Goed kunnen slapen

Slaapt jouw kind voldoende?

Krijgt jouw kind genoeg slaap? Gezond eten, voldoende beweging en goede kwaliteit slaap zijn ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. Zeker ook voor kinderen!

Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

Hier zijn verschillende studies naar gedaan en natuurlijk is niet elk kind hetzelfde, maar we weten inmiddels wel dat hoe jonger het kind des te meer slaap het nodig heeft.

Leeftijd kind Hoeveel slaap
5-10 jaar 10-11 uur
10-17 jaar 8.5 – 9.25 uur
ouder 7-9 uur

Hoe weet je of je kind genoeg slaap krijgt?

Een kind dat voldoende slaap krijgt,

 • valt snel (15-30 minuten) na het naar bed gaan in slaap
 • wordt makkelijk op de juiste tijd wakker
 • is overdag wakker en alert

Gevolgen van te weinig slaap

Als kinderent e weinig slaap krijgen, hebben ze een veel grotere kans op lichamelijke en geestelijke problemen.

Lichamelijke problemen: overgewicht, stofwisselingsproblemen, diabetes, infectie-ziekten (slechter immuunsysteem), ontstekingen.

Geestelijke problemen: gedragsproblemen, concentratieproblemen, leerproblemen, stemmingswisselingen, agressie, depressie.

Wat kan je doen?

Voor verreweg de meeste kinderen zal het voldoende zijn om een goed slaapklimaat en een vaste bedtijd-routine te creëren en vooral ook te handhaven.

Goed slaapklimaat

Het is belangrijk om te zorgen dat de slaapkamer met slapen geassocieerd wordt!

Slaapkamer:

 • rustig
 • koel
 • donker

Mocht de kamer van je kind geen verduisteringsgordijnen hebben, dan is dat sowieso aan te bevelen. Ons lichaam (en dat geldt nog veel meer voor kinderen) reageert heel sterk op daglicht. Dit wordt geregeld door onze biologische klok (circadiaan ritme). Veel slaapstoornissen zijn het gevolg van een storing in de biologische klok.

Dus geen:

 • telefoontjes
 • TV
 • video games
 • computer/tablet/laptop

Het is belangrijk dat het lichaam de slaapkamer met slapen verbindt en niet met van allerlei spannende activiteiten. Het is dus het beste om helemaal geen telefoontjes, TV, tablets etc. in de slaapkamer te hebben.


Goede (en vaste) slaaproutine

Je kan niet bepalen wanneer je kind in slaap valt, maar je kan wel bepalen wanneer je kind opstaat. Op die manier kan je dus de slaaproutine beïnvloeden. Het is dan wel belangrijk om dit ook elke dag van de week vast te houden, dus ook in het weekend!

 • niet vlak voor het slapen gaan sporten
 • niet vlak voor het slapen eten/drinken met veel suiker
 • niet vlak voor het slapen gaan veel drinken, zodat je kind ’s nachts naar de WC moet
 • niet overdag gaan slapen (behalve hele jonge kinderen of kinderen die ziek zijn)
 • ontspan voor het slapen gaan (boek, luister CD, bad eventueel met wat magnesiumsulfaat)

Als je kind na 15 minuten nog niet kan slapen, dan is het beter om weer even op te staan en iets rustigs te doen (dus niet TV kijken, telefoontje etc.), maar even te lezen of naar een mindfulness CD te luisteren en het dan opnieuw te proberen.

Piekeren, zorgen maken

Als kinderen regelmatig niet kunnen slapen, omdat ze zich zorgen maken en maar blijven piekeren, dan moet hier natuurlijk een oplossing voor gevonden worden.

Probeer eerst uit te vinden, waar je kind mee zit en hou je hiermee kan helpen. Misschien is het een optie om samen een plan op te stellen en dit dan uit te voeren.

Afhankelijk van het kind en wat het probleem is, kan mindfulness ook het overwegen waard zijn. Voor jonge kinderen zou je ‘Stilzitten als een kikker’ van Eline Snel kunnen overwegen en voor oudere kinderen bijvoorbeeld de Headspace app (Engelstalig).

Onderzoek heeft uitgewezen dat ook Cognitive Behaviour Therapy heel goed kan helpen met het oplossen van slaapproblemen. Zoek dus zonodig hulp van je huisarts of vraag om een doorverwijzing naar een therapeut.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *