Vette vis en algen zijn de beste bronnen van omega 3 oliën. Hier kan je lezen waarom omega 3 oliën zo belangrijk is voor onze gezondheid.
Maar niet alle vette vis is gezond
Maar niet alle vette vis is even gezond. In het algemeen kan je stellen dat je het liefst jongere vis (en dus de wat kleinere vis) wilt eten.
Hoe ouder de vis, hoe groter de kans dat de vis vervuilende en voor de mens schadelijke stoffen in zijn vet heeft opgeslagen.
Bij zeevis praat je dan bijvoorbeeld over kwik, bij riviervis over dioxine.
Kwik
Kwik is een heel giftig metaal.
Kwik is in de zee, maar ook in de binnenwateren terecht gekomen door het gebruik van pesticiden en door de uitstoot van bijvoorbeeld kolencentrales.
Vooral vissen die oud kunnen worden en zelf ook vis eten, hebben gedurende hun leven waarschijnlijk best veel kwik binnengekregen. Denk dan aan vissen zoals tonijn, zalm, makreel en forel.
Dioxine
Dioxines zijn chemische stoffen die bij (vuil)verbrandingsprocessen kunnen ontstaan. In Nederland, bevatten vooral rivierpalingen uit de Biesbosch en de grote rivieren hoge gehaltes dioxine. Deze mogen dan ook niet verkocht worden, maar helaas gebeurd dit soms wel.
Kijk dus uit als je paling koopt en zorg dat je zeker weet dat de paling niet vervuild is.
Risico beperken
Het is belangrijk om toch voldoende vette vis te blijven eten, want de gezondheidsvoordelen hiervan staan buiten kijf. Toch wil je natuurlijk niet blootgesteld worden aan zware metalen en andere giftige stoffen. Je hebt daarom een aantal opties:
- Varieer! Wissel verschillende soorten vette vis af
- Kies de wat kleinere, jongere vissen
- Eet gekweekte in plaats van wilde vis (al bevat gekweekte vis soms minder Omega 3 en soms anti-biotica)