Als je een vinaigrette van extra vierge olijfolie en azijn maakt, dan is het lekker om een keer frambozenazijn te gebruiken. Frambozenazijn heeft een lichte frambozensmaak.
Kant-en-klare frambozenazijn
Je kan frambozenazijn in de supermarkt kopen, maar vaak is daar een vorm van suiker aan toegevoegd. Toch kan je ook frambozenazijn zonder suikers, zonder koolhydraten vinden, bijvoorbeeld AH Frambozenazijn. Deze frambozenazijn zou je dus kunnen gebruiken.
Hij bevat echter wel veel toevoegingen, zoals sulfiet, natuurlijk aroma en E224 Lang niet alle frambozen azijn is laag in koolhydraten. Zo bevat La Place Crema di Balsamico Framboos maar liefst 34 gram koolhydraten per 100 ml. Deze frambozen azijn bevat onder meer druivensap, frambozensap, glucosestroop, gemodificeerd maiszetmeel en xanthaan gom E415. Deze frambozen azijn past dus absoluut niet binnen het keto dieet.
Zelf frambozen azijn maken
Gelukkig is het heel makkelijk om zelf frambozen azijn te maken. Je hebt een schoon flesje nodig om de azijn in te bewaren. Het liefst een glazen fles, die je in de vaatwasser op een hoge temperatuur hebt schoongemaakt of je kan de glazen fles in een pan met op de bodem een theedoek en vol met kokend water in 15 minuten uitkoken. De fles vervolgens even laten koelen, maar niet afdrogen! Als de fles iets afgekoeld is, kan je de frambozen azijn erin doen en in de koelkast bewaren.
Frambozenazijn
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
- 100 ml keukenazijn
- 100 gram frambozen
- 150 ml witte wijn azijn (of appelazijn)
Instructies
- Hou een paar frambozen apart om te versieren. De rest van de frambozen in een kom fijn prakken met een vork.
- Voeg de keukenazijn aan de kom toe en meng door elkaar heen.
- Doe het azijn-frambozenmengsel in een steelpannetje. Het steelpannetje mag niet van aluminium zijn, want dit gaat met de azijn reageren, staal mag natuurlijk wel. Breng het azijn-frambozenmengsel aan de kook en laat 10 minuten zachtjes op laag-matig vuur koken.
- Giet het azijn-frambozenmengsel door een zeef boven een kom. Het vocht ga je gebruiken voor je frambozenazijn.
- Duw zoveel mogelijk van het vocht met een lepel door de zeef.
- Voeg de witte wijn azijn of appelazijn aan het vocht toe en roer even door.
- Giet in een schone glazen fles en doe de apart gehouden hele frambozen er bij.
- Zet minimaal 2 dagen in de koelkast, zodat de smaak zich kan ontwikkelen. De azijn is nu klaar voor gebruik, bewaar hem wel in de koelkast.