Kanker is niet één ziekte, maar we weten inmiddels wel dat het keto dieet een belangrijke rol kan spelen in de behandeling van meerdere soorten kanker.
Warburg effect
Dr Otto Warburg ontdekte al eind jaren dertig in de vorige eeuw dat veel soorten kanker suiker nodig hebben om snel te kunnen groeien (het Warburg effect).
In 2017 heeft een studie door professor Thevelein dit opnieuw bevestigd en hij concludeert dat:
“Ook voor kankercellen betekent het dus dat suiker kankercellen nog sneller doet vermenigvuldigen. De tumor groeit; de kanker wordt agressiever en deelt sneller. Met als effect dat er nog meer kankercellen suiker gaan omzetten. “Het is dus een vicieuze cirkel, die maakt dat de kanker moeilijker met geneesmiddelen te bestrijden is.”
Professor Thevelein pleit dan ook voor een suikervrij dieet voor kankerpatiënten. Hier kan je meer over deze studie lezen.
Veel onderzoeken naar het keto dieet in de behandeling van kanker
Er wordt op het moment dan ook veel onderzoek gedaan naar het keto dieet in de behandeling van verschillende soorten kanker. Eerder onderzoek heeft al laten zien dat het keto dieet een belangrijke rol kan spelen in de behandeling van hersentumoren, bijvoorbeeld glioblastoom, maar ook bij neuroblastoom.
Recent onderzoek laat zien dat er een belangrijke rol voor het keto dieet (KD) kan zijn om conventionele kankerbehandeling succesvoller te maken. Het keto dieet wordt dan gecombineerd met bijvoorbeeld chemo therapie. Deze studie uit 2018 concludeert dat het keto dieet de behandeling van kanker effectiever kan maken door bestaande therapieën te versterken:
Based on the results of rigorous preclinical and clinical studies performed thus far, the KD would appear to be a promising and powerful option for adjuvant therapy for a range of cancers.
Clinical trials
Op dit Clinical Trials website kan je informatie vinden over lopende onderzoeken. Je kan de ziektenaam invoeren of je voert ‘keto diet’ in en dan zie je waar allemaal onderzoek naar gedaan wordt.
Deze informatie zal natuurlijk steeds veranderen. Sommige onderzoeken worden afgerond en nieuwe onderzoeken starten.