Heilbot is een grote witte zeevis, het is de grootste platvis in de oceaan. Hij heeft stevig wit vlees en is heel geschikt om te stoven, pocheren, stomen of te grillen. De smaak is mild en een beetje zoet, geen echte vissmaak dus ook heel geschikt voor mensen die niet van een sterke vissmaak houden.
Wild of gekweekt
Er zijn twee soorten heilbot te koop: gekweekte heilbot en wild gevangen heilbot. Gekweekte heilbot komt van wild gevangen heilbot, waarvan de eitjes geoogst worden. De jonge visjes zijn erg kwetsbaar en het grootste deel overleeft niet. Hier kan je daar meer over zien. Heilbot is een moeilijke vis om te kweken.
Net zoals bij gekweekte zalm, wordt ook bij heilbot antibiotica gebruikt om ziektes te bestrijden en kleurstof om een mooie kleur te krijgen. Zelf kies ik dan ook bij voorkeur voor wild gevangen vis.
Heilbot – een gezonde vis
Heilbot bevat veel eiwitten maar ook een aantal belangrijke mineralen, zoals selenium, jodium, fosfor en magnesium. Heilbot is niet een heel vette vis, zoals zalm of makreel. Toch is ook heilbot een bron van Omega 3 vetzuren.
Huid is taai
Heilbot wordt normaal gesproken als filet zonder het vel verkocht. De huid is namelijk taai. Mocht je toevallig heilbot hebben met huid, verwijder de huid dan voordat je de vis gaat bereiden.
Heilbot met groenten
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 800 gram heilbot
- 75 gram Prosciutto di Parma
- 1 ui
- 150 gram champignons
- 200 gram knolselderij
- 5 gram platte peterselie
- 5 gram dille
- 1 citroen
- peper en zout
- 2 dl witte wijn
- 75 gram roomboter
Instructies
- Verwarm de oven voor op 225° Celsius.
- Beboter een ovenschaal met de helft van de roomboter.
- Bedek de ovenschaal met de plakjes prosciutto.
- Snij een plak knolselderij af en schil de plak. Snij dan in blokjes.
- Verspreid de blokjes knolselderij over de prosciutto.
- Maak de champignons schoon met een borsteltje of keukenpapier en snij dan in plakjes.
- Maak de ui schoon en snij in plakjes of stukjes.
- Verdeel de champignons en ui over de knolselderij.
- Snij de dille en peterselie in stukjes.
- Verdeel de dille en peterselie over de ovenschaal.
- Wrijf de heilbot in met peper en zout.
- Leg de heilbot bovenop de groenten.
- Snij de citroen in plakjes.
- Leg de plakjes citroen op de heilbot.
- Schenk de wijn over de heilbot en verdeel de rest van de boter in kleine stukjes en strooi die ook over de heilbot.
- Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet 10 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de aluminiumolie van de schaal af en laat nog 15-20 minuten in de oven garen zodat het kookvocht indikt.