wusthof messenblok

Keukenmessen

Wie zelf kookt heeft goede keukenmessen nodig. Keukenmessen zijn een echte investering, want ze zijn niet goedkoop. Maar als je ze goed behandeld gaan ze ook een leven lang mee!

Welk merk?

Er zijn ontzettend veel merken, dus welke kies je? Ik heb zelf een aantal verschillende merken.

Toen ik trouwde heb ik een 16 delige set Wüsthof messen in een mooi houten messenblok gekregen. Deze messen zijn inmiddels alweer 15 jaar oud en ze zijn nog steeds fantastisch.

Ik heb ook een aantal speciale messen van Lion Sabatier. Ook die bevallen heel goed.

Ik heb ook een driedelige messenset van Kuhn Rikon voor in de camper. Deze komen met mesbescherming dus kunnen in de keukenla. Ik gebruik ze natuurlijk alleen als we gaan kamperen, maar ook deze messen bevallen me heel goed.

Welke soort messen?

Er zijn van allerlei soorten messen. Probeer altijd het juiste mes te gebruiken. Dit maakt het snijden veel makkelijker en het is beter voor je mes!

Messen verschillen qua grootte, de vorm van het lemmet en de snijrand. 

  • koksmes: vrij groot mes met een groot lemmet dat je bijna overal voor kan gebruiken
  • officemes: kleiner dan een koksmes met een fijner lemmet, zodat je er preciezer mee kan snijden. Geschikt om groenten/fruit mee te snijden
  • Santoku-mes: Japans mes waarmee je dunne plakken, dobbelsteentjes of dingen heel klein kan snijden
  • vleesmes: groot mes met een lang lemmet speciaal om vlees/vis mee te snijden
  • uitbeenmes: groot mes met een lang, slank en niet flexibel lemmet met een scherpe punt, hiermee kan je vlees makkelijk van het bot afsnijden
  • fileermes: mes met een dun, flexibel lemmet, waardoor je de vis makkelijk van de graat kan halen en ook de schubben van de vis kan verwijderen
  • schil (tourneer) mes: klein en licht mes met een sikkelvormig lemmet, ideaal om groente te schillen
  • tomatenmes: dit mes heeft een gekarteld lemmet en daardoor kan je tomaten in mooie dunne plakjes snijden
  • broodmes: groot mes met een gekarteld lemmet, waarmee je mooie plakken brood kan snijden
  • hakbijl: dit is niet een mes want je snijdt er niet mee, maar je hakt er mee. Ideaal om botten, groente of kruiden mee te hakken. Je kan ze ook gebruiken om bijvoorbeeld een teentje knoflook fijn te drukken, maar ook heel handig voor spareribs.

Dit betekent niet dat je ook elk mes wat er maar is nodig hebt. Als je vlees bij de slager koopt kan je je vlees ook al door de slager laten snijden. Dat bespaart je meteen een hoop messen. Hetzelfde geldt voor vis. Als je zelf vis wilt fileren is een fileermes een must, maar als je gefileerde vis koopt heb je het natuurlijk niet nodig.

Als ik vier messen moest kiezen, zou ik deze nemen:

  • koksmes
  • Santoku-mes
  • officemes
  • schilmes

Zorg goed voor je messen

Hoe goed je messen ook zijn, als je niet goed voor ze zorgt zullen ze veel minder lang mee gaan en zal je er veel minder plezier van hebben.

Dit zijn mijn 4 top tips!

1. Was je messen met de hand

Het is heel belangrijk om je messen ALTIJD met de hand te wassen. Ook al zijn ze vaatwasserbestendig, de combinatie van zout, water en warmte beschadigt het roestvrijstaal van je mes. Vaatwastabletten kunnen zelfs leiden tot roestplekjes op je roestvrijstalen messen. Enorm zonde, zeker gezien hoe duur ze zijn.

2. Bewaar je messen in een houten messenblok

Weest zuinig op je messen en zorg dat ze niet tegen andere dingen aanstoten, want zo worden ze bot. Ik bewaar mijn keukenmessen daarom in een houten messenblok.

Bovendien is het ook een kwestie van veiligheid. Goede keukenmessen zijn vlijmscherp.

In plaats van een messenblok kan je ze ook aan een magneet op de muur hangen. Ik vind dat zelf wel minder veilig vooral als je kleine kinderen hebt. Een andere optie is om mesbeschermers op je messen te zetten.

3. Gebruik een aanzetstaal

Het een goed idee om je mes bij te houden met een aanzetstaal. Dit hoeft niet elke keer als je het gebruikt natuurlijk, maar doe het wel regelmatig.

Door dit te doen hoef je je mes minder vaak te laten slijpen. Ik heb aan het einde van deze blog een filmpje over hoe je je mes bijhoudt met een aanzetstaal. Het vraagt een beetje oefening, maar het is echt niet heel moeilijk

4. Laat je mes slijpen door een messenslijper

Er komt een moment dat je mes bot wordt. Botte messen zijn gevaarlijk en je hebt er bovendien niks aan.

Het is daarom belangrijk om je mes eens per jaar professioneel te laten slijpen. Informeer bij een keukenspeciaalzaak bij jou in de buurt of je daar je messen kan laten slijpen. Messen laten slijpen is vakwerk en is dan ook niet goedkoop. Reken op zo’n €5 tot €7,50 per mes. Je hebt dan natuurlijk wel weer een mes zoals nieuw!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.