Vind je roomijs lekker, maar krijg je daarna zo’n last van je maag? Dan zou jij (en je kinderen waarschijnlijk ook), weleens tot de 75% van de mensen die lactose intolerant zijn kunnen behoren.
Ja, in Nederland zijn we ons dit vaak niet bewust, we groeien op met de gedachte dan iedereen zuivel moet eten en dat het voor iedereen goed zou zijn. Driekwart van de wereld populatie is lactose intolerant en heeft niet de genetische mutatie waardoor je levenslang lactase blijft aanmaken.
Of je dit gen wel of niet hebt, hangt voor een groot deel af van waar jij (of je grootouders) geboren bent. Er zijn 4 plaatsen op de wereld waar een genmutatie heeft plaatsgevonden waardoor mensen ook als ze ouder zijn nog steeds lactase blijven aanmaken en dus melk kunnen blijven verteren.
Genetische mutatie
Zo’n 7500 jaar geleden, vond er een genetische mutatie plaats in bepaalde Europeanen van toen. Door die genetische verandering konden ze lactase gaan aanmaken en daardoor melk verteren. Dit hielp de boeren van toen te overleven in tijden van misoogsten. Bovendien is er bewijs dat ze hierdoor ook vruchtbaarder waren en dus meer kinderen kregen. Dit kan komen doordat ze uit de zuivelproducten ook vitamine D konden halen.
Door hun succes om ook in moeilijke tijden te kunnen overleven konden deze mensen zich verder verspreiden over Noord- en Midden-Europa. Dit verklaart waarom relatief veel Europeanen zelfs op volwassen leeftijd nog steeds lactase kunnen aanmaken.
Niet alleen in Europa maar ook op bepaalde plekken in het Midden-Oosten en Zuid-Azië hebben mutaties plaats gevonden die mensen met zo’n mutatie in staat stellen om lactase te blijven aanmaken. Toch is dit een minderheid van de wereldpopulatie. In het bijgevoegde artikel (in het Engels) kun je hier meer over lezen.
Dit vind je misschien ook leuk:
Is er iets mis met ons brood? doorKeto Recepten 1 maart 2019 Heb je vaak last van je buik? Last van een opgeblazen gevoel, winderigheid? Zit je erover te denken om de overstap naar een glutenvrij dieet te maken? Meer en meer mensen besluiten om glutenvrij te eten. Veel mensen die overstappen naar een glutenvrij dieet, voelen zich gezonder en raken hun opgeblazen gevoel kwijt. Veel artsen vinden het onzin Glutenvrij eten kwam vooral in het nieuws door bekende mensen als Novak Djokovic, Ella Woodward, Milus Cyrus, Gwyneth Paltrow en recent Mick Jagger. Veel huisartsen schijnen daarom te denken dat glutenvrij eten een mode verschijnsel is, een fad, waar volstrekt geen bewijs voor…
Wat glucosestroop met je lichaam doet doorKeto Recepten 5 oktober 2018 De oorspronkelijke titel van deze lezing is 'Sugar, the bitter truth'. Deze lezing wordt gegeven door Professor Dr Robert Lustig. Aan het einde van deze blog is zijn video, dus als je direct wilt kijken ga dan naar het einde van deze pagina. Professor Dr Robert Lustig Dr Robert Lustig is een Professor emeritus in Kindergeneeskunde op de afdeling endocrinologie aan de Universiteit van Californië in San Francisco (UCSF). Hij is gespecialiseerd in neuro-endocrinologie, waarbij hij speciaal focust op de regulatie van de energie-balans in het centrale zenuwstelsel. Hij doet onderzoek en heeft een klinische praktijk op het gebied van…
1. Wat zijn macro's? doorKeto Recepten 27 juli 2018 Op het keto dieet zijn er twee dingen die bepalen of je in ketose komt en blijft, namelijk de hoeveelheid koolhydraten die je eet en de macro's van je maaltijden. Drie soorten macro's 'Macro' betekent 'groot'. Ons lichaam heeft van allerlei verschillende voedingsstoffen nodig, maar er zijn drie soorten voedingsstoffen waar ons lichaam veel van nodig heeft. Dit worden de drie macro-nutriënten genoemd. Nutriënten zijn 'voedingsstoffen'. Deze drie macro nutriënten zijn: vetteneiwittenkoolhydraten Macro's op een standaard dieet Tegenwoordig eten de meeste mensen hoofdzakelijk koolhydraten, aangevuld met eiwitten en zo min mogelijk vet (vetarme producten). Dit is trouwens pas redelijk recent zo, want…
Vitamine D: volwassenen en kinderen doorKeto Recepten 10 oktober 2018 Laatst hoorde ik een gezondheidsinstantie op de school van mijn kind uitleggen, dat kinderen in de groei vooral veel margarine nodig hebben want daar is vitamine D aan toegevoegd. Steeds meer mensen hebben een vitamine D tekort Steeds meer mensen hebben een vitamine D-tekort. De schattingen zijn dat in Nederland vooral veel mensen met een donkere huidskleur een vitamine D tekort hebben. Zo'n 40% van de Surinaamse vrouwen onder de 50 jaar en mogelijk zelfs 80% van de Surinaamse vrouwen boven de 50 jaar, zouden een vitamine D tekort hebben. Ook zo'n 40% van de autochtone vrouwen over de 50…
16. Keto dieet als je zwanger bent? doorKeto Recepten 26 juni 2019 Juist als je zwanger bent, wil je zo gezond mogelijk zijn en het is dus best logisch om het keto dieet te willen volgen als je zwanger bent. Of misschien ben je net met het keto dieet begonnen en vind je dan opeens uit dat je zwanger bent. De vraag is dan wat doe je, ga je door met het keto dieet als je zwanger bent? Stel je bent veel te zwaar, dan wordt vaak aangeraden om af te vallen en het keto dieet kan daarbij helpen. Toch is het om een aantal redenen geen goed idee om het keto…
Aangedreven door Contextuele gerelateerde berichten