pure voeding

2. Wat eet je kind op het Oerkracht-dieet?

Op het Oerkracht-dieet eet je kind pure voeding, vol met voedingsstoffen en vezels.

Veel verschillende soorten groenten

Een groot deel van de maaltijd bestaat uit groenten. Groenten zijn namelijk heel goede bronnen van koolhydraten, vitamines en mineralen. Je kind kan alle soorten (onbewerkte) groenten eten. Het is ook belangrijk om de maaltijden zo te plannen dat je kind veel verschillende soorten groenten binnenkrijgt. Wissel dus af en probeer op zijn minst elke dag een andere groente te geven. Zo zorg je voor een rijk aanbod aan verschillende vitamines en mineralen.

Alle verse groenten passen goed binnen het Oerkracht-dieet. Maar ook diepvries groenten, zolang ze geen sausjes etc., bevatten, zijn prima. Afhankelijk van het soort groente, kan het rauw of bereid gegeten worden. Sommige groenten kan je niet rauw eten, want dan bevatten ze giftige stoffen, denk maar aan peultjes of peulvruchten. Strikt genomen zijn peulvruchten trouwens geen groenten.

Goede bronnen van eiwitten

Niet alleen koolhydraten, maar ook eiwitten zijn ontzettend belangrijk voor een kind in de groei. Goede bronnen van eiwitten zijn natuurlijk vlees, vis, gevogelte, maar ook noten, pitten en zaden. Ook hier geldt dat het belangrijk is om af te wisselen.

Gezonde vetten

Jarenlang is ons verteld dat verzadigd vet slecht is Dit blijkt dus helemaal niet te kloppen en was gebaseerd op foutief onderzoek van Ancel Keys. Hij was ook de man die ons vertelde dat cholesterol slecht is, zonder erbij te vertellen dat zelfs zijn eigen onderzoek uitwees dat degenen met de laagste cholesterol gehaltes het vroegst stierven.

Op het Oerkracht-dieet kan je dierlijke vetten zoals reuzel, ossewit en spek gebruiken, maar ook olijfolie en kokosolie. Als je een melkallergie hebt en/of lactose intolerant bent, dan kan je vaak wel ghee maar geen roomboter gebruiken. Ghee is geklaarde boter waar de melkeiwitten uitgehaald zijn en waar nog maar heel weinig lactose in zit.

Vitamines en mineralen

Op het Oerkracht-dieet eet je kind geen zuivel en geen graanproducten (gluten). Zuivelproducten zijn een goede bron voor zowel calcium als vitamine K2. Volkoren graanproducten bevatten ook een heel aantal vitamines en mineralen, maar die krijgt je kind op het Oerkracht-dieet makkelijk uit andere producten binnen. Juist kinderen op een modern dieet krijgen mogelijk tekorten, omdat ze te weinig volkoren producten en te weinig groenten eten.

Calcium

Calcium zit in groenten en noten, zaden en pitten. Om calcium op te kunnen nemen is het wel belangrijk dat je kind voldoende vitamine D kan aanmaken. Jonge kinderen (minimaal tot 1 jaar) met een ernstige koemelkallergie hebben speciale dieetvoeding nodig, zoals bijvoorbeeld neocate. Je huisarts of de arts op het consultatiebureau kunnen dit voorschrijven en je kan via je zorgverzekering als het goed is de kosten vergoed krijgen.

Het is dus geen goed idee om zuigelingen en kinderen onder de 1 jaar plantaardige drinkproducten
(zoals amandeldrink, soja drink, haverdrink etc.) als vervanging voor melk te geven, aangezien deze drinks niet alle benodigde voedingsstoffen bevatten. Sojamelk is sowieso afgeraden voor jonge kinderen, want er is een link tussen soja gebruik en de ziekte van Kawasaki in kinderen (1,23,4). Bovendien bevat sojamelk van nature vrijwel geen calcium – het is er aan toegevoegd. Dus voor zuigelingen geldt dat je ze beter speciale dieetvoeding op voorschrift van je arts kan geven. Je kan ook speciale hypoallergene babymelk in de supermarkt kopen, alleen dit is geen medisch bewezen dieetvoeding voor baby’s met een koemelkallergie.

