Als je een keto-dieet volgt, is afhaaleten verleden tijd.
Dus als je moe thuiskomt en echt niet de energie hebt om te koken, wat doe je dan?
Als je een vriezer hebt, ga naar je keto vriezer!
Lekker, gezond en makkelijk!
Er zijn een aantal dingen waarvan het handig is als je ze in huis hebt, zodat je altijd snel en makkelijk een gezonde maaltijd kan maken.
Als je een vriezer hebt, kun je natuurlijk extra koken en regelmatig complete maaltijden invriezen. Maar al vries je afzonderlijke gerechten in, dan bespaar je jezelf al veel tijd.
Bloemkoolrijst en courgette spaghetti bijvoorbeeld! Beiden ontdooien heel snel, letterlijk in een paar minuten als je ze in een warme pan met wat boter of olie doet. Een saus is ook zo gemaakt!
Courgette spaghetti
Courgette spaghetti kan je prima invriezen! Dus als je ook een keer wat extra saus invriest heb je weer zo een maaltijd.
Ook zonder saus in de vriezer trouwens, want courgette spaghetti met gerookte zalmsnippers en creme fraîche (of mascarpone) is letterlijk binnen 5 minuten klaar.
Koolrabi tagliatelle zou ik minder snel invriezen, want ik denk dat de koolrabi gaat vrij snel verkleuren, net als knolselderij. Maar bloemkoolpuree of knolselderijpuree kan je wel weer goed invriezen.
Bloemkoolrijst
Als je bloemkoolrijst maakt, rasp dan de hele bloemkool als je toch bezig bent (of rasp er twee, dat is wat ik meestal doe) en vries de extra porties in.
Als je het in een stevig en ruim vrieszakje doet en dan mooi plat maakt, neemt het helemaal geen ruimte in en kan je die zakjes gewoon opstapelen in je vriezer. Wel even labelen natuurlijk!
Je kan je bevroren bloemkoolrijst rechtstreeks in de pan doen, je hoeft het dus niet eerst te ontdooien. Bak het even op met wat boter of kokosolie en als je wilt doe je er wat kruiden bij. Lekker met een stukje vis!
Sauzen en specerijenpasta’s kan je makkelijk invriezen
Je kan dit ook met tomatensaus of gehaktsaus doen, zodra de saus is afgekoeld.
Als ik specerijenpasta’s maak, zoals bijvoorbeeld harissa, waar je maar weinig per keer van gebruikt, dan vries ik ze in in een ijsblokjes tray. Als ik harissa nodig heb, gebruik is maar 1 of 2 blokjes. Heel handig dus.
Diepvriesgroente
Als je een wat grotere vriezer hebt is het handig om altijd wat diepvries groenten zoals spinazie (deelblokjes) en sperziebonen en eventueel wat diepvries frambozen in je vriezer te hebben.
Je hoeft de groenten alleen in een pan met een klontje boter op te warmen of even in de magnetron. Diepvriesframbozen kan je met ongeklopte slagroom mengen met een staafblender of keukenmachine en je hebt frambozenijs. Het smelt wel veel sneller dan gewoon ijs, want er zitten geen toevoegingen in. Dus wel meteen eten.
Diepvriesvis
Het is ook een goed idee om altijd wat vis, zoals Pangasius, kabeljauw en/of zalmfilet, in je vriezer te hebben. Visfilet kan je namelijk eventueel in een pannetje met wat water in een paar minuten gaar koken. Dus met diepvriesvis en diepvriesgroente heb je heel snel, en zonder veel te hoeven doen, wat op tafel, zoals kabeljauw met spinazie.
Natuurlijk kan je het ook in de oven bakken, maar dat duurt wat langer.
Slowcooker gerechten
Als je een slowcooker hebt, verdubbel dan de hoeveelheid ingrediënen en je hebt meteen weer een maaltijd voor je vriezer. Als je dit regelmatig doet, heb je altijd wel wat bij de hand.
Plastic zakjes in plaats van bakjes
Vroeger gebruikte ik altijd voor alles bakjes, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo handig. Bakjes zitten zelden helemaal vol, dus ze nemen veel meer ruimte in dan eigenlijk nodig is!
Bovendien kan je vriezer veel efficiënter werken als er minder lucht bij het eten zit.