Een recent artikel in de British Medical Journal kijkt naar de link tussen koolhydraten en chronische ziekten (zoals hart-en vaatziekten, diabetes, etc.).
Het is nooit bewezen of mensen een minimale hoeveelheid koolhydraten moeten eten om gezond te blijven. Sommige volkeren eten heel weinig koolhydraten (bijvoorbeeld de Inuit, Laplanders en sommige Native Indians) en varen daar wel bij. Anderen eten veel meer koolhydraten en varen daar eveneens wel bij.
Het zou dus kunnen zijn dat het niet zozeer gaat om de hoeveelheid koolhydraten die we eten (dus de kwantiteit), maar meer om de kwaliteit van de koolhydraten.
Het is algemeen aanvaard dat producten met veel toegevoegde suiker en ook ‘processed foods’ ongezond zijn en gelinkt kunnen worden aan een hele reeks ziekten. Dit geldt niet alleen voor ‘fast food’, maar ook geraffineerde producten zoals witte rijst en pasta en bewerkte producten, zoals wit brood, pasta, koekjes, snoep en frisdrank.
Echter, ongeraffineerde producten, zoals gemaakt van de hele granen (volkoren) quinoa, zaden, ouderwetse zilvervliesrijst (ja, dat moet 45 minuten koken en niet 10 minuten!) kunnen bijdragen aan een goede gezondheid. Deze producten bevatten vezels, die belangrijk zijn voor een goede gezondheid van onze darmflora. Ons immuunsysteem zit grotendeels in onze darmflora, dus het zal duidelijk zijn dat een goed darmflora heel belangrijk is.
Ongeraffineerde producten zijn grotendeels onbewerkte producten. Volkoren tarwemeel dat je in de supermarkt koopt is vaak – wit meel waar dan weer zemelen en tarwekiemen aan toegevoegd zijn. Dat is natuurlijk heel wat anders dan meel gemaakt in de molen door het malen van tarwekorrels. Toch mag het volkoren tarwemeel genoemd worden. Ik heb dat meel uit de supermarkt eens vergeleken met het volkorenmeel dat ik bij de molen koop, het ziet er totaal anders uit. Het supermarkt volkorenmeel is veel witter met af en toe wat bruine stukjes, het meel van de molen is bruiner en wat grover. Een totaal ander product dus.