Beef Bourguignon is een heel makkelijk recept om te maken. Het is wel enorm belangrijk dat je het vlees op temperatuur laat komen, voordat je het gaat aanbraden. Dus leg het minimaal een half uur voordat je gaat koken uit de koelkast. Als je dit niet doet, is de kans groot dat je met taai vlees eindigt.
Ik gebruik zelf sucade lappen om beef bourguignon te maken. Je wilt namelijk graag vlees met wat vet, zodat je vlees niet uitdroogt tijdens het (lange) koken.
In feite is dit een vleesgerecht waarbij je het vlees langzaam gaar kookt in rode wijn. De alcohol vervliegt in dit proces, maar het geeft wel extra smaak aan je vlees.
Wortel is niet keto
Ik gebruik een vrij kleine winterwortel in dit recept. Normaal gebruik je geen wortels op een keto dieet, maar hier kan dat wel als je maar niet te veel gebruikt. Het maakt het gerecht namelijk wel een stuk lekkerder vind ikzelf.
Zilveruitjes of sjalotjes
Voor dit gerecht gebruik ik ook zilveruitjes. Met zilveruitjes moet je flink oppassen, want vooral zilveruitjes in zoet-zuur bevatten te veel koolhydraten. Ik neem daarom zilveruitjes in zuur. Als je dat niet wilt, kun je ook 100 gram sjalotjes gebruiken. Die moet je dan tegelijk bakken met de andere groenten, zodat ze al wat zacht zijn voordat je ze bij het vlees doet.
Rode wijn of azijn met bouillon
De alcohol uit de wijn vervliegt in het kookproces. Het maakt daarom niet heel veel uit welke wijn je gebruikt.
Als je liever geen wijn gebruikt zou je 30 ml azijn met 90 ml water kunnen gebruiken.
Slowcooker
Beef Bourguignon is een ideaal gerecht voor de slowcooker, maar je kan het ook in een braadpan maken. Je moet er wel de tijd voor nemen, want juist door het lange garen krijgt dit gerecht zoveel smaak.
Bijgerecht
De Beef Bourguignon is relatief laag in vet dus je wilt het combineren met een bijgerecht dat hoog in vetten is. Zelf vind ik beef bourguignon heel lekker met spinazie, andijvie of bloemkoolpuree.
Beef Bourguignon
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 750 gram sucadelappen
- 200 gram tomaten
- 75 gram wortel
- 50 gram zilveruitjes in zuur (dus niet zoet-zuur!)
- 100 gram bleekselderij
- 60 gram ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 takjes tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
- 2 laurierblaadjes
- 150 ml rode wijn
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Haal het vlees minimaal 30 minuten voordat je het gaat bereiden uit de koelkast. Als je een slowcooker gaat gebruiken, zet deze dan al aan op hoog zodat hij kan voorverwarmen. Als je de oven gaat gebruiken, verwarm je hem voor op 200° Celsius.
- Snij het vlees in stukken van ongeveer 3 cm.
- Doe de helft van de olijfolie in een braadpan en zet het vuur op hoog. Zodra de olie heet is het vlees aan alle kanten bruinen (duurt ongeveer 5 minuten) op matig hoog vuur. Begin het vlees niet direct om te scheppen, laat het eerst even vast schroeien aan de bodem, dan komt het vanzelf weer los als je het omroert.
- Terwijl het vlees aan het bruinen is, pel je de ui en de knoflookteentjes en snij ze in stukjes.
- Was de wortel en snij in stukjes zonder hem te schillen.
- Was de bleekselderij en snij die ook in stukjes.
- Zodra het vlees gebruind is, haal je het uit de pan en doe je het in de slowcooker. Als je geen slowcooker hebt, doe je het vlees tijdelijk in een kom, want je gaat de braadpan nu voor de groenten gebruiken.
- Doe de rest van de olijfolie in de pan en zodra de olie heet is voeg je de groenten toe. Bak de groenten 10-15 minuten op matig vuur, totdat de wortel zachter begint te worden. Voeg ook de tijm (haal de blaadjes van het takje af) en de laurierblaadjes toe.
- Was de tomaten en snij in stukken.
- Doe de groenten uit de pan nu in de slowcooker met het vlees en roer even door. Als je geen slowcooker hebt, doe je het vlees weer in de braadpan met de groenten en kook je het gerecht in de braadpan en voeg je alles aan de braadpan toe.
- Voeg nu de tomaten aan de slowcooker toe.
- Voeg de zilveruitjes en wijn ook toe aan de slowcooker. Maak op smaak met peper en zout en roer alles een beetje door elkaar heen. Doe de deksel op de slowcooker.
- Je kan dit gerecht in 4 uur op de hoge stand koken of in 6 uur of langer op de lage stand van de slowcooker. Je kan het vlees ook in 2-3 uur in de braadpan op matig laag vuur koken (als het te droog wordt nog wat wijn of wat water toevoegen). Of bak het in 2-3 uur gaar in de voorverwarmde oven, draai de oven zodra je het vlees erin hebt gezet naar 180° celsius en zet je kookwekker om elk uur even te checken dat het niet te droog wordt (dan wat meer water of wijn toevoegen).