Heilbot met groenten

Heilbot met groenten

Heilbot is een grote witte zeevis, het is de grootste platvis in de oceaan. Hij heeft stevig wit vlees en is heel geschikt om te stoven, pocheren, stomen of te grillen. De smaak is mild en een beetje zoet, geen echte vissmaak dus ook heel geschikt voor mensen die niet van een sterke vissmaak houden.

Wild of gekweekt

Er zijn twee soorten heilbot te koop: gekweekte heilbot en wild gevangen heilbot. Gekweekte heilbot komt van wild gevangen heilbot, waarvan de eitjes geoogst worden. De jonge visjes zijn erg kwetsbaar en het grootste deel overleeft niet. Hier kan je daar meer over zien. Heilbot is een moeilijke vis om te kweken.

Net zoals bij gekweekte zalm, wordt ook bij heilbot antibiotica gebruikt om ziektes te bestrijden en kleurstof om een mooie kleur te krijgen. Zelf kies ik dan ook bij voorkeur voor wild gevangen vis.

Heilbot – een gezonde vis

Heilbot bevat veel eiwitten maar ook een aantal belangrijke mineralen, zoals selenium, jodium, fosfor en magnesium. Heilbot is niet een heel vette vis, zoals zalm of makreel. Toch is ook heilbot een bron van Omega 3 vetzuren.

Huid is taai

Heilbot wordt normaal gesproken als filet zonder het vel verkocht. De huid is namelijk taai. Mocht je toevallig heilbot hebben met huid, verwijder de huid dan voordat je de vis gaat bereiden.

Heilbot met groenten

Heilbot met groenten

5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin

Klik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.

Gang: Vis
Keuken: Nederlands
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
Netto koolhydraten: 12g
Calorieën: 461kcal

Ingrediënten

  • 800 gram heilbot
  • 75 gram Prosciutto di Parma
  • 1 ui
  • 150 gram champignons
  • 200 gram knolselderij
  • 5 gram platte peterselie
  • 5 gram dille
  • 1 citroen
  • peper en zout
  • 2 dl witte wijn
  • 75 gram roomboter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225° Celsius.
  • Beboter een ovenschaal met de helft van de roomboter.
  • Bedek de ovenschaal met de plakjes prosciutto.
    Ovenschaal met plakjes prosciutto
  • Snij een plak knolselderij af en schil de plak. Snij dan in blokjes.
  • Verspreid de blokjes knolselderij over de prosciutto.
    ovenschaal met prosciutto en knolselderij
  • Maak de champignons schoon met een borsteltje of keukenpapier en snij dan in plakjes.
  • Maak de ui schoon en snij in plakjes of stukjes.
  • Verdeel de champignons en ui over de knolselderij.
  • Snij de dille en peterselie in stukjes.
    snijplank met dille en peterselie
  • Verdeel de dille en peterselie over de ovenschaal.
  • Wrijf de heilbot in met peper en zout.
    heilbot op een stuk papier
  • Leg de heilbot bovenop de groenten.
  • Snij de citroen in plakjes.
    Snijplank met plakjes citroen
  • Leg de plakjes citroen op de heilbot.
    Heilbot met plakjes citroen
  • Schenk de wijn over de heilbot en verdeel de rest van de boter in kleine stukjes en strooi die ook over de heilbot.
    Heilbot met groenten
  • Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet 10 minuten in de voorverwarmde oven.
    Ovenschaal met aluminiumfolie
  • Haal de aluminiumolie van de schaal af en laat nog 15-20 minuten in de oven garen zodat het kookvocht indikt.
    Heilbot met groenten

Voedingswaarden

Calorieën: 461kcal | Bruto koolhydraten: 14g | Eiwit: 44g | Vetten: 21g | Sodium: 555mg | Kalium: 1404mg | Vezel: 2g | Vitamine A: 806IU | Vitamine B1: 1mg | Vitamine B2: 1mg | Vitamine B3: 16mg | Vitamine B5: 2mg | Vitamine B6: 1mg | Vitamine B12: 2µg | Vitamine C: 14mg | Vitamine D: 10µg | Vitamine E: 2mg | Vitamine K: 43µg | Calcium: 74mg | Koper: 1mg | Foliumzuur: 63µg | IJzer: 2mg | Mangaan: 1mg | Magnesium: 78mg | Fosfor: 653mg | Selenium: 106µg | Zink: 2mg | Netto koolhydraten: 12g | Macro Vetten: 45% | Macro Koolhydraten: 13% | Macro Eiwitten: 42%
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating




mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.