Vind je roomijs lekker, maar krijg je daarna zo’n last van je maag? Dan zou jij (en je kinderen waarschijnlijk ook), weleens tot de 75% van de mensen die lactose intolerant zijn kunnen behoren.
Ja, in Nederland zijn we ons dit vaak niet bewust, we groeien op met de gedachte dan iedereen zuivel moet eten en dat het voor iedereen goed zou zijn. Driekwart van de wereld populatie is lactose intolerant en heeft niet de genetische mutatie waardoor je levenslang lactase blijft aanmaken.
Of je dit gen wel of niet hebt, hangt voor een groot deel af van waar jij (of je grootouders) geboren bent. Er zijn 4 plaatsen op de wereld waar een genmutatie heeft plaatsgevonden waardoor mensen ook als ze ouder zijn nog steeds lactase blijven aanmaken en dus melk kunnen blijven verteren.
Genetische mutatie
Zo’n 7500 jaar geleden, vond er een genetische mutatie plaats in bepaalde Europeanen van toen. Door die genetische verandering konden ze lactase gaan aanmaken en daardoor melk verteren. Dit hielp de boeren van toen te overleven in tijden van misoogsten. Bovendien is er bewijs dat ze hierdoor ook vruchtbaarder waren en dus meer kinderen kregen. Dit kan komen doordat ze uit de zuivelproducten ook vitamine D konden halen.
Door hun succes om ook in moeilijke tijden te kunnen overleven konden deze mensen zich verder verspreiden over Noord- en Midden-Europa. Dit verklaart waarom relatief veel Europeanen zelfs op volwassen leeftijd nog steeds lactase kunnen aanmaken.
Niet alleen in Europa maar ook op bepaalde plekken in het Midden-Oosten en Zuid-Azië hebben mutaties plaats gevonden die mensen met zo’n mutatie in staat stellen om lactase te blijven aanmaken. Toch is dit een minderheid van de wereldpopulatie. In het bijgevoegde artikel (in het Engels) kun je hier meer over lezen.