De Gouden regel als je wilt vasten:
Vast op een veilige manier.
Vasten is geen wedstrijd. Het doel van vasten is niet om zo lang mogelijk te vasten. Het is geen wedstrijd met jezelf en niet met een ander. Een vast van drie dagen is lang genoeg om maximale autofagie te bereiken, langer is niet nodig en niet verstandig tenzij je medische begeleiding hebt.
Tijdens vasten is het extra belangrijk dat je naar je lichaam luistert. Als je je een beetje hongerig voelt is dat helemaal niet erg, maar als je je echt beroerd voelt, stop dan met vasten en zoek zo nodig medische hulp.
Als je wilt gaan vasten zorg dan dat je goed geïnformeerd bent. Weet waar je grenzen liggen en bouw het vasten zorgvuldig op. Een goede introductie tot vasten is via je Fat-Adapted Challenge. Je kan aan deze challenge meedoen als je de Keto Challenge gevolgd hebt of als je het keto dieet al gedurende langere tijd volgt en in staat bent om in ketose te blijven.
Er is ontzettend veel bewijs dat (af en toe) vasten heel gezond kan zijn. Vasten kan onder meer helpen je stofwisseling te versnellen, maar het kan ook autofagie in gang zetten. Er wordt dan ook veel onderzoek gedaan naar hoe vasten kan helpen in de behandeling van neurodegeneratieve ziekten (zoals de ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson en de ziekte van Huntingdon) en meerdere soorten kanker. Vasten kan een heel krachtig middel zijn en dit betekent dus ook dat als je medicijnen slikt, dat vasten de werking van je medicijnen kan beïnvloeden.
Het is belangrijk om als je onder behandeling van een arts staat, eerst met je arts te overleggen voordat je gaat vasten en dit geldt ook als je zwanger bent en/of borstvoeding geeft. Lees ook de disclaimer.