Entrecôte met kappertjessaus is een makkelijk recept dat heel goed binnen het keto dieet past. Entrecôte is het stuk vlees tussen de ribben en wordt ook wel contrefilet of lendebiefstuk genoemd. De vetlaag wordt aan het vlees gelaten en daardoor past het heel goed binnen het keto dieet. De vetrand zorgt er ook voor dat je mooi mals en sappig vlees hebt.
Het is belangrijk dat je stuk vlees zo’n 200-250 gram weegt, je wilt dus niet een te dun stuk hebben want je loopt dan het risico dat het te snel gaart en droog en taai wordt.
Entrecôte met kappertjessaus
Kappertjes zijn een beetje zuur en kan je daarom heel goed met vetter vlees combineren. Entrecôte met kappertjessaus is een typisch Frans gerecht. De kappertjessaus maak je met het braadvet en daar voeg je citroensap, kappertjes, ui en dragon aan toe. Eventueel ook wat gekookt water toevoegen als de saus teveel indikt.
Entrecôte met kappertjessaus
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 450 gram entrecôte
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel zwarte peper
- ½ theelepel paprikapoeder
- 100 gram roomboter
- 1 rode ui
- 2 eetlepels kappertjes (of appelkappertjes)
- ½ theelepel dragon
- 2 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels kokend water
Instructies
- Haal het vlees minimaal 1 uur voordat je het gaat maken uit de koelkast. Het vlees moet op kamertemperatuur zijn! Dit is de allerbelangrijkste stap!
- Wrijf het vlees met het zout, grof gemalen peper en paprikapoeder in.
- Smelt de boter in de koekenpan op matig-hoog vuur zodat de boter bruin wordt. Zodra de boter bruin is de entrecôtes op hoog vuur aan beide zijden bruin bakken.
- Vuur op matig zetten en het vlees op elke kant zo'n 3-5 minuten garen met de deksel op de pan.
- Maak ondertussen de ui schoon en snij in stukjes.
- Haal het vlees uit de pan en houdt het warm door in aluminium folie in te pakken. Laat het vlees rusten.
- Doe de ui in de koekenpan met achtergebleven vet en laat de ui op matig vuur zo'n 5-10 minuten smoren. Voeg de uitgelekte kappertjes toe.
- Pers ondertussen de citroen uit. Voeg het citroensap en de dragon aan de koekenpan toe en roer door. Voeg wat heet water toe en laat de saus wat inkoken.
- Schenk de saus over de entrecôtes.