kan ook kleine blaadjes afknippen en die door salades doen. De grote bladeren kan je net zoals spinazie en andijvie koken en de stengels zijn lekker en kleurrijk als je ze stooft in wat boter of olijfolie.
Bemesten
Als je merkt dat je snijbiet bladeren wat gelig beginnen te worden, dan is dit een teken dat de plant te weinig stikstof krijgt. Je kan dan koemest korrels gebruiken om de plant te bemesten.
Moeilijk verkrijgbaar in winkels
Snijbiet vind je niet vaak in winkels en dat is ook niet zo vreemd. Je kan het namelijk niet goed bewaren. De bladeren worden snel slap. Je wilt je snijbiet daarom zo snel mogelijk gebruiken zodra je het geoogst hebt.
Je kan snijbiet soms wel op de markt of in biologische winkels vinden.
Waarom snijbiet in je moestuin?
- makkelijke groente
- groeit snel
- lang oogstseizoen
- kan in veel gerechten gebruikt worden
- rijk aan nitraat, vitamine C, calcium en ijzer
Keto moestuin
Wil je meer weten over andere planten voor je keto moestuin? Kijk hier hoe je heel makkelijk bosuitjes kunt groeien van de uiteindes die je normaal misschien weg zou gooien. Bosuitjes hoef je niet in de (moes) tuin te groeien, ze nemen weinig ruimte in en je kan ze ook in een bakje op de vensterbank groeien.
Als je wel een moestuin hebt, dan kan je ook tomaten groeien. Hier kan je daar meer over lezen.