Moussaka is een Grieks gerecht met aubergines. Meestal bevat het ook een gehaktsaus, maar dat is niet nodig. Deze moussaka bevat champignons en natuurlijk ook tomaten en een keto Béchamelsaus.
Een ander verschil is dat je de aubergine niet van te voren al grilt of bakt, dat bespaart dus een hoop tijd. Het betekent wel dat het wat langer de oven in moet.
Op deze moussaka doe je een gremolata als topping. Gremolata is een mengsel van citroenrasp, knoflook en peterselie en wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Het woord gremolata komt van het Italiaanse ‘gremire’, dat ‘vullen’ betekent. Het is wel belangrijk om te zorgen dat de gremolata niet verbrandt, dus let goed op de tijd zodra je de ovenschaal met de gremolata nog even in de voorverwarmde oven zet!
Vegetarische moussaka
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Moussaka
- 500 gram aubergines
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 60 ml extra vierge olijfolie
- 250 gram champignons
- 0.25 theelepel kaneel
- 200 gram tomatenblokjes (blik)
- peper
- 100 gram jonge kaas
Béchamelsaus
- 100 gram jonge kaas
- 100 ml slagroom
- 150 gram roomkaas
- 150 gram mascarpone
Gremolata
- 2 eetlepels platte peterselie
- 1 citroen (alleen de rasp)
- 1 teentje knoflook
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180° Celcius.
Moussaka
- Maak de ui en knoflook schoon en snij of hak in stukjes. Doe de olijfolie in een grote braadpan en bak de knoflook en ui op matig laag vuur totdat de uit begint te verkleuren.
- Borstel zo nodig aarde van de champignons af (of veeg ze af met keukenpapier) en snij ze in stukjes. Voeg ze dan toe aan de braadpan en roer even door. Voeg nu ook de kaneel toe en roer weer door. Laat 3 minuten zachtjes bakken.
- Voeg de tomaten (half blik) en laat op laag vuur 10-15 minuten zachtjes koken zodat je een dikke saus krijgt.
- Snij de aubergine in plakken van 1 cm dik.
- Doe alle ingrediënten voor de Béchamelsaus in een steelpannetje. De jonge kaas kan je gewoon in plakken snijden en die in de steelpan doen. Laat alles op matig-hoog vuur smelten en roer af en toe even door. Zodra de kaas gesmolten is en je een gladde saus hebt, het vuur uit zetten.
- Beboter een grote ovenschaal (of een aluminium wegwerpschaal) en leg plakjes aubergine op de bodem. Doe hier een laag champignonsaus over en dan een laag Béchamelsaus, herhaal totdat alles op is.
- Rasp de jonge kaas en strooi die bovenop.
- Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak in 1 uur gaar.
Gremolata
- Hak of knip de platte peterselie in kleine stukjes en rasp de citroen met een zesteur (je gebruikt alleen de rasp en niet het sap). Maak het teentje knoflook schoon en hak of snij het in heel kleine stukjes. Meng dit door elkaar heen.
- Zodra de ovenschotel klaar is strooi je deze mix er over heen en zet je de ovenschotel nog maximaal 5 minuten in de oven. Niet langer want dan verbrandt de citroenrasp! Direct serveren.