Zodra kinderen vaste voeding kunnen eten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze ruim voldoende groenten (boerenkool bevat 150mg calcium per 100 gram), noten (bijvoorbeeld dingen gemaakt met amandelmeel of noten in veilige stukjes), zaden en pitten en regelmatig vis met graatjes (sardientjes, tonijn, zalm) uit blik eten. Amandelmelk kan een goede bron van calcium zijn, vooral als je het zelf maakt. Amandelmelk uit de winkel bevat namelijk heel erg weinig amandelen en vooral veel water en vaak ook suikers! Alpro groeidrink klinkt misschien aanlokkelijk omdat het hoog in eiwitten en vitamines en mineralen is. De vitamines en mineralen zitten er echter niet van nature in en zijn er dus aan toegevoegd. Je kan dan beter in overleg met je arts of het consultatiebureau een supplement geven. Bovendien bevat Alprodrink soja (te veel kan de ziekte van Kawasaki veroorzaken), fructose (vruchtensuiker), ruwe rietsuiker, maltodextrine, zonnebloemolie etc. Dit past niet binnen het Oerkracht-dieet. Je wilt namelijk zo min mogelijk toegevoegde suikers en zeker geen fructose (alleen de lever kan fructose verwerken en de rest van het lichaam niet) en ook zeker geen zonnebloemolie (kan ontstekingen veroorzaken).

Als je een kieskeurige eter hebt, en bang bent dat je kind onvoldoende calcium binnenkrijgt, dan zou je in overleg met je huisarts of een arts van het consultatiebureau altijd een calcium supplement geschikt voor de leeftijd van je kind kunnen geven. Houd wel altijd de dosis in de gaten, want te weinig is niet goed, maar te veel is zeker ook niet goed.

Vitamine D

Ons lichaam kan zelf vitamine D aanmaken door zonlicht op de huid, vandaar dat vitamine D vaak de ‘sunshine vitamine’ wordt genoemd. Jonge kinderen en kinderen die niet elke dag buitenspelen maken niet altijd genoeg vitamine D aan. Vitamine D zit ook in bepaalde voedingsstoffen, zoals vette vis (forel, zalm, makreel), eieren en kastanje champignons. Toch komt het regelmatig voor dat kinderen desondanks een vitamine D tekort hebben. Een vitamine D tekort verzwakt het immuunsysteem en is in verband gebracht met allergieën en ondermeer prikkelbare darm syndroom. Daarom kan zeker gedurende de winter een vitamine D3 supplement speciaal voor kinderen een goede optie zijn.

Vitamine K

Vitamine K komt in twee verschillende vormen voor, namelijk K1 en K2. Ons lichaam kan deze twee vormen niet even goed opnemen. Vitamine K1 zit vooral in groene groenten (broccoli, sla, spinazie), maar kan niet heel goed door ons lichaam worden opgenomen. Vitamine K2 zit vooral in gefermenteerde producten (bijvoorbeeld yoghurt, kefir, kwark, kaas en natto) en in orgaanvlees (lever) en eidooiers. De vorm die in gefermenteerde producten zit wordt het beste door ons lichaam opgenomen. Vitamine K is een vitamine die van levensbelang is, vandaar dat pasgeboren baby’s een vitamine K injectie krijgen.

Op het Oerkracht-dieet eet je kind geen zuivel en daarom dus ook geen gefermenteerde zuivelproducten. Het is dan belangrijk om te zorgen dat je kind voldoende vitamine K2 krijgt. Onderzoek heeft uitgewezen dat ons lichaam vitamine K2 (MK-4) uit bijvoorbeeld lever en eidooiers, niet heel goed opneemt. Ons lichaam kan veel beter vitamine K2 (MK-7) opnemen en dat dan zelf omzetten in het belangrijke vitamine K2 (MK-4).

De beste bronnen voor vitamine K2 (MK-7) zijn gefermenteerde producten zoals harde kaas, kefir of yoghurt, kwark, zuurkool en natto. Normaal raad ik geen soja producten aan, maar natto is een uitzondering. Natto is een gefermenteerd sojabonen product wat veel in Japan wordt gegeten. Het is verkrijgbaar bij ondermeer de Ekoplaza. Zuurkool is ook een optie, maar het is bijna onmogelijk om voldoende binnen te krijgen voor je vitamine K2 behoefte (met natto kan dat wel). Het alternatief is een vitamine K2 (MK-7) supplement geschikt voor de leeftijd van je kind.

Je vraagt je misschien af of je dan niet veel beter een multi-vitamine en mineralen supplement kan geven. Zelf raad ik dit niet aan. Normaal gesproken kan je met een pure en gevarieerde voeding goed in je mineralen en vitamine behoefte voorzien. Het is dus helemaal niet nodig om alles aan te vullen. Het is veel beter om uitsluitend aan te vullen waar dat nodig is.

Kinderen met een koemelkallergie kunnen in het algemeen ook geen gefermenteerde zuivelproducten eten, maar als ze dan wel regelmatig natto eten is er geen probleem. Als je kind wel gefermenteerde zuivelproducten kan eten (bijvoorbeeld in het geval van een milde lactose intolerantie) dan kunnen die producten in de vitamine K2 behoefte voorzien en is het natuurlijk niet nodig om een vitamine K2 (MK-7) supplement te geven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update!

mEER INFORMATIE & EXCLUSIEVE KORTINGEN

Abonneer je nu op de gratis
Wekelijkse Keto Update.