Duurzaamheid is belangrijk voor mij. Op het keto dieet eet je veel minder koolhydraten, maar vooral in het begin een flinke portie eiwitten en gezonde vetten.
Vaak ga je daarom (zeker in het begin) meer vlees en vis eten. Als iedereen het keto dieet zou gaan volgen (lijkt mij niet heel waarschijnlijk), dan zou er dus veel meer vlees geproduceerd moeten worden en nog meer vis gevangen moeten worden. Dat is niet duurzaam.
Van Kop tot Staart
Onze grootouders en overgrootouders aten veel duurzamer dan wij nu doen. Zij aten het hele dier, dus van kop tot staart. Vroeger was het heel gewoon om ook orgaanvlees (lever, niertjes, hart, etc.) en andere stukken van het dier te eten. Denk maar aan ouderwetse erwtensoep gemaakt met een varkenspoot.
Dit soort vlees zie je tegenwoordig alleen nog bij de vleeswaren in de supermarkt. Jammer genoeg bevat het dan direct toegevoegde suikers (meestal dextrose) en conserveermiddelen, zoals E250 (natriumnitriet), E261 (kaliumacetaat) en E450 (difosfaten). Natuurlijk zijn al die E-nummers door de EU goedgekeurd, maar er wordt dan aangenomen dat je maar kleine hoeveelheden binnenkrijgt. Dit is heel lastig om te controleren als je bewerkt voedsel eet. En dat geldt ook voor de meeste vleeswaren en bewerkte vleesproducten uit de supermarkt. Hetzelfde geldt voor vleeswaren van de slager, maar als je je slager vraagt heeft hij waarschijnlijk ook vleeswaren zonder toegevoegd nitriet en nitraat.
Er is namelijk steeds meer bewijs dat nitraat en nitriet in een te grote hoeveelheid tot gezondheidsproblemen, inclusief waarschijnlijk darmkanker kunnen leiden. Dit is waarom het een veel beter idee is om je eigen voedsel te bereiden. En vooral als je een vriezer hebt, is het helemaal geen probleem om zo’n groot stuk vlees te bereiden. Het voordeel is dat je dit vlees dan ook als hoofdgerecht in wat dikkere plakken (vergeleken met vleeswaren) kan gebruiken.
Smaak
Ik vind zelf dat qua smaak tong wel wat op rosbief (maar dan niet rood natuurlijk) lijkt. Het vlees voelt heel zacht aan en heeft een heel milde smaak. Daarom wordt tong vaak met een wat pittiger, beetje zurig, sausje geserveerd. Zoals de groene saus die ik in dit recept gebruik. Je kan ook een andere saus, zoals bijvoorbeeld een zure eiersaus, mierikswortelsaus of een kappertjessaus erbij serveren.
Duurzamere veeteelt
Als we wat vaker dit soort stukken vlees zouden eten, zouden er minder dieren geslacht hoeven te worden. Minder dieren eten natuurlijk minder voer en produceren minder broeikasgassen en mest.
Zo kan je door het eten van ouderwetse, minder populaire, stukken vlees meewerken aan een duurzamere vleesindustrie.
Rundertong met groene saus
Afdrukken PinKlik op het aantal personen om de hoeveelheden aan te passen.
Ingrediënten
Rundertong en keelstuk
- 1 rundertong (gewassen en schoongemaakt) (ongeveer 2 kilo)
- 1 ui
- 1 takje selderij
- 1 takje platte peterselie
- 4 stukjes foelie
- enkele gekneusde peperkorrels
- 3 kruidnagels
- 1 laurierblaadjes
Groene saus
- 30 gram platte peterselie
- 30 gram koriander
- 30 gram munt
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels kappertjes
- 100 ml extra vierge olijfolie
- 1 citroen (alleen sap)
- peper en zout
- 1 eetlepel pijnboompitten optioneel
Instructies
- Breng een grote pan (waar de tong in past) met water aan de kook.
- Maak een ui schoon en snij of hak in kleine stukjes.
- Zodra het water kookt het vlees en de kruiden (in hun geheel) toevoegen en weer aan de kook brengen. Laat het vlees 3 uur lang zachtjes doorkoken. De tong is gaar als het puntje van de tong zacht aan voelt als je er in knijpt.
- Zodra de tong gaar is, haal je hem uit de pan en stroop je het vel er af. Dit gaat nu heel makkelijk.
- Snij het deel van de tong dat je al meteen wilt gebruiken in plakken van ongeveer 1 cm en leg die op een schaal. De rest kan je in de koelkast bewaren of invriezen (in een aantal porties).
- Zeef het kookvocht. Dit is een heel lekkere bouillon of basis voor verschillende soepen. In Italië wordt het gebruikt om pasta in te koken (pasta al brodo). Je kan de bouillon in de koelkast bewaren of natuurlijk invriezen.
Groene saus
- Was de kruiden en dep droog. Haal de munt van de steeltjes en hak de kruiden fijn.
- Maak de knoflook schoon en hak fijn.
- Doe de kruiden, knoflook, de helft van de kappertjes, het sap van 1 citroen en de helft van de olijfolie in een hoge mengbeker en pureer met een staafblender. Als het te dik is, kan je meer olijfolie toevoegen.
- Maak op smaak met peper en zout en bewaar in de koelkast.
- Serveer het vlees in dunne plakken op een schaal met wat groene saus en de rest van de kappertjes. Je kan er eventueel ook nog wat pijnboompitten overheen strooien.
Ziet er lekker uit. Dank voor het duidelijke recept!