Het stevia plantje wordt al vele honderden jaren gebruikt. Waarschijnlijk werden maar heel kleine hoeveelheden gebruikt, want het is mierzoet met een bittere nasmaak. De stevia zoetstoffen in de supermarkt zijn relatief nieuw. Ze zijn heel anders dan het plantje, want ze hebben geen of in veel mindere mate de bittere nasmaak. Bovendien kan je ze bijna net als suiker gebruiken als je gaat bakken door de toevoeging van vul middelen en de combinatie met andere zoetstoffen .
Stevia zoetstoffen geven je bak product niet alleen een zoete smaak, maar zeker net zo belangrijk, ze geven je bakproduct volume. Vooral op sociale media kom je de mooiste koekjes, taartjes, chocolaatjes tegen. Er zijn inmiddels talloze overheerlijke recepten met stevia te vinden.
Stevia zoetstoffen geven smaak en volume
Amandelmeel bevat 10 gram koolhydraten per 100 gram, je moet daarom uitkijken dat je niet te veel amandelmeel gebruikt. Dit is waarom stevia zoetstoffen zo populair zijn, want ze geven niet alleen een zoete smaak maar ze vergroten ook het volume van je baksel.
Met deze producten kan je dus in principe alles maken, wat je voor je keto dieet met meel en suiker gemaakt zou hebben. Ze zijn dus heel veelzijdig. Bovendien zijn er inmiddels van allerlei stevia producten op de markt met toegevoegde smaakjes (caramel, vanille, etc.).
Maximale hoeveelheid per dag
Sinds 2010 heeft de Europese voedselautoriteit (EFSA) stevia goedgekeurd als additief in voedingsmiddelen. Stevia mag gebruikt worden in gearomatiseerde niet-alcoholische dranken (limonade, melk- en sojadrankjes), bier, consumptie-ijs, groenten- en fruitbereidingen, jam, chocolade, snoepgoed, kauwgom, ontbijtgranen, desserts, sauzen, voedingssupplementen en tafelzoetstoffen.
In 2011 heeft de EFSA informatie gepubliceerd over de maximaal toegestane hoeveelheid in voedingsmiddelen. De Aanvaardbare Dagelijkse Inname voor steviolglycosiden is vastgesteld op 4 mg per dag per kg lichaamsgewicht. Dus als je 60 kilo weegt, mag je maximaal 4×60= 240 mg per dag gebruiken. Het is echter heel moeilijk om te weten hoeveel steviolglycosiden je per dag binnenkrijgt. Hoeveel steviolglycosiden in producten zitten staat zelden op het etiket. Als je op het etiket E960 ziet staan, dan verwijst dat naar steviolglycosiden.
Hoeveel steviolglycosiden zit er in producten?
Neem bijvoorbeeld Heinz ketchup met 50% minder suiker en zout. Hier zitten steviolglycosiden in, maar er is nergens te vinden hoeveel steviolglycosiden je binnenkrijgt per 100 gram product. Soms staat het wel op het etiket, maar is het volstrekt onduidelijk hoeveel je nou wel of niet mag gebruiken:
Dit product mag je dus naar wens gebruiken. Alleen moet je niet de aanbevolen dosering overschrijden. Het is voor mij alleen volstrekt onduidelijk hoeveel je hier nou per dag van zou mogen gebruiken. Het wordt nog veel lastiger als je met stevia gaat bakken. Je gaat dan namelijk best grote hoeveelheden gebruiken om volume aan je bakproducten te geven. Maar hoeveel is te veel? Ik zie het nergens staan
Niet alle stevia bevat 0 gram koolhydraten
Het is bovendien belangrijk om te checken wat voor vulmiddel en andere toevoegingen in je stevia zoetstof zit. Een aantal merken voegt maltodextrine toe. Dit zijn koolhydraten. Zo bevat Jumbo huismerk stevia maar liefst 93% koolhydraten!
Voor- en nadelen van stevia
Veel kant-en klare keto producten bevatten stevia. Op keto-recepten.nl gebruik ik geen zoetstoffen, ook geen stevia.
Er zitten namelijk een aantal voor- en nadelen aan het gebruik van stevia, hier kan je daar meer over lezen en hier kan je meer lezen over het gebruik van zoetstoffen op het keto dieet.